În urma cu aproximativ un an, începeam să ma documentez despre situația numărului de vehicule electrice înmatriculate în România în raport cu numărul stațiilor de încărcare disponibile, pentru a redacta lucrarea de licență, care aborda nevoia dezvoltării infrastructurii de încărcare din județul Timiș.
O scurtă recapitulare
La sfârșitul anului 2019, conform datelor prezentate de DRPCIV, la nivel național erau înmatriculare 2918 vehicule electrice (BEV). La aceeași dată, numărul încărcătoarelor era 695 dintre care 111 de tip fast-charge, iar 584 Type2.
Aceste cifre înseamnă că un încărcător era disponibil pentru aproximativ 4.2 vehicule electrice.

Situația actuală
La finalul lui 2020, un an pandemic care a adus o mulțime de încercări în toate domeniile, dimensiunea parcului auto electric s-a dublat, ajungând la 6052 vehicule electrice.

În lucrarea de licență am prognozat dublarea parcului auto electric (într-un scenariu optimist), bazându-mă pe creșterea înregistrată în intervalul 2017-2019.
Cu toată sinceritatea (și fără lipsă de modestie), mă bucur de adeverirea acestui scenariu, mai ales pentru că astfel se vede interesul crescut al românilor pentru acest segment al mașinilor electrice și al mobilității individuale „fără fum”.
Desigur că pe parcursul anului 2020, a crescut și numărul stațiilor de încărcare, acestea ajungând la sfârșitul anului la 1427, o creștere procentuală de 105% față de anul anterior. Raportul vehiculelor electrice pe stație de încărcare a rămas relativ constant, trecând puțin de 4.2.
După cum scriam și în lucrarea de licență, numărul încărcătoarelor publice trebuie să crească cel puțin în același ritm cu dezvoltarea parcului auto electric pentru ca toți utilizatorii să aibă acces facil și să poată utiliza vehiculele electrice după nevoile personale.

Dezvoltarea infrastructurii de încărcare
După finalizarea studiilor, de la începutul lunii August 2020, fac parte din echipa Lektri.co, furnizor de soluții de încărcare și partener al proiectului nostru.
Pe parcursul ultimelor 7 luni am avut contact atât cu mediul privat cât și cu cel public prin licitațiile deschise de diferite autorități publice în încercarea de a reduce efectele nocive ale poluării din interiorul orașelor. Am pornit cu mare entuziasm și hotărât să ajut la creșterea numărului de încărcătoare, dar trebuie să recunosc faptul că „misiunea” este mai dificilă decât mă așteptam.
În primul rând, domeniul privat și mai ales HoReCa este puternic afectat de restricțiile impuse de pandemie, astfel că disponibilitatea pentru investiții în stații de încărcare este diminuată de nevoie de supraviețuire a afacerii. Antreprenori care aveau în vedere instalarea acestor echipamente pentru a oferi clienților un serviciu suplimentar sau chiar achiziționarea de vehicule electrice pentru utilizarea proprie, sunt nevoiți să amâne aceste investiții din cauza dificultăților financiare.
O altă problemă întâmpinată în sectorul privat este rețeaua electrică învechită sau calibrată necorespunzător pentru a face față atât echipamentelor unității de cazare (în cazul pensiunilor în special) cât și incărcătoarelor pentru vehicule electrice.
Dezvoltarea prin intermediul sectorului public este mult mai dificilă din cauza birocrației și multitudinii de autorizații ce trebuie obținute pentru a instala o stație de încărcare pe domeniul public. Sperăm însă că legislația va ține pasul cu dezvoltarea alertă a acestui domeniu și că instalarea încărcătoarelor va fi mult mai facilă în viitorul apropiat.
Deasemenea, sperăm că vom trece cu bine peste această situație cauzată de pandemie și că vom putea crește numărul stațiilor de încărcare și cu ajutorul antreprenorilor din diferite domenii de activitate (curierat, ride-sharing, HoReCa, etc.).
Cu toate acestea, numărul stațiilor de încărcare s-a dublat în 2020, pentru fiecare categorie în parte, ținând pasul cu creșterea parcului auto electric. Din păcate repartizarea lor în teritoriu nu pare sa fie proporțională cu cea a mașinilor noi înmatriculate, ceea ce se aude tot mai des din orașele unde parcul auto a luat-o înaintea numărului de stații publice de încărcare.

Printr-un efort comun public-privat acest ritm de dezvoltare al rețelei de încărcare trebui menținut, în caz contrar, odată cu lansarea noilor modele de vehicule electrice cu prețuri tot mai accesibile (gândul mă duce la Dacia Spring), stațiile de încărcare publice se vor aglomera, iar utilizarea mașinilor electrice se poate transforma din plăcere într-o corvoadă.

The passion for cars determined me to start studying Automotive Engineering. I recently became an Automotive Engineer and my goal is to pursue a career in the electric mobility field. I joined the „Electromobilitate” project driven by devotion for clean transportation and to share my experience regarding electric cars with other enthusiasts.