Autonomie și încărcare de iarnă cu Kona Highway

Odată cu schimbarea din vară a bunului nostru prieten Ionică (Hyundai Ioniq) cu o Kona, s-a petrecut un fenomen interesant de coagulare a celui mai mare grup de proprietari, care participă la proiectul Electromobilitate.

Cu cinci colaboratori permanenți, ce contribuie începând din urmă cu 30 de săptămâni cu informații valoroase despre viața de zi cu zi alături de Kona, câțiva ocazionali, care ne transmit aspecte interesante din țară și străinătate, echipa Kona este pe cale sa adopte încă doi parteneri de drumuri electrice din București și Constanța, începând din ianuarie 2021.

Pentru cititorii mai puțin familiarizați cu secretele electromobilității, un grup atât de mare cu mașini (aproape) identice nu prea se justifică, fiindcă … un model are un consum, o autonomie și ce altceva mai interesează electromobilistul, decât locația și viteza de încărcare a stațiilor rapide la un drum lung?

Voi încerca să dezmembrez mitul consumului și autonomiei electrice UNICE, așa cum este definită de normele WLTP (utilizate cu predilecție în Europa), EPA (SUA) sau NEDC (China) cu un exemplu, cel al singurei Kona în varianta Highway din echipa noastră.

Condițiile standardizate pentru determinarea consumului au un rol extrem de important pentru comparația eficienței între diferite modele electrice, sau în cuvintele lui Peter Rawlinson (părintele lui Model S si Lucid Air), pentru a face diferența între „smart range” și „dumb range„.

Din păcate, normele standardizate creează confuzie în rândul proprietarilor mai puțin documentați, care achiziționează modele electrice în sezonul rece și nu se pot apropia nici în vis de valorile de autonomie promovate de producători.

Consum și autonomie REALĂ Kona Highway – caz de utilizare Cristian Popescu, Cluj

Grafic realizat pe baza informațiilor comunicate săptămânal de proprietari

Să începem cu o privire mai atentă la graficul ce reprezintă valorile de consum mediu săptămânal al celor cinci Kona, înscrise în proiectul Electromobilitate de la 1 iunie până în prezent. Cristian s-a alăturat echipei cu varianta Highway în septembrie și ne-a comunicat primele informații pentru săptămâna începută în 14/09.

Fiind singurul exemplar Highway, are un tratament preferențial reprezentat de o linie ceva mai groasă si ROȘIE, ușor vizibilă, chiar dacă la prima vedere zig-zag-ul consumului începând din noiembrie pare ciudat.

Din explicațiile primite cu fiecare set de date, am înțeles că drumurile la serviciu sunt foarte scurte și că cele din oraș cu familia, încep după o preîncălzire temeinică a mașinii, pentru confortul pasagerilor.

Prin urmare, consumul mediu mai ridicat decât cel realizat de colegii de echipă, nu este o particularitate a variantei Highway, ci a modului zilnic de utilizare a mașinii, în așa fel încât să ofere confort maxim.

De altfel, din mai multe imagini de la bordul Kona și Niro este ușor de văzut cum la drumuri scurte de iarnă, climatizarea consumă mai multă energie decât motorul.

Ko(a)na Highway la drum lung

Fiindcă acest consum ridicat de energie pentru încălzirea habitaclului rezultă într-o autonomie estimată îngrijorător de redusă, am încurajat membrii echipei sa pornească la drumuri mai lungi, când temperatura interioara și cea a acumulatorului se stabilizează, și să exploreze autonomia reală pe timp de iarnă.

Tudor a fost primul care a trimis o imagine, mai apropiată de ceea ce ne dorim, când după o călătorie de aproximativ 60 km pe autostradă, 92% din energia consumată a fost pentru motor, 5% pentru climatizare (temperatura interioară 21 grade Celsius) și 3% pentru electronică.

Dar cel mai bine este să-l lăsăm pe Cristian sa descrie cu propriile cuvinte experiența cu Kona Highway săptămâna trecută, unde ne explică câteva valori de consum mai semnificative obținute la drum lung.

La finalul săptămânii, ce a inclus doua drumuri mai lungi, consumul mediu a fost cu doar 20% mai mare decât valoarea minimă realizată de Titus la Sibiu.

Săptămâna trecută a început cu temperaturi mai mici, -2 la +2 grade, și drumurile au fost cele obișnuite: casă – job – shopping, cu drumuri destul de aglomerate, foarte mult timp bară la bară.

In 26 decembrie, a fost  un drum dus-întors până la Mărișel (82km), dar cu temperaturi de 6-7 grade și drumul liber, încălzirea la 22 grade și treapta 2 de ventilație.

In 27 decembrie am făcut un mic road trip până la Sebeș (la Kaufland) pentru că am vrut să văd „petecul” de autostradă inaugurat la începutul lunii decembrie. Temperatura a fost de 7-8 grade pe tot parcursul călătoriei.

In localitate până la un 75 km/h cinstit (în coloana), iar în afara localității 100-110 km/h și câteva depășiri mai rapide. Pe autostradă am mers cu cruise controlul la 124km/h la bord, adică 120km/h reali pe GPS.

Pana la încărcătorul de la Sebeș am avut un consum de 16,9 kWh/100 km. La întoarcere am mers tot așa, doar că pe celălalt „petec” nou de autostrada, Aiud – Turda, am mers ceva mai repede.

De la consumul mediu de 16,5 kWh/100 km, cât era la urcarea pe A10, am ajuns în 25-30 km la 19.6 kwh/100 km. Din Turda  până la Cluj pe drumul european am reușit să cobor consumul la 18,6 kWh/100km.

La încărcarea din Sebeș am observat că deși bateriile erau încălzite de la drum, tot nu se încarcă la putere maxima, adică 43-44 kW, nu 47-48 kW la vârf.

Una peste alta a fost o jumătate de an interesant cu mașina, o am din 19 august, am ajuns la 4.700 de km electrici și practic mă încadrez în cei 10-12.000 de km pe care îi parcurg în mod normal anual.

Sper că de la anul să fac mai mult, după ce se vor ridica din restricții. Sper să călătoresc spre Grecia cu Ko(a)na și sper să se dezvolte rețeaua de încărcătoare rapide, mai ales de-a lungul drumurilor europene și de-a lungul autostrăzilor în țară, la prețuri cât mai accesibile.

Un an nou fericit, „încărcat” și să auzim de bine!

Cristian Popescu, Hyundai Kona Highway, Cluj

Ce alte experiențe ați avut cu Kona Highway în sezonul rece? Scrieți-ne pe adresa [email protected] sau la rubrica de comentarii.

Vă mulțumim pentru colaborare!

Cristian Popescu și Dan Boboescu

2 Responses

  1. IOAN SIRBU spune:

    DOMNULE DAN B. totusi cum masor constat degradare baterie dupa 2 ani ….cu respect IOAN

  2. Dan Boboescu spune:

    Degradarea acumulatorilor Li-ion în timp este un fenomen real, care depinde de numeroși factori, începând cu modul de încărcare, condițiile de exploatare și variațiile extreme de temperatură. Producătorii de acumulatori, acordă (prin intermediul firmelor auto) garanție timp de opt ani și un număr specificat de kilometri, ce depășește în general 150.000 km.

    Standardul de inlocuire, acceptat în prezent, este considerat momentul in care capacitatea acumulatorului scade sub 70% din valoarea inițială.

    După înlocuire, acumulatorii auto încep cea de a doua viață în aplicații staționare, după care trec prin procesul de reciclare, unde se recuperează mare parte din materiile prime valoroase, purificate pentru procesul inițial de producție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.