Plimbare la munte cu Fiat 500e și VW ID.4

Introducere

Între activitățile cele mai interesante derulate în cadrul proiectului Electromobilitate au fost o serie de teste paralele, organizate în cadrul evenimentelor ElectRoMania, Trans Carpatica și cel mai recent la Electro-sezătoarea de la Ciugud și Păuca.

O altă serie de teste paralele sunt cele când am comparat două sau mai multe modele diferite în condiții reale de drum. La final găsiți o listă cu articole rezultate din aceste activități.

Desi Laurențiu ne informase încă de anul trecut de existența unui Fiat 500e în familie, micuțul italian a fost foarte timid în primii 2900 km și și-a văzut cuminte de drumurile zilnice în zona Clujului.

În weekend, Fiatul a parcurs un traseu de munte în paralel cu marele ID.4 și prin amabilitatea proprietarilor și grija lui Laurențiu, avem primele informații concrete despre eficiența remarcabilă a acestui model foarte îndrăgit în Europa.

Înmatriculări la zi Fiat 500e și VW ID.4

In clasamentele europene provizorii la zi, publicate de EU EVs pentru anul 2022, micuțul Fiat a depășit în primele luni ale anului ID.4 cu peste 3300 exemplare și s-a clasat pe podiumul preferințelor europene imediat după Tesla Model 3 și Y.

Între Fiat și VW s-a strecurat Skoda cu redutabilul Enyaq, dar în partea a doua a anului vom vedea cu siguranță efectul livrărilor de la Emden, unde o nouă linie de asamblare a început să producă ID.4.

În clasamentul global ID.4 va fi ajutat spre finalul anului de cea de a cincea linie de asamblare instalată în SUA, unde un public îngrijorat de prețul benzinei, începe să caute alternative electrice pentru naveta zilnică.

O discuție interesantă vom purta la finalul anului, dacă actuala scădere a înmatriculărilor de ID.4 sub nivelul anului trecut (imaginea din dreapta) a fost cauzată de un recul la public, datorită promisiunilor neîmplinite ale platformei MEB, sau doar de dificultăți de aprovizionare cu piese.

Indiferent care ar fi combinația de probleme din care a rezultat scăderea înmatriculărilor vedetei electrice germane (despre modestul loc în urma Spring-ului, importat din China, pentru ID.3 am discutat recent) se pare că au ocolit cel mai bine vândut model electric al conglomeratului Stellantis. Ascensiunea Fiat-ului în lista de preferințe europene este ușor de citit din două cifre.

  • Până la finalul lunii mai în 2021 au fost înmatriculate 8.400 exemplare în Europa de Vest.
  • In aceeași perioadă din 2022 au fost înmatriculate 15.598 Fiat-uri 500e!

Laurențiu despre călătoria la munte cu Fiat 500e și ID.4

În această săptămâna am reeditat deplasarea spre stațiunea Muntele Băișorii, dar însoțit de micuțul Fiat 500 electric. Punctul terminus a fost pârtia Buscat, ceea ce a dus la o diferență de nivel față de Cluj-Napoca de aproape 1200 m. Sosirea a fost după cum urmează:

  • Fiat 500: 60.8 km, consum mediu 18.6 kWh/100km
  • VW ID.4: 60 km, 24.9 kWh/100km

Ca fapt divers, la aceeași ora 11:44, ID.4 pare mai zgribulit în luna iunie indicând 13.5o C iar Fiat-ul 15o C.

După coborâre și ajungere acasă:

Fiat-ul a folosit AC-ul continuu, noi deloc. Rezultatul pentru întreaga excursie cu diferență mare de nivel a fost 10.3 kWh/100km.

La mine nu am văzut media traseului deoarece aș fi pierdut km săptămânali, deși în afara acestui drum am făcut doar 17 km. Consumul săptămânii a fost:

Alte articole cu rezultate al unor călătorii paralele:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.