Cu mașina electrică am redescoperit bucuria de a desena trasee pe hartă. Am participat alături de echipa Electromobilitate la Ciugud, în cadrul evenimentului CoBuild, la a treia întâlnire pe anul 2023. Îngrămădit între tumultul job-ului, navetă și activitățile casnice, am rezervat rapid o cameră la Hotel Cetate Alba Iulia, cu early check-in, pentru a fi prezent la ora 10 la întâlnire.
Nu prea ne place să ne întoarcem pe același drum, așadar o confirmare la o vizită cu tematică medicală la București în ziua de luni, 15 mai, a necesitat ”ocolul” drumului de întoarcere prin București.
Am reușit reprize de:
- 185 km (Târgu Neamț – Reghin),
- 145 km (Reghin – Alba Iulia),
- 217 km (Alba Iulia – Făgăraș),
- 243 km (Făgăraș – București),
- 188 km (București – Focșani),
- 228 km (Focșani – Fălticeni).
Consider important de precizat aceste distanțe ca referință pentru planificarea viitoarelor călătorii prin România… (și nu numai). Am încărcat de 8 ori, din care 6 încărcări cu mai mulți kWh (între 14 și 27 kWh/repriză), iar două cu rost de test (Păuca), respectiv ”pauză biologică” (Mol Ploiești).
Statisticile legate de consum (12.7 kWh/100 km), energie încărcată (159.14 kWh), cheltuială (261.66 lei), timpi de încărcare le găsiți în concluzii. Dar până acolo, hai la Ciugud!
1. Fălticeni – Alba Iulia. 374 km (13 mai)
Asemenea unui triunghi, am parcurs fiecare rută în zile distincte: Fălticeni – Alba Iulia în 13 mai, Alba Iulia – București în 14 mai și București – Fălticeni în 15 mai. Conform ”tradiției” de a pleca cu bateria parțial descărcată, am avut SoC 62%. Mașina a parcurs ziua anterioară (vineri) 260 km și a încărcat peste noapte la priza casnică de la 10 la 62% cu 0.68 lei / kWh.
Am plecat dis-de-dimineață la ora 02.30, fetele erau cam somnoroase, însă după încărcarea până aproape de 100% de la Târgu Neamț la stația EV-Spots CCS 30 kW Parox, aveau să adoarmă mulțumită drumului bun și suspensiei legănate ale Spring-ului. Pentru 29.8 lei am încărcat 14.26 kWh în 41 minute, de la 40% la 98%. Temperatura bateriei: 28 grade Celsius. Aplicația a rulat perfect (emite la final inclusiv și curba de încărcare), am tras cu o putere medie de 20.87 kWh.
Autonomia afișată era de 235 km, exact cât să ajungem la Târgu Mureș (216 km) dintr-o bucată. Încet-încet se crăpa de ziuă, iar colegii din proiectul Electromobilitate anunțau plecarea către eveniment. Traversarea Carpaților Orientali, pe ruta Petru Vodă – Poiana Largului – Borsec – Deda și Valea Mureșului înverzită, au creat drumul plăcut și imaginile derulate ofereau energie șoferului.
Am ajuns la Reghin la 7:11 și am hotărât să facem pauză la Kaufland. Cu această ocazie am încărcat de la 11% la 85% în 47 de minute și am testat încărcarea prin noua interfață InterCharge de la Kaufland. După ce a retras 263 lei de pe card (o ”garanție” de 110 kWh cu 2.39 lei kWh DC) mașina a tras 22.4 kWh. La un minut după terminarea încărcării am primit factura de la ChargePoint Austria cu valoare de 53.6 lei. Fiind zi nebancară, soldul rămas a rămas blocat până în 16 mai. Temperatura bateriei: 36 de grade Celsius.
Era ora 8 și mai erau 146 km până la Alba Iulia. Autonomia afișată pe bord – 204 km – asigura sosirea la Ciugud fără alte opriri. Traversarea Podișului Târnavelor cu suișuri și coborâșurile de la Jidvei, Târnăveni și Blaj ofereau cadre frumoase. Ocupanții mașinii se bucurau de priveliștea oferită de o zi frumoasă de sâmbătă. Mașina bifa 4000 km când treceam peste Târnava Mică prin zona Târnăveni. C-așa-i soarta Spring-urilor din familie, schimbă cifra miilor departe de casă.
