IONIQ 5 – primul premiu european: Car of the Year în patria automobilelor

Sezonul acordării premiilor pentru noile modele lansate în 2021 este în plină desfășurare și jurnaliștii ce fac parte din juriile naționale și internaționale sunt tot mai preocupați să selecteze mașina anului, pentru cât mai multe categorii și subcategorii, în așa fel încât în final toți producătorii să fie mulțumiți.

Faptul că revista Motor Trend, care a lansat conceputul Car of the Year (COTY) în 1949, a ales Lucid Air, un automobil premium 100% electric cu performanțe și preț foarte ridicat, Mașina Anului 2022, nu a trecut neobservat în patria V8-urilor, a pickup truck-urilor gigantice și SUV-urilor tot așa.

Chiar dacă prețul și volumul planificat de producție vor face din Lucid Air un model rar întâlnit pe șosele, simbolul alegerii unui automobil electric ca mașina a anului în țara cu cea mai mare producție de petrol a trezit interesul celor neimplicați până de curând în dezbaterea pro și contra mobilității electrice.

IONIQ 5 mașina anului GCOTY (Germania)

În schimb anunțul că noul IONIQ 5 a fost preferat de un juriu german, ar putea ridica câteva sprâncene în marile firme din patria automobilului și nu numai. Deși a pornit cu întârziere, efortul de electrificare la VW și Mercedes sunt în plină desfășurare, în timp ce filozofia „power of choice” promovată de BMW rămâne neconvingătoare pentru publicul interesat de modele electrice, după cum indică statisticile de înmatriculări.

Nici cele două startup-uri germane, eGo Mobile și Sono Motors, nu au reușit să scape de grijile financiare, prima fiind cumpărată din faliment de un fond de investiții olandez, iar a doua salvându-se temporar cu o cotare pe bursa americană, de unde a adunat 1.5 miliarde USD.

Comunicatul de presă Hyundai punctează toate inovațiile tehnologice aduse de acest model cu design îndrăzneț și spațiu interior generos. Statisticile de înmatriculări din țările vest-europene (sursa EUevs), unde a fost livrat IONIQ 5, indică o bună recepție și din partea publicului, dar sunt afectate (din nou) de capacitatea de livrare, care a limitat volumul de modele electrice Hyundai începând cu primul Ioniq, apoi cu Kona și în prezent cu IONIQ 5.

Tudor ia în primire, în urmă cu o lună, noul IONIQ 5 de la dl. Dan Budurlean la reprezentanța Hyundai Timișoara

Exemplarul comandat în primăvară pentru proiectul Electromobilitate a ajuns cu două luni întârziere, din păcate după ce Transalpina și Transfăgărășanul au fost închise pentru acest sezon. Cu toate acestea, după primul test drive la IAA München, am avut ocazia să adun mai bine de 3.000 km de drumuri montane la volanul noului IONIQ 5, în cadrul testelor de calibrare cu anvelope de iarnă și a raidului montan Trans Carpatica. Experiențele au fost pozitive, cu puține motive de nemulțumire (luneta spate și sistemele ADAS prea intrusive, fiind cele mai ușor de identificat), pe care le găsiți în articole listate la final.

Că nu toți cei au condus IONIQ 5 ar fi de acord cu juriul german, ați citit cu siguranță în opiniile publicate pe blog și în media socială. Gusturile individuale diferă, după cum diferă și așteptările de la noile modele electrice, care devin din păcate tot mai mari și mai grele.

Acordarea premiilor de jurnaliști, care au posibilitatea să plimbe toate noutățile din domeniu, se face după alte criterii decât cele ale proprietarilor, care trebuie să bage adânc mâna în buzunar pentru un Lucid Air și în mai mica măsură pentru IONIQ 5. Rămâne de văzut dacă producătorul coreean poate crește producția pe măsura valului de interes născut de obicei după acordarea premiilor automobilistice internaționale.

Bilanț IONIQ 5 după prima lună: 4800 km, consum mediu 17.9 kWh/100 km

Pentru noi, cei implicați în proiectul Electromoiblitate, premiul GCOTY (German Car of the Year) este o veste bună, fiindcă vom verifica, cu ajutorul lui Tudor, pe termen lung cum se comportă IONIQ 5 în viața de zi cu zi pe drumurile din România, unde avantajul încărcării rapide cu tehnologia de 800 V se poate pune în valoare, deocamdată, doar la cele câteva stații Moon de 300 kW.

Dacă sunteți interesați de un test drive la munte cu IONIQ 5, urmăriți acțiunile planificate în cadrul proiectului Electromobilitate.

Articole cu și despre IONIQ 5:
 1. IAA München – Primul test drive cu IONIQ 5
 2. La revedere Kona, bun venit IONIQ 5
 3. IONIQ 5 – primele imagini cu detalii și valori de consum
 4. IONIQ 5 – impresii după primii 1200 km
 5. IONIQ 5 – comparație cu Kia Niro și VW ID.4 plus bilanț pentru octombrie
 6. IONIQ 5 – informații de consum pe traseul primei ediții Trans Carpatica
 7. Experiențele unui proprietar de ID.4 la volanul noului IONIQ 5
 8. IONIQ 5 – bilanț Trans Carpatica și epilog
 9. IONIQ 5 la cote maxime
 10. IONIQ 5 – VW ID.4 în paralel prin Bucovina și Maramureș
 11. Niro, ID.4 și IONIQ 5 – pregătiri de iarnă
 12. ID.4 și IONIQ 5 la primele confruntări cu temperaturile scăzute

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.