Tesla Model 3 – după cinci ani în proiectul Electromobilitate

In zilele dinaintea Crăciunului din 2018, trepidam de nerăbdare să pornesc la drum cu noul Model 3 al familiei într-o călătorie/lecție despre mobilitatea electrică pe două continente.

Plecarea din Motor City (Michigan) în ziua de Crăciun, traversarea Atlanticului cu vaporul de la Baltimore la Drammen, Norvegia, și sosirea la Timișoara în luna martie, după o lungă serie de test drive-uri oferite cunoștințelor din Suedia, Germania și Austria, au devenit subiectul primelor articole publicate pe blogul Electromobilitate și le-am reluat în detaliu într-un articol ce marca cinci ani de la primirea telefonului de programare a ridicării mașinii.

La fel s-a întâmplat cu călătoriile din munții Banatului și prima ediție a ceea ce urma să se transforme într-o serie de evenimente denumite generic ElectRoMania, întâlniri ale echipei implicate în proiectul Electromobilitate cu publicul interesat de mobilitatea electrică.

Următorii pași au fost seria de test drive-uri organizate de Marius Bârsan la Sibiu și pe Transfăgărășan, apoi la Bran, acolo unde s-a materializat ideea asociației AERO. După participarea la prima întâlnire la nivel național a puținilor proprietari de ”electrice” de atunci în România, am expus mașina la Salonul Auto Brașov împreună cu Ionică (Hyundai Ioniq model 2018), având pe Roxana și Cătălin la volan.

Parcată în garajul virtual al proiectului Electromobilitate încă de la preluare, Tesla care a devenit pe parcursul ultimilor cinci ani ”veterana TM 3” poartă cu mândrie numarul de înmatriculare 24 ELMOB, o referință la începuturile proiectului, găzduit pe atunci cu generozitate de Eugen Cocea în revista online 24auto.ro.

Primită cu simpatie sau suspiciune, curiozitatea stârnită de Model 3 a fost uriașă, fiind în perioada când primele loturi fabricate la Fremont ajungeau cu țârâita în porturile europene, după o foarte lungă așteptare. Model 3 a stabilit mai multe recorduri de vânzări în Europa și în lume, apoi a fost depășită de sora mai mare, Model Y, dar și de o serie de modele produse de concurenții de pe cea mai mare piață mondială pentru automobile electrice, China.

După șase ani de la lansare, Model 3 a beneficiat anul acesta de primul refresh vizibil clienților la exterior și interior, devenind o mașină și mai bună, dar nu fără probleme, descrise în amănunt de proprietari și amplificate/distorsionate de electro-sceptici.

In prezent, după 134.000 km tăcuți adunați pe două continente, TM 3 continuă să furnizeze săptămânal date despre parcurs și consum mediu, dar mai ales despre fiabilitatea pe termen lung, degradarea acumulatorului, uzura anvelopelor și intervențiile în service. Prin update-uri continue ale softului, TM 3 nu pare o mașină învechită, dar suspensia față a avut de suferit din cauza drumurilor proaste din zona metropolitană Detroit și a trebuit înlocuită.

Încălțată cu al treilea set de anvelope, care reprezintă cea mai mare cheltuială după cinci ani, fără revizii regulate sau schimbări de lichide impuse de producător, costurile de utilizare se rezumă la energia electrică, corespunzătoare unui consum mediu de la achiziție de 15 kWh/100km, lichid de parbriz, spălat ori de câte ori a fost nevoie și reparații ale numeroaselor ciupituri de pietre aruncate în parbriz. Deși alternăm doi șoferi la volan, plus numeroși alții interesați de o primă experiență electrică cu Model 3, plăcuțele de frână și discurile sunt cele originale. TM 3 mai are trei ani garanție pentru acumulator sau încă 60.000 km.

Echipa Model 3 în cadrul proiectului Electromobilitate

Începând cu livrările Tesla în România, în garajul nostru virtual au parcat 12 proprietari de Model 3 SR și LR, toate fabricate la Shanghai. Sunt variante cu îmbunătățiri semnificative la suspensie și interior față de TM 3 și, după spusele lui Elon Musk, reprezintă cea mai bună calitate produsă în cele patru fabrici de asamblare actuale (Fremont, Shanghai, Austin și Grünheide).

Ultimul exemplar, parcat în garajul nostru virtual la începutul lunii noiembrie, este condus de Raluca zilnic pe traseul Craiova – Balș și face parte din noua variantă cunoscută în folclorul electromobilistic ca ”Highland”, deși Tesla o denumește simplu Model 3.

Consumul mediu săptămânal

Alături de Raluca, Marius (Câmpina) și Alex D (Săbăreni) parcurg o navetă zilnică care adaugă între 200 și 350 km pe săptămână.

Al doilea Model 3 SR, cu Alex G. (București) la volan, a zburdat săptămâna trecută prin Europa acumulând peste 3000 km.

Zgribulit după un început de iarnă geroasă în Finlanda, Răzvan (Karstula, Finlanda) a parcat mașina în Germania și a pornit spre țările calde cu avionul, în timp ce George (Ineu) își vede de naveta zilnică la Arad, iar noi utilizăm pe TM 3, după nevoile mai restrânse actuale.

