Test drive cu Chevrolet Bolt EUV

Așa cum anunțam săptămâna trecută, marți am avut ocazia primului test drive cu noul Chevrolet Bolt EUV – electric utility vehicle, bazat pe platforma lansată de GM în noiembrie 2016, odată cu primul model 100% electric Chevy Bolt, proiectat în Coreea, asamblat în Michigan și cunoscut în Europa sub denumirea de Opel Ampera-e.

În decursul anilor am avut multe întâlniri plăcute cu dealerii care pun la dispoziția publicului autovehicule electrice pentru test drive, dar și câteva surprize care m-au făcut să mă întreb cum ar putea crește mișcarea electromobilistică, când unii dealeri încearcă să o sugrume din fașă?

Răspunsul Renault a fost inițial să deschidă spații de expunere și educare a publicului dedicate modelelor electrice, așa cum am relatat în 2018 despre locația din Stockholm. Tesla a evitat complet rețeaua de intermediari și vinde direct publicului, cu livrare la domiciliu, cu toate că prin aceasta și-a atras ura puternicului lobby reprezentat de asociația dealerilor, care a reușit să blocheze vânzarea directă în mai multe state americane.

Experiența întâlnirii cu agentul de vânzări de la Chevrolet, care s-a ocupat de programarea test drive-ului nostru, a fost una din cele mai dezamăgitoare, fiindcă am fost întâmpinat cu stereotipurile cunoscute despre imposibilitatea de a utiliza un model electric în iernile aspre din Michigan …

TM 3 la întâlnirea cu noul Bolt EUV

Ba poți! și dovada este TM 3, parcată cuminte în fața ușii voastre, după ce și-a făcut datoria în cea de a treia iarnă” am răspuns și am luat în primire cheile pentru a face cunoștință cu noul Bolt EUV.

Unde se incadrează Bolt-EUV ca dimensiuni și performanțe?

Dacă Bolt este cu o idee mai scurt decât Kona și ID.3, varianta EUV este mai lungă cu 45 mm și cu 48 mm mai înaltă decât ID.3. Din cauză că este mai îngust decât Kona și ID.3 cu 30, respectiv 39 mm, caroseria are alte proporții.

Puterea și accelerația sunt în același domeniu de valori cu Kona și ID.3, iar tracțiunea față se comportă la fel ca la Kona: când accelerezi prea brutal pe un drum denivelat, roțile rup aderența, comunicând clar acest lucru în volan.

Deși are cea mai mică autonomie și viteză de încărcare din tripleta analizată, Bolt EUV nu prea are concurenți direcți pe piața nord americană, vânzările de Kona fiind limitate la câteva state, iar ID.3 fiind rezervat pentru clienții europeni și, mai nou, cei din China.

Pretul de pornire de 33.000 USD pentru Bolt EUV pare un avantaj fata de 37.495 USD pentru Kona, dar Kona beneficiază de subvenția de 7500 USD, în timp ce toate modelele GM nu mai au subvenții. Situația s-ar putea schimba brusc odată cu aprobarea propunerilor din noul proiect de lege, aflat în faza de negocieri politice în prezent.

Interior și spatii pentru bagaje

Un mare salt pozitiv este ușor de perceput la interior, unde in locul plasticului ieftin și neprietenos, care a alungat mulți clienți de la achiziția unui Bolt, materiale mai bune, scaune încălzite și ventilate te întâmpină la varianta EUV.

Portbagajul oferă cu 28% mai mult volum pentru bagaje decât Kona, un aspect criticat adesea la modelul sudcoreean, în schimb sub capota din față nu mai rămâne loc nici măcar de un spațiu de depozitare bricolat, ca cel încropit de Tudor pentru Porto.

Impresii după test drive

Cu Razvan la volan, am pornit în prima călătorie cu Bolt EUV și la cei aproape 1.90 m ai lui spațiul rămâne generos, chiar și cu plafonul de sticlă acoperit prin acționare electrică.

Cu accelerații cursive și rapide și o dinamica foarte asemănătoare cu Kona, Bolt-ul în varianta EUV are o suspensie orientată spre confort, ceea ce duce la o înclinare mai pronunțată pe virajele luate mai zglobiu. În schimb, trece cu eleganță peste gropile din asfalt, deși ampatamentul este cu aproape 100 mm mai mic ca la ID.3 și exemplarul de test era echipat cu anvelope 215/50 R17.

Pe autostradă, Bolt EUV se înscrie ușor în ritmul traficului, care curge continuu cu aproximativ 115 km/h, cât este limita legală în Motor City și indică la bord o putere de 32 kW, pentru menținerea acestei viteze.

După 350 km consumul mediu indicat la bord era de 17.7 kWh/100 km, ajutat de one pedal driving, selectat cu ajutorul unui buton amplasat pe consola centrală, asemănător cu Nissan Leaf. Valoarea este mai apropiată de ID.3, decât de Kona, care la astfel de viteze pe autostradă, în combinație cu câteva drumuri în localități, se mulțumește cu aproximativ 16 kWh/100 km, așa cum a rezultat în primele șase luni ale anului pentru echipa Kona în cadrul proiectului Electromobilitate.

Informații suplimentare despre test drive

Bolt EUV este generos cu informațiile statistice pentru cei interesați de aspectele legate de consum, regenerare de energie și conducere economică.

Trecând prin ecranele disponibile, am aflat de exemplu că 9% din energia utilizată a fost consumată pentru climatizare, dar și multe alte detalii care ajută în timp la optimizarea stilului de condus, pentru o conviețuire fericită cu o electrică. Nu am utilizat sistemele avansate ADAS, care în prezent sunt disponibile pe modele clasice premium din gama Cadillac, Bolt EUV fiind prima aplicație pentru marca Chevrolet.

În loc de concluzii

Deși este comercializat ca model 2022 și aduce multe îmbunătățiri față de Bolt-ul original, varianta EUV pare un model depășit tehnologic la ora aceasta, când toate privirile clienților americani sunt concentrate pe Model Y și 3, sau noul Mach-e și promisiunea unor pickup-uri electrice.

Cu toate că prețul de bază este 33.000 USD (fără taxe) exemplarul de test drive ar fi costat 41.000 USD (plus 6% taxe) dacă am fi decis să plecăm cu el acasă, ceea ce l-ar plasa în zona celor mai ieftine Tesla, cu care nu poate ține pasul din punct de vedere tehnologic. In schimb, tare mi-ar place să știu cât ar adăuga opțiunea unor scaune ventilate la Model 3 și Y, disponibile din păcate doar în… „grupa mare” S&X.

Toate socotelile se vor schimba însă odată cu semnarea noii legi, care ar putea aduce o subvenție de 12.500 USD pentru Bolt EUV. Cu un preț de bază de 20.500 USD, cu totul alta ar fi percepția despre raportul preț/performanțe/funcționalitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.