După ce am debarcat la 10:40 fetele la hotel, ghidat de instrucțiunile colegilor, am parcat în locul lăsat liber lângă Spring-ul lui Marcel din cadrul parcării evenimentului CoBuild. Am primit de la Tudor (mulțumim!) premiul de la Timișoara cu tricoul de 2.000.000 km Electromobilitate. Din aplicația GeoTracker am extras statisticile traseului Târgu Neamț – Ciugud.
Diversitatea modelelor prezente și colegii au creat un brainstorming intens cu întrebări, răspunsuri, experiențe, laude, aspirații, sfaturi, glume. Locul de expunere a mașinilor electrice a fost ales perfect, vizitatorii trecând curioși printre mașini. Conferința de la 11.30 cu speaker-ii prezenți, printre care și Tudor și Andrei, ne-au inspirat cu puterea exemplului și cu cât de cursiv și cât de tenace se realizează proiectele în zona Alba-Iulia. Omul sfințește locul, rămâne valabil!!!
Cea mai întâlnită întrebare la Spring: ”Câtă autonomie are?!” Răspuns: ”Cât de tare aveți piciorul, de la 130-150 km iarna, la 240-260 km primăvara/vara/toamna!” A fost un domn care intenționa să achiziționeze o mașină pentru distribuția laptelui, a vorbit cu mine despre Spring vreo 10 de minute după care s-a dus la colegii cu Tesla și a stat 2 ore. :)) Nu prea l-a interesat diferența de preț…
O altă întrebare primită și care merită răspunsuri de la toți cei care citesc aceste rânduri: ”Ce faci când rămâi fără curent?!” O întrebare care naște o altă întrebare către voi: ”Ați rămas vreodată fără curent?!”
Ca de fiecare dată, urma și momentul despărțirii. După ce ne-am luat rămas-bun, rând pe rând, pentru mine urma reîntâlnirea cu familia și vizita Cetății Alba Carolina. Am parcat rapid mașina la stația EVConnect Bulevardul Revoluției și pusă la Type2, mașina a încărcat lent de la 9% la 90% cu 26.97 kWh în 3 ore și 25 de minute, 2.26 lei/kWh. Ar fi trebuit să coste 60.95 lei, însă nici până astăzi acești bani nu au fost retrași de pe card. 🙂 O altă ciudățenie a fost că unitatea DC sau AC taxa același tarif – 2.26 lei/kWh.
Seara a fost de pomină cu mii de pași făcuți prin Cetate. Ne-am programat traseul pentru a doua zi, în timp ce Noaptea Muzeelor din 13 mai a scos orașul afară din case – observând de la balcon o belvedere de neuitat.
2. Alba Iulia – Ciugud – Păuca – București. 446 km (14 mai)
După un mic-dejun copios la Hotel Cetate, zona de sud-vest a Podișului Secașelor a fost străbătută cu voioșie de Spring. Am pornit odihniți pe la ora 9 către Ciugud și Păuca, răspunzând invitației lui Dan Lungu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Ciugud, de a vizita o comună… total aparte. Parcarea cu panouri solare și stații de încărcare a mașinilor electrice m-a surprins foarte plăcut.
Era o familie din Arad care încărca și, într-un scurt schimb de cuvinte, se declarau plăcut impresionați de parcarea cu încărcare a mașinilor electrice.
La câțiva km de Ciugud am poposit și la punctul de încărcare de la Primăria Păuca unde am alimentat ”simbolic” cu un 1 kWh timp de 10 minute, gratuit, de la soare. După o scurtă dezmorțire și analiză a traseului, întâlnisem pe hartă un punct interesant: Șpring! Păi cum să nu trecem cu Spring prin… Șpring!
La 11:30 eram pe autostradă și admiram lanțul Carpaților Meridionali. Un vânt puternic anunțat cu cod galben a limitat viteza de deplasare la 90 km/h având în vedere aerodinamica micuței electrice… citadine.
La sugestia lui Andrei, am programat încărcarea la Potcontrol Charging Station Făgăraș, la un preț mic – 1.5 lei / kWh. Am ajuns cu 5% SoC, chiar dacă mai aveam pe bord o autonomie de 15 km, în câteva clipe erau indicate ”–” trei linii în loc de kilometri. Fiind ora prânzului, am primit recomandări, tot de la Andrei, privind ”locurile de alimentare” cu calorii – restaurantul Fritz. Excelent!
Copiii s-au bucurat de locul de joacă de lângă Cetatea Făgăraș, timp în care Spring-ul s-a încărcat cu 26.97 kWh contra a 40.46 lei prin intermediul aplicației EvGO Smart Charge. Cele 77 minute s-au suprapus perfect cu pauza de prânz. Temperatura bateriei a crescut de la 25 înainte de încărcare la 39 de grade după încărcare. Și da, la 100% SoC, Spring eliberează mufa CCS. Pe Type2, nu.