George – Model 3 LR, Ineu

 • total km efectuați 221
 • consum mediu 13.0 kWh/100km
 • fără probleme în continuare
 • km făcuți la naveta Ineu-Arad-Ineu, pe temperaturi între -2 și 5 grade

Raluca și Cătălin – Model 3 (2024, sau ”Highland), Craiova

 • Saptamana 11-17 decembrie am parcurs 351 km (naveta+oras) cu un consum de 15,0 kWh/100km consumand aproximativ 53 kWh.
 • Am incarcat 59,51 kWh cu un cost de 2.72 lei. (3.36 kWh am incarcat acasa cu 0.81 lei)

Sâmbăta trecută am participat la întâlnirea de la Promenada Craiova, unde s-au întâlnit 27 de proprietari, la cel mai mare LightShow organizat în 16 decembrie ora 18:00 (RO) de numeroase asociații Tesla din lume.

Marius – Model 3, Câmpina

11 – 17  DECEMBRIE  2023

 • km parcurși – 357
 • kWh consumați în Drive – 53
 • kWh consumați în staționare – 12
 • consum mediu – 14,8 kWh/100 km
 • durată deplasare – 363 minute
 • viteza medie – 59,0 km/h
 • temperatura medie a aerului – 5,2 grade Celsius
 • kWh încărcați – 50,4
 • cost încărcări – 0 lei

Parcursul conține naveta zilnică la serviciu, plus un drum la București (aproximativ 55 km autostradă).

Temperaturile au fost ceva mai blânde săptămâna asta. 

Încărcările efectuate la serviciu, în timpul programului, fără costuri. 

Alex G. – Model 3, București

Săptămâna recent încheiată (mai exact 9 zile) am fost într-o vacanță în Ungaria, Slovacia si Polonia la târgurile de Crăciun. Voi reveni cu un articol separat in care includ mai multe detalii. 

Legat de numarul de kWh încărcați am o mențiune de făcut, două încărcări nu au fost înregistrate în aplicația Tesla și nici plătite.

Perioada : 11 – 17 Decembrie

 • Distanta parcursa : 3186 km
 • Consum mediu : 18.4 kWh/100km
 • Consum total : 586 kWh
 • Incarcare : 570 kWh (estimat total circa 720 kWh)

Alex D. – Model 3, Săbăreni

Pentru 11-17 Decembrie, Tesla Model 3 SR+ 55kWh, are urmatoarele date (consum doar pentru naveta Sabareni-Bucuresti):

 • Distanta parcursa – 259 km

 • Consum energie – 47.5 kWh

 • Consum mediu – 18.3 kWh/100km

 • Incarcari – doar acasa, 66.3 kWh cu un cost de 44 ron,

Moni și Dan – Model 3 LR rwd, Motor City (Michigan)

Ce ar mai fi de spus despre un Model 3 după 134.287 km mai mult decât detaliile din introducere?

Parcă începe să-și trădeze vârsta, cu pocnituri și scârțâieli la trecerea prin nenumăratele găuri, provocate de camioanele grele ce alimentează JIT (just in time) numeroasele fabrici de piese și autovehicule din zonă.

In același timp, pe parcursul a cinci ani s-a dezvoltat o relație de încredere reciprocă. Noi nu o abuzăm, o încărcăm acasă la priza din garaj, cu excepția călătoriilor lungi, când alternăm între Supercharger ziua și destination charger la hotel noaptea.

Ca ”recompensă”, TM 3 ne poartă tăcut și confortabil oriunde avem nevoie. Cum scria Marius (Câmpina) după doi ani la volan, călătoriile electrice devin noua normalitate, aproape că nu mai găsești ce să scrii despre experiență, atât de firesc pare totul din momentul în care uiți de mirosul benzinăriilor.

Această nouă normalitate și ușurință de utilizare, te face să te gândești uneori, ce ar putea înlocui un astfel de model echilibrat, de dimensiuni rezonabile și extrem de economic pentru buzunarul familiei, exceptând prăbușirea valorii pe piața second hand, odată cu ieftinirea celor noi începând din 13 ianuarie 2023.

Singurele nume care ne-au trecut prin gând au fost gama Hyundai-Kia-Genesis bazate pe platforma E-GMP și Volvo – Polestar, după mai multe test drive-uri cu XC 40 și toate variantele Polestar 2. După ce vor avea acces la rețeaua de încărcare rapidă Supercharger ne mai uităm o dată cu atenție la ele (și la BMW i4?)

De multă vreme urmărim evoluția unui startup promițător: NIO. Rețeaua de schimbare rapidă a acumulatorilor, ce funcționează în China și se înfiripează în Europa, ar elimina obiecțiunile față de autonomie și durata de încărcare. Dar după cinci ani ne-am obișnuit atât de bine cu ritmul pauzelor de de încărcare după fiecare 2-3 ore de condus, încât nu mai știu cum ar fi să alergăm din nou de la A la B, fără pauzele de dezmorțire, masă și odihnă, care ne-au învățat să savurăm într-un mod cu totul nou călătoriile lungi.

Probabil cel mai interesant este prețul, mai scăzut decât al altor modele cu aceleași performanțe, prin oferta BaaS – Battery as a Service. Practic, plătești o sumă mai mică la achiziție, plus una lunară pentru utilizarea acumulatorului, care nu este inclus în cel al mașinii noi. Tot legat de acumulatori, una din cele mai tentante propuneri NIO este utilizarea celui care corespunde cel mai bine nevoilor:

 • 75 kWh pentru nevoile zilnice,
 • 100 kWh pentru călătorii lungi,
 • și în curând cel de 150 kWh, produs de WeLion cu mult râvnita tehnologie solid state.

Mai multe detalii despre NIO vom discuta în direct la întâlnirea din 20 aprilie la Timișoara, cu ocazia Earth Day 2024.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.