Test drive electric la Nagarro: scurta comparatie Hyundai Ioniq cu Toyota Prius

Va spuneam initial ca toata experienta de test-drive oferita prietenilor dar si colegilor de la Nagarro, in cadrul proiectului Electromobilitate, va fi expusa in doua articole: prima parte si partea a doua. Totusi, am mai pastrat ceva pentru final.

Din toti cei care au luat parte la test-drive, colega mea Flavia M. conduce in viata de zi cu zi o Toyota Prius (2010), asa ca am considerat ca o scurta comparatie intre condusul electric si cel hibrid ar fi foarte interesanta.

Ceea ce a iesit vedeti mai jos, unde aveti intreaga ei relatare:

In materie de design nu are rost sa discutam, gusturile sunt gusturi si fiecare are febletile lui.

Ca si spatiu interior este exact la fel, inclusiv portbagajul este la fel – cu trei zone (cea de jos pentru roata de rezerva si cric, cea din mijloc pentru lanturi, produse de curatat, si cel superior care este folosit uzual si este la nivelul usii de la portbagaj – ceea ce il face foarte eficient la incarcare/descarcare).

Cand vine vorba despre confortul soferului, are toate functiile la indemana pe volan, afisajul este usor de inteles si de urmarit. Functiile de gen VSS, Lane Assist, Cruise Control s-au comportat bine pentru testarea efectuata de mine, optiunile de regenerare (4 trepte) sunt usor de schimbat de la comenzile de pe volan, ceea ce le face foarte utile la urcare/coborare de dealuri. Similar, Priusul are la schimbatorul de viteze 3 trepte de regenerare.

Sprintul – fiind masina full electric – este mult mai sensibil decat la Prius, accelerarea de pe loc este semnificativ mai rapida. Din modul ECO in Normal si Sport trece singura (NOTA: selectarea celor trei moduri se face prin apasarea unui buton pe consola) in functie de cum este actionata pedala de acceleratie, similar Priusului, doar ca acesta are o intarziere deliberara de cateva secunde. La Prius se pot activa modurile acestea prin apasarea butoanelor ECO si Sport.

Cat despre autonomie, Ioniq-ul testat are 200km in conditii optime de mers – neluand in calcul clima/incalzire sau alti consumatori interiori. Pe de cealalta parte. Priusul (din 2010 – la care nu s-au schimbat inca acumulatorii) are un consum de 4.2 litri benzina in afara orasului si 5.6 litri in oras – tot fara consumatori/clima/incalzire. Un rezervor de Prius ofera autonomie pentru putin peste 800 kilometri.

Experienta intr-o masina electrica este deosebita, mi se pare frumos sa poata sa circule un biciclist in spatele tau fara sa se inece din cauza esapamentelor

Despre experiente paralele hibrid si 100% electric au mai scris pentru comunitatea Electromobilitate Mihai Roman si Mircea Adam.

Imagine din titlu Mircea Adam.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.