Skoda Citigo și VW ID.3 – săptămâna surprizelor neplăcute

Din păcate ultima săptămână nu a adus vești prea bune despre micuțul Citigo al familiei Gaube, despre care Doina ne informase că a refuzat cu încăpățânare să mai pornească la drum tocmai de 8 Martie.

Odată ajunsă informația în media socială, răspunsurile de încurajare nu au încetat să vină, dar și cele care anunțau tot mai multe situații asemănătoare cu fratele mai mare, nărăvașul ID.3, s-au răspândit cu mare viteză.

Imaginile de mai sus sunt cele pe care nu le dorim nici unui automobilist, indiferent dacă alimentează combustibili fosili sau electroni. Dar în timp ce după mai mult de 100 de ani, o mașină tractată este ceva firesc, în cazul unei electrice devine știre senzațională numai bună de atacat de sceptici.

Cu toată pasiunea noastră pentru electrificare, trebuie să evidențiem problemele și defectele apărute, în așa fel încât cei ce cântăresc cheltuirea economiilor pentru un automobil electric, să vadă ambele fețe ale monedei, cu bune și mai puțin bune, ceea ce încercăm să facem într-un mod cât mai obiectiv.

Supărarea justificată a proprietarilor ce se simt utilizați pentru testarea unor produse nefinalizate, a fost recent exprimată de un jurnalist american, după primul test cu ID.4 despre care afirma ca i-ar fi lăsat „un gust de strudel necopt”.

Chiar dacă am senzația că publicul german simte un fel de datorie patriotică să achiziționeze produse VW, indiferent de înșelătoriile din trecut cu variantele diesel și cele actuale cu ID.3, pe alte piețe reculul este clar. Un exemplu este clasamentul înmatriculărilor din Norvegia pentru anul 2021, în 14.03, unde ID.3 se afla in prezent pe locul 19 din TOP 20.

Rezultatele primului trimestru din an la nivel european, va penaliza aspru vânzarea unui automobil nefinalizat și înmatriculările proprii a mii de exemplare în 2020, pentru a evita amenzile aplicate pentru emisiile de CO2, create de SUV-urile monstruoase vândute cu un profit de 10 miliarde euro la final de an pandemic.

Inginerii își vor finaliza cândva temele de casă, mașinile vor primi actualizări de soft de la distanță și ID.3 va deveni cândva mașina electrică populară și îndrăgită de care toți avem nevoie. Dar încrederea clienților cum se poate depana?

În continuare, în direct cu proprietarii:

„Surpriza“ lui GO-e de 8 Martie

După un drum de ~1/2km până la magazinul din centrul comunei, GO-e nu a mai vrut să pornească să ne întoarcem acasă.

Am sunat la Skoda asistence și au trimis o mașină de tractare.

GO-e s-a lăsat tare greu urcat cu roțile din față pe cadrul de remorcare, cu selectorul în poziția „N”. Neexistând ambreiaj erau angrenate reductorul și rotorul motorului.

Așa a pornit GO-e, cu nasul pe sus, în drumul spre Procar-Skoda. Și a ajuns în grija electro-maestrului Kapusy Jani (mulțumesc).

Prima constatare, bateria de 12V avea ~11V. Ar fi fost prea frumos să fie doar atât și de găsit de ce nu se încarcă destul. N-a fost să fie și am fost contact de directorul de service:

„Așa cum am discutat telefonic, mașina d-voastră va trebui transferată la alt partener autorizat Skoda, pentru înlocuirea unității de comandă pentru supravegherea bateriilor J497. Am discutat la Porsche Timișoara pentru programare în service, aceasta fiind luni 15.03.2021 la ora 15:00. Avem nevoie de acordul d-voastră scris ca să putem inițializa transportul mașinii cât mai repede.”

In 12.03.2021 am fost la Porsche Timișoara să semnez contractul de service și m-au informat că vor relua și ei procedura de constatare să stabilească ce piese trebuie înlocuite și abia după ce sosesc toate vor începe manopera. Sper ca luni să aflu vești noi (poate nu prea rele).

Ghinionul lui GO-e, norocul Bolovan-ului (Skoda Karoq) că mai zburdă.

O comparație pentru drumul de ~1km la cumpărăturile din centrul comunei, mai înseninează necazul defecțiunii.

O deplasare cu Goe, consum mediu pe acestă distanță foarte scurtă 24,6 kWh/100 km și curentul scumpit la 0,75 ron/kWh costă 0,18 ron.

Cu Bolovanul, diesel, și consum de 11,8 l/100km pe același traseu, la prețul de 5,8 ron/l motorina, deplasarea la cumpărăturii costă 0,68 ron sau de 3,7 ori mai mult!

Aici ar mai trebui luată în considerarea uzura pentru o termică, atunci când nu ajunge la regimul normal de temperatură și presiune a uleiului.

Va urma.

Wiwi Gaube, Skoda Citigo, Timișoara

1 Response

  1. Seba spune:

    Salut, am aceeași problema la citigo, dar inca nu am ajuns la service. Ai primit vre-un răspuns concret? Mersi, Seba.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.