Numărătoarea inversă, pe degetele de la o mână, pentru anul electromobilistic 2022 a început, prilej să trecem în revistă în mai multe episoade câteva evenimente majore, la care vă invităm să adăugați la rubrica de comentarii pe cele personale legate de mobilitatea electrică.
Fiindcă ceea ce denumim de multe ori „universul complex al electromobilității” se compune în plan global dintr-o mulțime de strategii regionale, legislații naționale, planuri de producție și dezvoltare, dar se bazează în final pe decizii individuale de achiziții, vom începe de la rădăcini: nivelul individual, cel al cumpărătorului unui model electric.
Un eșantion reprezentativ – echipa proiectului Electromobilitate
Modele noi
Echipa, în perpetuă modificare, a proiectului ce vă aduce informații pe termen lung din viața de zi cu zi a proprietarilor de automobile electrice s-a diversificat cu:
- modele noi: Tesla Model Y, Skoda Enyaq, Renault Megane, Fiat 500e;
- variante noi, produse în 2022, ale unor modele îndrăgite: Dacia Spring, Hyundai Kona, Kia Niro, VW e-Up! și Peugeot e-208;
- variante diferite ale unor vedete internaționale: Model 3 Dual Motor, IONIQ 5 AWD.

Diversificare geografică și încărcarea de la soare
Un alt factor important pentru relevanța statistică a informațiilor este diversitatea geografică. Colegii ce s-au decis să ne însoțească pentru 12 luni în călătoria electrică au venit atât din marile orașe ale țării (București, Brașov, Cluj, Craiova, Sibiu, Timișoara) cunoscute din anii trecuți pentru infrastructura de încărcare, cât și din localități care nu dispun încă de stații, așa cum subliniază Mihai în fiecare articol despre Fălticeni. Găsirea unor soluții, în cazul lui Mihai încărcarea acasă de la soare, a fost centrul atenției noastre, întrucât la critici se pricepe toată lumea.
Tot de la soare încarcă și noii noștri colegii din Ineu (George, Megane) și Dej (Daniel, Kona), dar și o parte din colaboratorii ce nu se pot desprinde de comunitate nici după doi sau trei ani și au decis sa evite incertitudinile legate de prețul energiei electrice, investind în propria instalație fotovoltaică.
Evenimente de promovare a mobilității electrice





Alături de numeroase alte evenimente dedicate promovării mobilității electrice organizate de AERO, T.H.O.R. și alte organizații dornice să contribuie la promovarea unor forme de deplasare și transport mai eficiente și puțin poluante, echipa noastră s-a implicat în organizarea și participarea la câteva întâlniri memorabile.
Mulțumim Reșița, Electro-sezătoarea de la Ciugud și Păuca și a doua ediție a raidului montan Transcarpatica, au devenit alături de numeroase teste și excursii paralele, punctele de contact cu invitații și publicul interesat, sau poate doar curios, de noile modele electrice ce alunecă tăcut în număr tot mai mare pe străzile orașelor și șosele.
- Mobilitatea electrică la loc de frunte între prioritățile administrației reșițene
- Mai important decât statisticile de la electro-șezătoare
- Transcarpatica II, o provocare a electromobilității?
Viitorul este pe mâini bune
Echipa proiectului Electromobilitate este formată din voluntari ce își investesc timpul pentru colectarea și transmiterea de date, informații și articole despre experiențele pe termen lung alături de numeroase modele electrice.
În ultimii cinci ani am auzit opiniile unor familii ce se perindă la volanul lui Citigo, Model 3, Peugeot 208, Kona, Corsa, Zoe și bineînțeles Dacia Spring.
În 2022 am asistat la efectul exemplului pozitiv, atunci când Adrian ni s-a alăturat cu Kona, având în fratele sau Marius (Câmpina) un consilier personal de încredere, cu sacul plin de statistici adunate cu e-Up și Model 3.
Dar mai mult ca orice altceva, 2022 a însemnat o noua generație de copii, care au parcurs primii kilometri din viață într-o mașină tăcută, liniștită și care nu scoate fum.
Fără să avem puterea unor prognoze exacte a balanței înmatriculărilor din 2040, anul când copiii anului 2022 vor dobândi dreptul de a conduce un automobil în circulație publică, este ușor de ghicit încotro se vor orienta preferințele lor. Este suficient să citim gândurile exprimate de copii lui Cosmin (Kona, Cluj), ca să știm că viitorul mobilității electrice este pe mâini bune:
Fain! Electric! Și albastru ca pământul
![]()
Mi-a plăcut cel mai mult că nu am poluat cu gaze de la benzină sau motorină — fiica noastră, 8 ani
Frumos și extraordinar. Mi-a plăcut! Mi-au plăcut pauzele mai lungi de joacă când am încărcat – fiul nostru, 6 ani
Ocolul pământului în 80 de săptămâni

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.
Pentru mine, desi detin o masina electrica de la finalul lui 2021, datorita restrictiilor de circulatie din acea perioada pot spune ca viata de sofer de ev a inceut cu adeverat in 2022.
A fost un an in care am descoperit partile bune si rele ale condusului electric si m-am indragostit ireversibil. Linistea din timpul condusului, lipsa oricaror urme de gaze si miros, simplitatea utilizarii masinii, confortul de a alimenta acasa si economiile substantiale m-au convins.
Mai este de lucru la infrastructura de incarcare, dar vedem cum de la an la an numarul statiilor creste si condusul devine din ce in ce mai comod si lispit de griji. Va mai dura cativa ani pana va exista aceeasi comoditate oferita acum de benzinarii, dar com ajunge si acolo.
Prima calatorie in afara granitelor cu electrica s-a dovedit a fi mai putin obositoare decat cu o masina pe combustie. Poate multi nu sunt de acord, preferand sa mearga sute sau mii de kilometri fara pauze, dar pe mine ma oboseste acest tip de calatorie si-mi displace, preferand pauzele mai dese si mersul linistit. Vreau sa ma bucur de drum, de peisaje si nu sa alerg catre destinatie. Au mai urmat inca doua si vor mai fi si altele.
Pe final de an am primit un cadou de la Mosu’ (tot eu) o Tesla Model Y Performance si incarcari gratuite pentru 10.000km la Superchargers, pe care abia astept sa-i consum in anul ce va urma.
2022, acum spre final, a venit cu câteva borne depășite și un bilanț de care sunt foarte mândru, așa ca un nou și deja învechit Electromobilist.
În primul rând amintesc ca tocmai am depășit 30 de luni de utilizare zi de zi a lui ZOE, timp în care am parcurs și tocmai am depășit limita de 100000 km, fapt care m-a scos putin mai devreme din garanția vehiculului.
Insa nu imi pare rău, dimpotrivă, pentru ca tot acest timp și parcurs au însemnat multe bucurii și o tolba plina cu imagini și senzații extraordinare.
Și dacă în anii de început am făcut pe lega naveta zilnică de aproximativ.100 km și câteva excursii memorabile prin țară, la mare, la Clisura Dunării, în Transilvania, sau Munții Buzăului, anul acesta m-am încordat putin și am făcut o faina excursie în și la pas prin Slovenia, în prezent având pe planșetă și alte ieșiri pe care le voi transforma cu siguranță în amintiri memorabile.
Pentru ca, nu-i așa, drumul spre electromobilitate este ireversibil…!