Săptămâna #51 nu ne-a adus zăpadă la câmpie, dar ne aduce o nouă cronică și o dezbatere în curs despre efectele crizei climatice asupra iernilor. Imagine rară cu #konița deghizată în ren și un subțire strat de zăpadă din decembrie 2023. În 2024 nu am avut un astfel de cadru disponibil încă, fiind cel mai călduros an din toate timpurile.
Crăciun fără zăpadă?
De mai mulți ani visăm la zăpadă în perioada sărbătorilor de iarnă. Am ajuns în fiecare an să mergem noi la zăpadă, la altitudini peste 1.000 m. Așa am ajuns să producem imaginea din titlu (cover). În această notă vine ultimul articol publicat pe InfoClima.ro.
Putem să visăm în continuare! Sau putem să ne calibrăm expectanțele astfel încât să nu fim dezamăgiți de actuala stare de fapt.
Discuțiile în contradictoriu nu vor ajuta, așa că e de ales articole care se bazează pe date științifice. Și revenim din nou la statistici și date numerice colectate pe timp îndelungat, vom vedea mai jos.
Ani cu 0-5 cm de zăpadă, care sunt de fapt câteva averse. Fulguieli, vorba noastră. Ultima dată am folosit lopata de zăpadă la modul serios în 2012. Așa spun dovezile din folderul cu poze 🤪
Ce e de făcut? Să mutăm perioada asta de sărbători în funcție de precipitații? Haha, glumesc! Sau nu? 🙃
Chiar dacă dezbaterea pe tema încălzirii globale asupra efectelor din timpul sezonului rece este în toi, ar fi bine să ne gândim să contribuim în modul nostru la reducerea gazelor cu efect de seră. Iernile mai blânde sunt și efectul încălzirii globale.
Săptămâna #51
O săptămână caracterizată de scăderi sau stagnări din punct de vedere consum, după cum se vede în graficul consumului mediu săptămânal. Media ponderată s-a situat puțin peste săptămâna trecută, la 16.6 kWh/100 km, după un parcurs de peste 2.400 km. Ne despart mai puțin de 1.000 km pentru a atinge pentru al doilea an consecutiv borna de 200.000 km parcurși de echipa care raportează săptămânal.
Datele numerice sau statistice oferite de către voluntarii-proprietari din proiect ne ajută să înțelegem viața alături de o mașină electrică. Am văzut cum pe rând Andrei (BV), Dan (B) și Paul (DJ) au depășit primii 200.000 km electrici parcurși de #konițele lor, chiar dacă cea a lui Dan e la al 2-lea proprietar și a trecut printr-o operație de schimbare a instrumentarului de bord. Titus (SB) a trecut de primii 100.000 km electrici, alți colegi fiind aproape de un odometru cu 6 cifre.
Aflăm așadar cum se comportă Kona în locații diverse și moduri de utilizare diferite. Evident și costurile vor fi diferite pe termen lung vorbind de cheltuieli cu anvelopele, ale reviziilor sau asigurărilor.
Titus (SB)
Daniel (CJ)
În săptămâna 16-22 decembrie Kona a acumulat următoarele date:
Gabriel (MS)
Săptămâna #51 a arătat așa:
- Distanță parcursă: 415.8 km
- Consumul mediu: 17.4 kWh/100 km
- Încărcare: acasă
- Hidroelectrica + panouri
Distanța parcursa săptămâna aceasta e împărțită astfel:
- Luni – Vineri : Naveta la lucru
- În weekend doar prin zonă ne-am plimbat.
Marius (CS)
O săptămână cu un număr de 1067,4 km parcurși.
- Consum: 16,2 kWh/100 km
- Cost încărcări: 250,9 lei
- Kilowați încărcați: 215,88
- Încărcări făcute la stațiile din Reșița și Timișoara
Dani (AR)
Ca inginer în domeniul telecomunicațiilor sunt un apropiat al tehnologiei de orice fel. Adăugăm grija familiei pentru un trai cât mai prietenos cu mediul și ajungem repede la ideea de electromobilitate. Așa începe aventura electrică 🙂