Tesla Model 3 LR – după patru ani și jumătate se apropie de 120.000 km

Pe măsură ce tot mai mulți colegi din echipa proiectului Electromobilitate se apropie de momente semnificative pentru bilanțul conviețuirii cu un automobil electric, 3 ani, 2 ani, 1 an, am realizat că odată cu trecerea timpului, trece și pofta de a împărtăși normalitatea călătoriilor cu ”electrica”.

În cazul nostru, obișnuința încărcării în garaj și rezolvării economice a tuturor drumurilor zilnice purtați de electroni, nici nu mai merită amintite la aproape 120.000 km. Au trecut mai mult de cinci ani de când, fără test drive și cu foarte puține informații disponibile la vremea aceea, am comandat un Model 3 long range cu tracțiune spate.

Mașina a fost livrată în prima săptămână din noiembrie 2018 și de Crăciun a pornit spre Europa cu destinația Timișoara și Sibiu, pe vremea când primele Model 3 ajungeau în porturile europene.

Până la revenirea în Motor City (octombrie 2019), mașina trecuse de 15.000 km cu multe peripeții, mai ales legate de încărcarea în Europa, dar fără defecțiuni sau probleme tehnice. De atunci drumurile zilnice au alternat cu călătorii mai lungi, tot mai simple în fiecare an, pe măsură ce rețeaua Supercharger s-a extins și puterea maximă de încărcare a crescut de la primele stații cu 120 kW, la 150 kW în a doua generație, apoi la 250 kW în cea de a treia.

Update-uri OTA

Pe lângă experiența foarte bună cu încărcarea pe parcursul călătoriilor lungi, cel mai mult ne-au încântat actualizările continue de soft, care au făcut ca exemplarul nostru să nu fie în prezent un dinozaur pe cale de dispariție. TM 3 a învățat lucruri noi și a devenit tot mai prietenoasă cu comenzile vocale, extrem de utile în absența clasicelor butoane de tot felul.

Chiar dacă actualele Model 3 au evoluat mult, și zeci de îmbunătățiri au fost aplicate în acești ani, în principiu mașina noastră a ținut pasul cu parametrii cei mai importanți pentru călătoriile lungi: autonomia și viteza de încărcare. Până la lansarea platformei E-GMP de către Hyundai-Kia, doar modele de trei ori mai scumpe (Porsche Taycan și Lucid Air) încărcau cu putere mai mare.

Autopilot – pentru noi un pas greșit

După trei ani de utilizare, am decis că este timpul să cumpăram opțiunea Autopilot. Pentru noi a fost un pas greșit, fiindcă mașina ne-a surprins extrem neplăcut la primul drum cu frânări neintenționate. După mai multe investigații la service, fără soluții practice, refuzul de a reveni la varianta veche de soft ne-a iritat peste măsură, fiindcă varianta de Autopilot instalată pe exemplarul nostru nu era utilizabilă în siguranță.

In toamnă, în timpul unei călătorii lungi, în zone mai izolate, cu trafic extrem de redus, am început să utilizăm din nou funcția Autopilot. Dădea semne de îmbunătățire, dar frânările neintenționate erau în continuare prezente când iți era lumea mai dragă.

Revenit dintr-o călătorie în inima Marilor Lacuri, în care am acumulat peste 1500 km în ultimul sfârșit de săptămână, trebuie să recunosc că am utilizat mai des și pe perioade mai îndelungate ca oricând funcția Autopilot, cu doar două frânări neintenționate. Tot neplăcută a rămas senzația, dar de la prima pățanie, cu happy end, am învățat să nu o folosim decât atunci când nu avem alte mașini (și mai ales camioane) în spate.

Service și consumabile

Fiecare intervenție în service, fie că a fost recall, sau am mers pentru probleme apărute, a fost descrisă în articole dedicate, listate la final. Spre mulțumirea noastră, nu au fost numeroase, iar după ce te înveți să programezi și să comunici prin aplicație vizitele la service, frustrarea lipsei de interacțiune umană dispare pe parcurs.

Schimbarea brațelor și amortizoarelor față au fost cea mai costisitoare operație, dar cauza reală este calitatea mizerabilă a drumurilor din zona unde locuim. In rest, doar consumabile: filtre de polen, ștergătoare de parbriz și un set de anvelope.

Consumul mediu pe termen lung 15.1 kWh/100km corespunde stilului de condus a doi șoferi cu stil diferit, soția fiind mai sportivă. Ocazional au avut parte de bucuria la volan și invitații noștri, cu care am efectuat călătorii mai lungi sau test drive-uri.

În loc de concluzii

TM 3 pe malul lacului Huron, luni 22 mai 2023

In general, mașinile care ne-au plăcut au avut viață lungă în familia noastră. La început, bănuiam ca TM 3 nu va face parte din aceeași categorie, tehnologia aflată la început de drum făcând progrese enorme de la an la an.

După patru ani și jumătate, fiind tot mai aproape de borna ce marchează 120.000 km, am realizat că Model 3 a fost cu atât de mult înaintea vremurilor sale, încât până în ziua de astăzi, cu tot iureșul de mașini nou lansate, este dificil de găsit un concurent care să te convingă pe loc.

Dincolo de modă, gusturi și design, când analizăm autonomia, eficiența, viteza de încărcare și comoditatea utilizării rețelei Supercharger, trebuie să privim spre China, ca să găsim echivalențe, chiar dacă grupul Hyundai-Kia este tot mai convingător cu variantele asamblate pe platforma E-GMP.

De altfel succesul global actual înregistrat de Model Y este o replică a celui din urmă cu patru ani pentru Model 3. Cât de mult s-a maturizat firma în această perioadă se vede ușor din volumul de producție și disponibilitatea de livrare pe trei continente.

Perfecționarea soft-ului, progresul în domeniul acumulatorilor și mai ales cel al metodelor de producție, promit modele noi, cu un nou salt tehnologic de nivel asemănător cu Model 3/Y. Până atunci TM 3 va rămâne în garajul nostru înghițind kilometri cu aceeași ușurință ca la prima călătorie din urmă cu patru ani și jumătate din Motor City la Sibiu.

Articole despre lucrările din service

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.