Mașina electrică are meritul de a transforma călătoria din punctul A în punctul B într-una fără zgomot, fără vibrații în habitaclu, fără fum, dar cu un cuplu instant care ajută mașina pe șosea, oferind o plăcere aparte a condusului.
Așa cum preciza Paul Turnbull (Monroe & Associates) la sfârșitul videoclipului de prezentare a avantajelor și slăbiciunilor dintre motoarele pe inducție și motoarele cu magneți permanenți:
”As an EV driver, I just want to say… THANK YOU to all those engineers that came up with brilliant stuff like this!”
Adaug și eu un MULȚUMESC pentru cei care au reușit să implementeze această tehnologie.
Primul an cu al doilea Spring
Parcursul Daciei Spring kaki în primul an a fost de 28.261 km, din care 18.145 km exclusiv pentru naveta zilnică între Fălticeni și Pașcani. În aceste 12 luni am încărcat în bateria Spring-ului 3.450 kWh, din care 2.344 kWh la priza domestică, 1977 kWh fiind încărcați de la sistemul fotovoltaic de 6 kWp.
Așa cum combustibilul la pompă este contorizat cu zecimale, așa arată și costurile cu energia pentru autovehiculul electric: 7.63 lei/100 km. Mașina a oferit 100% disponibilitate fără să observ nimic nelalocul lui. Cât este astăzi litrul de motorină? 7.48 lei la stația Petrom Suceava.
În aplicația de contorizare a cheltuielilor unde introduc energia măsurată și consumată de mașină am obținut valoarea de 12.46 kWh/100 km, diferită de valoarea medie ponderată de 11.19 kWh/100 km afișată de calculatorul mașinii. Așadar, pierderile încărcător/mașină au fost de 11%.
Costurile
Costurile cu energia electrică pentru Dacia Spring au fost funcție de destinație, respectiv:
- componenta de navetă unde am circulat 18.145 kilometri și am cheltuit 548 lei
- componenta de excursii lungi unde am circulat 10.116 kilometri și am cheltuit 1598 lei.
Față de bilanțul de 8 luni cu Dacia Spring prezentat în decembrie 2023, situația din prezent este următoarea:
Variația consumului de energie electrică funcție de luna din an întărește concluzia conducătorilor de mașini electrice despre faptul că nu există o valoare de consum standard pentru un vehicul electric. Acesta depinde de modul de condus, diferența de altitudine parcursă, factori meteo exteriori.


Consum mediu lunar. Dacia Spring 33kW stânga (1 an). Dacia Sandero 1.5 dCi 66kW – dreapta (6 ani).

În statisticile de mai jos, față în față, costurile totale de proprietate, plus o comparație de costuri de combustibil:
- între aprilie 2023 – martie 2024 am plătit 2146 lei pentru 3450 kWh (28261 km – Dacia Spring),
- între aprilie 2022 – martie 2023 am alimentat cu 1054 litri / 8627 lei (23500 km – Dacia Sandero).


Costuri totale de ownership.
Dacia Spring 33kW stânga (1 an). Dacia Sandero 1.5 dCi 66kW – dreapta (7 ani fără 2 luni).
Concluzii
Da, a meritat trecerea de la mașina cu motor termic (Sandero) la mașina electrică (Spring) din mai multe motive, și anume:
- costuri de peste 4 ori mai mici pentru deplasare (motorină vs. energie electrică);
- costuri incomparabil mai mici pentru revizii tehnice (1200 lei/revizie 1 an motor diesel vs 362 lei/revizie 1 an mașina electrică);
- experiența de condus mult mai puțin obositoare datorită lipsei vibrațiilor, schimbarea treptelor de viteză, zgomotului interior;
- lipsa țevii de eșapament, reducând poluarea pe unde am circulat.
Îmi plac mașinile, trenurile, sunt pasionat de industria transporturilor, în general și de industria feroviară, în particular, călătoresc de-a lungul și de-a latul României, Europei, experimentând provocările mașinilor electrice, care mi-au demonstrat că oferă o lume mai bună, mai curată și liniștită pentru urmașii noștri! Hai la drum cu mașina electrică!