Test drive electric la Nagarro: pareri de la participanti – partea 2

Recent am petrecut trei zile alaturi de Ionica (Hyundai Ioniq Electric 28 kWh – prima generatie) timp in care am profitat de el pentru a-l prezenta cat mai multor persoane si a oferi chiar si test-drive-uri cu el, pentru ca acesta e unul obiectivele proiectului Electromobilitate.

Asa ca am oferit vreo 13 experiente electrice si am adunat pareri de la participanti, care in mare parte au fost colegi din Nagarro, compania la care lucrez. Prima parte a povestii o gasiti intr-un articol separat, tot acolo puteti vedea si in ce a constat test-drive-ul. Iar acum venim si cu a doua si ultima parte. Insa dupa cum bine stiti, povestea Electromobilitate abia incepe…

“Ionica” in parcarea subterana Nagarro
“Ionica” in parcarea subterana Nagarro

Asadar, va las cu opiniile colegilor pe care i-am intrebat ce le-a placut, ce nu si de ce ar avea nevoie pentru a trece la o masina electrica.

Bogdan C

Tot cu liniuta, cateva idei, cu bune si cu rele despre Hyundai Ioniq:

  • mi-a placut ca are 3 moduri de condus, eco, normal, sport si ca se simte sensibilitatea in pedala pe sport
  • ca e silentioasa, ca pe sport chiar trage masina cand accelerezi
  • interiorul mi a placut. asa mai mica dar m-am simtit ok
  • luneta nu ofera cea mai buna vizibilitate iar eu sunt obisnuit sa ma uit in oglinda
  • as cumpara daca as avea mult de umblat prin oras si in imprejurimi
  • iar ce nu ma determina este ca nu sunt prea spatioase, iar cele mici nu mi se par sigure si confortabile la drum lung. faptul ca bateria nu tine mai mult de 300 km nu ar fi asa bai

Andrei M.

Acomodarea cu o masina electrica a parut destul de naturala, si s-a produs mai repede decat m-as fi asteptat. Totusi, desi se conduce aproape la fel ca o masina ICE cu transmisie automata, feelingul e mult diferit. Se simte destul de puternic frana cauzata de recuperarea de energie (asta daca o setezi la nivelul respectiv, bineinteles), mai mult decat o simpla frana de motor

Nu stiu de ce, dar la plecarea in panta in modul ECO, mi s-a parut destul de „dezorientata” masina. Am ajuns chiar sa stau pe loc, fara sa vreau asta. 🙂

In schimb, demarajul este impresionant, mai ales daca cuplezi in modul sport.

Asadar, ca si plusuri: demaraj bun, silentiozitate (zgomot produs doar de trenul de rulare), autonomie chiar suficienta pentru calatorii urbane

Si minusuri: instrumentar de bord destul de modest (de fapt cam toate finisajele imi dadeau impresia ca s-a facut rabat la calitate pentru un pret accesibil), spatiu la limita utilului (probabil e ok pentru clasa compacta, totusi), un mic „derapaj” al sistemului de avertizare coliziune/parasire banda la o depasire.Probabil ca facelift-ul la Ioniq va adduce imbunatatiri la finisaje interioare.

In momentul acesta mi se pare totusi prea mica autonomia si timpii de incarcare prea mari pentru a face pasul catre o electrica (daca ar fi sa o folosesc ca si all-rounder) chiar daca subventia primita de la stat prin programul RABLA le face destul de accesibile.

Victor F

Cel mai mult mi-a placut la tura cu Ioniq a fost faptul ca am condus pentru prima data o masina complet electrica. Desi ma asteptam sa fie o diferenta mai mare intre una hibrid si una electrica, experienta mi s-a parut foarte apropiata. 

Lucrul care ma determina cel mai mult sa imi doresc o masina eletrica sunt costurile mici de intretinere iar ceea ce ma tine deocamdata departe de a imi cumpara o masina electrica este faptul ca la drum lung inca nu e foarte practica.

Andrei O.

Experienta de exceptie. Masinile electrice se incadreaza perfect pe un anume profil de utilizator, care are predictibilitate pentru 80-90% din traseele pentru care utilizeaza autoturismul, iar acestea nu depasesc 100 de km pe zi. In acest caz masina electrica este alegerea cea mai potrivita. 

Hyundai Ioniq are doua mari avantaje: cel mai mic consum si spatiu comparabil cu al unui sedan clasic. Din experienta proprie, spatiul oferit este similar cu cel oferit de un mercedes C-Class. 

Pretul de achizitie compenseaza prin economia din perioada de utilizare. Dintr-un calcul personalizat pe nevoia mea, adica o utilizare de 20.000 de km pe an, si presupunand ca dupa 5 ani valoarea masinii ar scadea la jumatate, as avea un cost total de utilizare de 100.000 lei pentru un Hyundai Ioniq ce are o valoare de achizitie de 25.000 euro si un cost total de utilizare de 117.000 lei pentru un Hyundai i30 varianta de top cu motor pe benzina de 140 de cai putere. Asadar 1 leu/km – varianta electrica fata de 1,17 lei/km – varianta cu motor termic. Cu cat numarul de km in perioada de exploatare creste, cu atat creste avantajul achizitiei masinii electrice. Asta strict din punct de vedere financiar. De asemenea din punct de vedere al experientei si al factorului de protectia mediului, masina electrica are toate avantajele fata de una cu motor termic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.