Introducere
Astazi isi face debutul pe blogul nostru Radu Dimofte, proaspat proprietar de ZOE ZE50, R135, cu care ne-am intalnit in spatiul virtual bantuit de pasionatii de electromobilitate.
Dupa cateva schimburi de mesaje am realizat ca Radu este utilizatorul ideal al unui automobil electric, fiindca are o naveta zilnica lunga, depasind cu mult media europeana de 30 km pe zi, valoare mediana (media fiind 50km) care a rezultat si pentru Romania din raspunsurile primite de Tudor la sondajul lansat in media sociala, pentru lucrarea de licenta.
Iata ce ne scrie Radu:
… fac o naveta de cel putin 100 km zilnic la Bucuresti, eu locuind in prezent intr-o localitate de langa Ploiesti. Fac asta din primavara lui 2006, dupa o experienta destul de lunga si intensa de circulat in Bucuresti (sunt nascut, crescut si trait acolo, cu permis de conducere din 1982).
Mai intai am facut naveta de care aminteam cu masina detinuta la acea vreme, un Renault Megane II, benzinar de 1.6, 16V, apoi din 2012 si pana de curand cu o Honda CR-V, diesel de 2.2 iCTDY.
In acest mod am facut in medie cam 35.000 km/an (bineinteles si alte excursii, concedii, drumuri europene, etc), adunand destui km parcursi si ceva experienta.
Renault-ul Zoe a venit oarecum firesc, fiind o noua, inedita si fabuloasa experienta de zi cu zi, intrand practic intr-o noua era a (electro)mobilitatii. Urmeaza sa aduc si alte informatii mai tehnice, care cu siguranta or sa va surprinda.
Radu Dimofte, proprietar de Zoe din iunie 2020
In orice calcul de „cost total al proprietatii” (TCO – total cost of ownership), cand introducem 100 de kilometri zilnici in ecuatia cheltuielilor de consum, automobilul electric va deveni mai ieftin decat omologul clasic, cu aceleasi performante, in mai putin de trei ani, in ciuda pretului mai mare de achizitie, domolit oarecum de subventiile foarte generoase din Romania.
Dar toate aceste detalii despre consum, incarcare si intretinere le vom afla din serialul scris de Radu, din care publicam astazi primul episod.
echipa Electromobilitate

05.06.2020
Jurnal de bord: 0 km
Intalnirea cu ZOE
Undeva in partea a doua zilei, reprezentantul dealerului Renault (Serus) m-a invitat la sediu pentru preluarea masinii pe care o asteptam cu multa nerabdare de cateva luni.
Comandata la inceputul lunii februarie 2020, finalizat in luna martie 2020 toate demersurile legate de eco-tichetul Rabla+ si cel de Rabla Clasic, avand un orizont de asteptare initial la sfarsitul lunii aprilie 2020, dar din nefericire toata aceasta procedura viciata de pandemie, stare de urgenta, lock-down, am primit vestea cea buna ca masina a ajuns in depozitul regional logistic al Renault la inceputul lunii iunie 2020.
In toata nebunia masurilor de distantare, am reusit totusi sa fac un scurt drive-test de cativa km parcursi in trafic cu o masina din generatia anterioara disponibila la dealer, ZE 40, R110, avand astfel un prim contact cu un altfel de vehicul, silentios, destul de puternic, cu o pozitie la volan neasteptata, pe scurt o experienta interesanta dar mai ales incitanta.
Primii km pana acasa
Dupa o (chiar) scurta prezentare facuta de vanzator, deh, distantare sociala… cu un range de putin peste 250 km afisati pe bord (masina a stat cateva ore la incarcat cu 7.4kWh de pe la 25% cam pana la 60%) si o mare de incertitudine in mintea mea de ceea ce urma sa fie aceasta experienta, am plecat spre casa fericit de noua achizitie.
Prima experienta de setare am facut-o in primele minute dupa ce m-am aruncat in valtoarea unui trafic de dupamiaza, facand imperecherea din mers a telefonului cu sistemul de infotaiment al masinii, lucru reusit destul de usor, initiind imediat si un apel handsfree cu sotia, careia i-am dat intalnire undeva in Otopeni, pentru a merge impreuna spre casa.
Prima mare surpriza placuta a fost in cei aproximativ 20 km parcursi pana la locul de intalnire, pe care i-am facut precaut in treapta B (Brake), fara sa ating aproape de loc frana de serviciu, desi am mers intr-un trafic de cosmar cu viteza (foarte) mica si bara la bara.
De fapt prima frana ferma am pus-o cand am ajuns in parcarea locului de intalnire, ceea ce m-a facut sa exclam (in gand, evident): Woaw!
Apoi drumul (preponderent extraurban) a curs silentios si linistit, cu muzica la radio data incet si eu cu ochii mai ales pe viteza, procentul bateriei, autonomie, consum, incercand sa inteleg cat mai mult din ce (mi) se intampla.
Ajuns acasa, noua si frumoasa masina si-a ocupat binemeritatul loc de parcare din curte, asteptand (cred) cu speranta ceea va sa urmeze.
Din portbagaj, am scos si pregatit pentru montaj, wallbox-ul primit odata cu masina (Bravo Renault..!), care desi nu mi-a fost livrat mai devreme, asa cum am solicitat, pentru a-l avea deja pregatit pentru prima incarcare si risipirea cat mai rapida a range anxiety, pe care cred ca o are orice nou posesor de masina electrica, acesta urmeaza sa fie montat si instalat mai ales pentru linistea mea interioara. Asta pentru ca de la inceput, mi-am propus sa alimentez cat mai mult de la statiile disponibile gratis.
Acum, sa inceapa aventura!

Pasionat de masini din frageda copilarie, conducator auto cu destula vechime si mai multe categorii pe permisul de conducere, cu ceva cunostinte tehnice, dar mai ales dornic de experiente noi;
Felicitări Radu, aştept episoadele următoare! Şi ai condei, nu că n-aş fi ştiut!