Era aproape ora 15, bordul indica o autonomie de 253 km, iar până la București mai erau 260 km. Cafeaua sorbită la amiaz` a mai accelerat puțin ritmul bătăilor inimii și a apăsat mai tare pedala pe accelerație.
Am ocolit Brașovul prin zona Lacului Dumbrăvița, zonă împânzită de câmpuri cu rapiță și grâu. Moment prielnic pentru o fotografie în… rapiță, bineînțeles.
Coborârea Văii Prahovei s-a desfășurat cu câteva opriri în coloană, însă am ajuns mai repede decât ne așteptam la Ploiești (18:44). Lucrările survenite la podul de la Câmpina a creat un blocaj de 30 de minute.
La MOL Ploiești am oprit pentru o scurtă pauză, timp în care mașina a tras 3.42 kWh (8.9 lei) în 7 minute.
Am ajuns la Kaufland Basarab București cu 14% SoC și 35 grade Celsius în baterie la 20:00. Stația CCS/Type2 era nefuncțională, însă portul Type2 nr. 2 era activ de la care încărca un Spring. Fiind la 100%, am contactat proprietarul pe PlugShare, dânsul a răspuns, a oprit încărcarea din aplicație și a eliberat mufa cablului din stație. Punem Spring-ul la încărcat la stația Type2 pe bază de cupon Kaufland. În 3 ore și câteva minute mașina a tras 25.9 kWh AC, echivalentul a 43.26 lei dacă aș fi încărcat din portofelul electronic.
3. București – Fălticeni. 437 km (15 mai)
După rezolvarea obiectivului medical programat, plecăm la 11:20 din București. Traseul era foarte bine cunoscut, ne așteptam să facem 7, 7 ore și jumătate până acasă, deci să ajungem pe zi.
Mașina indica în București o autonomie de 272 km, așadar programasem o oprire la Focșani. Fie la Shopping City, fie la Luca. Am trecut și pe la stația nefuncțională Renovatio de lângă KFC / Shopping City Focșani. Risipă de energie și oportunități…
Am ajuns la 14:14 la BAUER AS 24, stație Renovatio, cu 16% SoC și 38 grade Celsius în baterie. Mașina a tras 23.79 kWh în 72 de minute costând 59.15 lei. Am servit un Burger Luca delicios pe de o parte și o pizza Luca, pe de alta, fiind gata de drum la 15:26.
Am ajuns în Fălticeni la 18:46, la 7 ore și 26 de minute de la plecarea din București. Dacă scădem cele 71 de minute, timpul de călătorie ar fi de 6 ore și 15 minute. Față de mașina pe motorină, Sandero, diferența este doar în timpul petrecut la încărcare, timp pe care l-am fructificat într-un prânz gustos în familie.
4. Concluzii
Sunt foarte mulțumit de comportarea mașinii, care s-a apropiat de borna de 5000 km în 41 de zile de la achiziție.
- Fălticeni – Alba Iulia (374 km): un consum de 12 kWh/100 km la o viteză medie de 59.9 km/h,
- Alba Iulia – București (446 km): un consum de 11.4 kWh/100 km la o viteză medie de 58.5 km/h.
- București – Fălticeni (437 km): consum afișat pe bord de 10.6 kWh/100 km la o viteză medie de 65.4 km/h,
Pe energie am cheltuit 261.66 lei/159.14 kWh încărcând cu prețuri diferite, de la 0.68 lei/kWh (încărcare peste noapte acasă) la 2.6 lei (MOL Ploiești) rezultând o medie de 1.64 lei/kWh și un cost mediu de 20.8 lei/100 km.
Timpul petrecut pentru încărcare a fost sincronizat cu pauzele necesare unei familii cu doi copii la drum (prânz, dezmorțire, cumpărături, toaletă), respectiv 88 minute pentru ruta Fălticeni – Alba Iulia, 77 minute pentru ruta Alba Iulia – București și 71 minute pentru ruta București – Fălticeni.
Abia așteptăm următoarea aventură!
Îmi plac mașinile, trenurile, sunt pasionat de industria transporturilor, în general și de industria feroviară, în particular, călătoresc de-a lungul și de-a latul României, Europei, experimentând provocările mașinilor electrice, care mi-au demonstrat că oferă o lume mai bună, mai curată și liniștită pentru urmașii noștri! Hai la drum cu mașina electrică!