Retrospectivă 2022 – oportunități și piedici (episodul 3)

Anul ce se încheie va rămâne marcat pentru totdeauna de conflictul din țara vecină, care pe lângă tragediile umane a avut implicații majore în diversificarea surselor de energie pentru numeroase țări europene.

Ca în orice situație de criză, creșterea prețului pentru energia electrică fiind un inhibitor major în calea adoptării mobilității electrice pe scară largă, apar însă și oportunități. Prima, vizibilă de la nivelul individual până la statistici naționale, europene și globale, este accelerarea investițiilor în parcuri eoliene și panouri solare, împreună cu sisteme de acumulatori industriali pentru stocarea energiei produse, atunci când condițiile atmosferice sunt favorabile.

Mai jos, un exemplu de creștere rapidă a surselor de energie regenerabilă din ultimul deceniu în SUA, cu toate că 60% din energia electrică produsă în prezent este pe bază de combustibili fosili.

În general, energia verde merge mână în mână cu mobilitatea electrică, în direcția dorită de majoritatea dornică să respire aer mai curat, sau cum ne place să spunem în cadrul proiectului Electromobilitate: pe calea spre „o lume mai bună, mai curată și tăcută” pentru viitoarele generații.

2022 – prima creștere a prețului acumulatorilor după un deceniu

Pe deplin așteptată, dar sosită mai rapid decât prevedeau prognozele, creșterea bruscă a cererii de materii prime necesare producției de acumulatori a dus la o scumpire semnificativă a unora (litiu, cobalt, etc). Cu ajutorul imaginilor publicate de Visual Capitalist, vom analiza de ce anul 2022 a fost cel care a întrerupt un deceniu de ieftinire continuă a acumulatorilor.

Concentrarea a 92% din producția globală de acumulatori în trei țări importatoare de petrol: China, Coreea și Japonia este firească și în interesul strategic (energetic) al celor trei protagoniste, dar cu urmări grave pentru firmele consumatoare de acumulatori din alte țări. Acestea au ajuns la cheremul livrărilor cu prioritate pentru industria locală, ceea ce a dus la o dezvoltare asimetrică.

China domină mai mult de jumătate din producția de autovehicule electrice și o mare parte din profiturile realizate prin vânzarea de automobile electrice produse de firme europene și americane pe glob, ajunge în final, prin intermediul furnizorilor de acumulatori și piese, tot în China, Coreea și Japonia. Dincolo de a fi doar o oportunitate ratată de producătorii consacrați europeni și americani (cu excepția startup-urilor), dependența de surse limitate pentru materii prime și componente a dus pentru prima oară în 2022 la creșterea prețului pentru acumulatori.

Evoluția consumului de litiu

Dacă privim în urmă cu doar un deceniu, industria producătoare de sticlă și ceramică consuma mai mult litiu (31%) decât cea de baterii, utilizate în electronică și auto (23%).

In 2021, când penetrarea automobilelor electrice pe plan global a atins doar 9% din totalul înmatriculărilor de vehicule noi, bateriile utilizate pentru produse electronice și acumulatori auto reprezentau 74% din consumul global de litiu.

Sursele globale de litiu

Deși mai mult de jumătate (52%) din producția mondială de litiu provine din Australia, unde se exploatează din minereu, spre deosebire de Chile, al doilea mare producător (25%), de unde imaginile cu bazinele de evaporare și concentrare a sărurilor de litiu din deșertul Atacama au făcut înconjurul presei anti-electrificare, rafinarea litiului într-o substanță utilizabilă pentru acumulatori se face în proporție de 60% în China.

Dacă adăugăm la această realitate, faptul că firmele chinezești au achiziționat vaste resurse de litiu din Australia, Chile și Canada, se conturează tot mai clar rezultatul investițiilor de două decenii în subvenții pentru producție și clienți de autovehicule electrice, care au adus China în poziția celui mai mare exportator de automobile 100% electrice (BEV) în 2022.

Beneficiarii sunt în primul rând cumpărătorii din Asia de sud-est și Australia, dar modele produse în China încep să își facă tot mai mult apariția în clasamentele înmatriculărilor europene. Așa cum am subliniat recent, piața din România este dominată în proporție de 60% de modele importate din China, Dacia Spring și majoritatea variantelor Tesla având contribuția majoră la acest record european.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.