Tesla Model 3 Long Range – experiențe internaționale

După o scurtă trecere în revistă a informațiilor săptămânale transmise de colegii cu varianta Standard Range și a consumului suplimentar înregistrat de Marius (Câmpina) pentru o călătorie la 37o C (temperatura medie!), este timpul să aruncăm o privire la datele culese de la bordul variantelor Long Range (LR).

Cu precizarea că sub denumire LR includem atât varianta mai bine cunoscută Dual Motor, dar și pe cea mult mai rară cu tracțiune spate, să vedem ce ne transmit utilizatorii din România, Germania, Finlanda și SUA.

Eugen (Saarlouis, Germania) fiind plecat în vacanță, am preluat informațiile de la veterana TM 3, care circulă liniștit în Michigan, în această vară fara excese locale de temperatură. Ambele mașini sunt varianta LR rwd, dar le desparte cinci ani de îmbunătățiri continue și 125.000 km parcurși.

Consumul mediu săptămânal

George – M3 Dual Motor, Ineu

Datele pentru săptămâna 14-20.08:

  • 293 km efectuați cu Tesla și 127 km cu Megan E-tech, în aceleași condiții extreme de temperatură și traseu de navetă între Ineu și Arad, pentru a vedea diferențele de consum.
  • consum mediu 11.7 kWh/100km la Tesla și 11.4 kWh/100km cu Megan E-tech
  • 0 costuri cu energia electrică, încărcat doar acasă din panourile fotovoltaice
  • fără probleme în continuare

Răzvan – Model 3 Dual Motor, Karstula (Finlanda)

După revenirea din vacanța în România, săptămâna trecută nu am făcut ceva aparte. Doar muncă și acasă.

In total am parcurs 307 km cu un consum mediu de 14.1 kWh/100km.

În meniul ”Energy” observăm următoarele detalii ale navetei zilnice:

  • consumul de energie pentru climatizare a ”furat” 12.2 km;
  • variația de altitudine a mai luat 10.4 km, din autonomia estimată;
  • am recuperat 8.2 km, cu stilul de condus,

Variația consumului mediu pentru ultimii 50 km, indică terenul ondulat și variațiile blânde de altitudine în zona Karstula.

Nu fiți invidioși pentru cele 20o C (temperatura exterioară afișată la bord), fiindcă cât de curând vom trece la temperaturi negative dimineața și seara, atunci când utilizez frecvent precondiționarea pentru confort maxim.

După sosirea din concediu am încărcat la locul de muncă.

Moni și Dan – Model 3 LR rwd (fabricat 2018), 127.000 km, Michigan

Marius, cronicarul echipei Tesla Model 3, mi-a atras atenția că Eugen este plecat în concediu pentru patru săptămâni și George (Sibiu) nu va furniza informații pentru patru luni. O soluție temporară, a fost să preluăm datele săptămânale de la veterana TM 3, care după atâta amar de vreme se limita la raportări lunare.

De altfel consumul mediu de la achiziție, după 127.387 km se stabilizase în jurul valorii de 15 kWh/100km, urcând în iernile geroase din Michigan la 15.2 și coborând toamna până la 14.9 kWh/100km. Variațiile frenetice săptămânale și chiar cele lunare sunt de mult uitate, diferențele fiind rezonabile, chiar dacă exemplarul nostru timpuriu nu este echipat cu pompă de căldură.

Un impact mai mare asupra consumului o are stilul de condus, fiind doi șoferi ce alternează la volan.

Terenul este plat și majoritatea deplasărilor din luna august au avut ca destinație grădinița nepotului, care este la 18 km de casa, din care 5 km sunt în localitate (limită de viteza 65 km/h) și diferența pe autostradă (limită 112 km/h, real 120 km/h).

Față de media pe termen lung (15 kWh/100km), în luna august, la temperaturi rezonabile de vară, consumul mediu a fost cu 7% mai redus (13.9 kWh/100km).

La fel și cel din ultima săptămână, când după 463 km consumul mediu indică 14 kWh/100km.

Ironia destinului a vrut ca grădinița nepotului să fie exact lângă fostul meu loc de muncă, ceea ce mă duce des cu gândul la câte mii de tone de CO2 și de USD aș fi economisit, făcând pentru 20 de ani naveta cu o ”electrică”?

Cu excepția călătoriilor lungi, toate încărcările sunt făcute acasă până la 80% SOC, la priza de 240V din garaj, cu amperajul limitat la 15A, deși la nevoie putem accelera încărcarea dublând puterea.

Încărcările obișnuite pornesc la ora 23:00, când consumul casnic se potolește și tariful de noapte pentru energia electrică este favorabil.

Ultima sesiune de încărcare (din imagine) a adăugat în acest mod lent toată energia necesară pentru câteva zile, asigurând un plus de 114 km (71 mile) la autonomie.

Încărcarea lentă acasă, cu toate că sperie majoritatea ne-utilizatorilor de ”electrice” prin durată, s-a dovedit a fi cea mai bună pentru noi, fiind:

  • cea mai confortabilă, câtă vreme dormim, deci durata nu ne afectează;
  • cea mai ieftină, energia electrică fiind mai convenabilă acasă (în special cu tarif de noapte) decât la Supercharger-ul aflat la 6 km;
  • cea mai ”sănătoasă” pentru acumulator pe termen lung, datorită puterilor mici utilizate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.