Scriam ieri în primul episod al retrospectivei 2022, gândită ca o invitație la dialog, pe teme despre mobilitatea electrică:
Ceea ce denumim de multe ori „universul complex al electromobilității” se compune în plan global dintr-o mulțime de strategii regionale, legislații naționale, planuri de producție și dezvoltare, dar se bazează în final pe decizii individuale de achiziție.
Invitație la dialog – Retrospectivă 2022
Cumpărătorii suntem noi, toți cei ce am decis că deplasările cu un model electric se potrivesc stilului de viață, de condus și timpului disponibil pentru a ajunge din punctul A în punctul B, eficient, curat și tăcut. Pornind de la diversitatea participanților la proiectul Electromobilitate și concentrându-ne atenția pe noua generație am ajuns la concluzia că viitorul este pe mâini mai bune.
Copiii de astăzi, care parcurg alături de familie drumuri zilnice la școală sau grădiniță și excursii liniștite la bunici și în locuri pitorești, vor alege tot un electro-mobil, când va veni timpul să ia volanul în mâini, sau probabil mai degrabă să dicteze mașinii destinația dorită?
Cu speranța că opțiunile vor fi mai diverse și vor acoperi un spectru mai larg de preferințe, decât am avut noi la dispoziție în 2022, să privim ce ne povestesc statisticile de înmatriculare din România în primele 11 luni ale anului.
Livrări în România
Bazându-ne pe munca depusă de Tudor (IONIQ 5, TM) în fiecare lună, când publică RO e-mobility index pe blogul lektri.co, este ușor de văzut că Dacia Spring a dominat copios înmatriculările, cu peste 5000 exemplare în primele 11 luni, ceea ce reprezintă aproape o jumătate din toate livrările de automobile electrice în România.
Am utilizat intenționat cuvântul „livrări”, fiindcă înmatriculările actuale continuă sa reflecte capacitatea de livrare a producătorilor și importatorilor, care nu acoperă cererea reală a pieței. Dovadă sunt numeroasele imagini postate de noii proprietari de Spring în media sociala, însoțite de comentarii despre livrarea ce a durat mai mult de o jumătate de an de la comandă.
Ceva mai bine s-au descurcat clienții de Tesla Model Y, DACĂ au acceptat să treacă la varianta cea mai scumpă, Performance, asamblată la Berlin. Faptul că Tesla este pe locul 2 al înmatriculărilor din România, cu peste 1000 exemplare S3XY livrate în 2022 poate fi o surpriză pentru multă lume, renumele fiind de mașină foarte scumpă.
Într-adevăr, bazându-ne pe o estimare a sumelor achitate după aplicarea subvențiilor prin programul rabla plus, putem afirma că suma totală cheltuită de clienții români pentru modele Tesla, este apropiată de totalul achitat pentru Dacia Spring, după scumpirile succesive din acest an. Acest aspect introduce perspectivele pentru anii ce vin, când subvențiile se vor diminua sau vor dispărea cu totul. Dacă această schimbare se va face cu un anunț prealabil (China, Germania, etc.) sau peste noapte, ca în Marea Britanie sau Suedia, rămâne de văzut.
Impactul de moment al eliminării subvențiilor nu poate fi neglijat, dar pe termen lung piața se reașează într-un nou echilibru generat de cerere și ofertă, evoluând statistic după profilul curbei S de adoptarea a noilor tehnologii.
Scenarii realiste găsim pe piața americană, aflată într-o faza timpurie de dezvoltare pentru autovehicule electrice, unde cumpărătorii de Tesla nu au mai beneficiat de subvenții din 2019, dar au dominat copios înmatriculările din lipsa unor alternative concurente.
Revenind în România, pe locul al treilea găsim 950 exemplare ale grupului VW. Politica de diversificare a modelelor construite pe platforma MEB a fost un succes în Europa, dar în România aproape jumătate din totalul înmatriculărilor celor șase modele listate în e-mobility index au fost VW e-Up. Livrările de Enyaq, ID.3 și ID.4 au fost mai modeste, sub nivelul Tesla Model Y, o mașină mai scumpă.
Hyundai-Kia cu patru modele (Niro, Kona, IONIQ 5 și Ioniq clasic) ocupă locul patru cu peste 500 înmatriculări, marcate de așteptări lungi, anulări de comenzi și prețuri foarte mari pentru reviziile obligatorii din service în perioada garanției.
Renault și Stellantis au livrat mai puțin de 400 mașini fiecare, deși logistica mai simplă, fiind produse în Europa, te-ar face să bănuiești că Megane, ZOE, Twingo și Kangoo sau Fiat 500, Peugeot 208, 2008, Opel Corsa și Mokka ar ajunge mai ușor pe șoselele noastre, decât cele produse în China și Coreea.
Rețele de încărcare
Chiar și așa gâtuite cum au fost livrările, cu termene lungi de așteptare și nemulțumiri generate de anularea comenzilor, în 2022 extinderea rețelei publice de încărcare nu a ținut pasul cu creșterea parcului auto electric. Cu toate acestea, apariția punctelor de încărcare (rapidă) pe autostradă sunt un pas în direcția bună, care elimină ocoliri lungi prin orașe aglomerate.
Vom reveni la rezultatele diferitelor programe de încurajare a extinderii rețelei de încărcare în articole dedicate acestui subiect extrem de important pentru toți cei ce au decis să facă pasul spre electromobilitate în 2022.
La acest capitol, trebuie să amintim că Tesla extinde în continuare rețeaua Supercharger în România, suplimentând în 2022 numărul de stații din București și inaugurând o nouă locație în Cluj. Alți producători și importatori nu par de loc preocupați de acest aspect esențial pentru electromobiliști, de care depinde în mare parte satisfacția clienților după ce entuziasmul achiziției face loc rutinei de zi cu zi.
În cadrul invitației la dialog lansate în primul episod, așteptăm în continuare cu mult interes să aflăm experiențele voastre, bune și rele, cu comenzile, livrările, încărcările și service-ul electricelor pe parcursul anului 2022 la rubrica de comentarii sau în media socială.
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.