Întâmplarea face că imediat după întâlnirea cu ID.4 săptămâna trecută, luni și marți (21 și 22 iunie) să fie două zile pline din punct de vedere electromobilisitc, în care am avut ocazia să conducem un Audi e-tron Sportback și noul Chevrolet Bolt EUV – electric utility vehicle.
Împreună cu partenerul meu de joacă cu mașinuțe electrice pentru adulți, Răzvan, am avut două experiențe cât se poate de interesante, la polul opus al spectrului de preț. Pentru mine au fost modelele cu numărul 19 și 20, din seria de test drive-uri electrice, începută cu mai bine de șase ani în urmă și oferite începând din octombrie 2018 în cadrul proiectul Electromobilitate, celor interesați de automobile electrice. Pentru experiența maximă, recomandăm evenimentul ElectRoMania, unde în aceeași zi, pe același traseu de munte, puteți face cunoștință cu mai multe modele electrice.
Înmatriculări SUA
Clasamentul înmatriculărilor din primele patru luni ale anului în SUA, o piață auto foarte mare, dar mult rămasă în urmă pe calea electrificării față de China și Europa, conține doar trei modele de import: Audi e-tron, Porsche Taycan și Hyundai Kona.
Nissan Leaf pentru piața nord americană este asamblat la Smyrna, Tennessee, în paralel cu celelalte două fabrici din Japonia și Marea Britanie. Prin urmare, era firesc sa fim interesați de comportamentul la drum al e-tron-ului, mai ales de varianta Sportback. Dacă toate astrele se vor alinia favorabil, Audi e-tron Sportback ar putea deveni treapta de acces în universul electric pentru Răzvan. Cu siguranță îl vom adopta de îndată în echipa proiectului Electromobilitate, cu atât mai mult cu cât Audi e-tron este alături de Skoda Enyaq și Fiat 500 un model din Top 10 european, care în prezent nu face parte din echipa noastră.
Test drive la Ann Arbor
Programarea pentru test drive în orașul universitar din apropierea Detroit-ului, nu a decurs conform așteptărilor foarte ridicate de la un dealer premium, mașina plecând la ora stabilită chiar de sub nasul nostru cu un alt grup de clienți interesați. Ni s-a oferit la schimb un alt e-tron, dar curiozitatea fiind pentru varianta Sportback, am preferat să așteptăm, timp utilizat pentru mai multe imagini cu detalii.
Ce știam despre e-tron înainte de test drive?
Pe lângă specificațiile tehnice din EVdatabase, o colecție amplă de video și articole comparative circulă pe Internet și în presa clasică. Din aceste surse, câteva cuie mi s-au înfipt în cap:
- consumul mare și autonomia redusă pentru acumulatorul de 95 kWh (86.5 kWh util);
- avertismentul la bord pentru schimbatul uleiului;
- …
În privința consumului, valoarea medie realizată în scurta noastră călătorie și istoricul celor două exemplare la care am avut acces, depășesc cu 28%, respectiv 34%, valoarea medie indicată de EVdatabase (23.2 kWh/100 km), ca să nu mai vorbim de utopiile după WLTP:
- 29.6 kWh/100 km e-tron (imaginea din stânga), după 4253 km
- 31.1 kWh/100 km e-tron Sport back, după 1203 km
NOTĂ, doar pentru orientare în acest spațiu al performanțelor (și consumurilor) ridicate, întâlnite la peste 300 kW (400 CP):
Valoarea realizată de Tudor în ultimele două săptămâni pentru Model 3 Dual Motor la Arad a fost 19.1 kWh/100 km după 963 km, în condițiile în care puterea și accelerația sunt apropiate, dar masa proprie nu. Audi e-tron este cu 676 kg sau 36% mai greu decât Model 3 Dual Motor.
In schimb, percepția subiectivă din timpul test drive-ului este una din cele mai plăcute avute la volanul unui automobil electric de inspirație clasică, așa cum au fost doar experiențele precedente cu Jaguar i-Pace și Polestar 2.
Nefiind un fan al SUV-urilor și atât mai puțin al celor gigantice, cu aerodinamică de dulap, mă abțin de la comentarii despre design sau despre rațiunea fabricării unor vehicule de 2.595 kg greutate proprie, fără pasageri și bagaje.
Utilizarea spațiului disponibil
Chiar dacă dispune doar de un mini-frunk, bun pentru cablurile de încărcare, protbagajul e-tronului este generos. Dar surpriza cea mai plăcută am găsit-o sub planșeul portbagajului: O ROATĂ DE REZERVĂ de avarie!
Deși majoritatea producătorilor de modele electrice au renunțat la roata de rezervă, clienții bazându-se pe chituri de reparație rapidă sau pe serviciul de remorcare, în zonele fără recepție telefonică este imposibil să nu iți treacă prin gând ce vei face în cazul unei banale pene de cauciuc?
Interiorul
Interioarele Audi sunt de multe ori etalonul utilizat în industria auto și ambiția diverșilor producători de a atinge rafinamentul, funcționalitate și perfecțiunea detaliilor la nivel Audi este uneori conținută în caietul de sarcini pentru un nou proiect.
Plăcerea condusului electric
In general, toți cei ce au avut ocazia să conducă un model electric, au apreciat liniștea din interior, cursivitatea și spontaneitatea accelerației la cea mai mică apăsare pe „potențiometru”.
E-tron ridică plăcerea condusului electric la un nou nivel, trăit de mine, asa cum scriam mai sus, doar cu i-Pace și Polestar 2, deși o face și mai discret, fără acea furie care te împinge în scaun, dar atât de subtil, încât depășirea vitezelor legale este garantată.
Insonorizarea, suspensia, calitatea scaunelor și a materialelor utilizate, absența oricăror zgomote, cu excepția zumzetului de tramvai al frânării regenerative, colaborează la o ambianță auto cu adevărat premium. Legat de frânarea regen, m-am reîntâlnit cu plăcerea selecției treptei de intensitate a frânarii de la padelele plasate în spatele volanului.
Interfața cu șoferul și pasagerii
La intersecția dintre designul interior și cel al sistemului de infotainment, Audi a reușit să integreze armonios în bord ecranul tactil (cu feedback), cel dedicat climatizării și un al treilea cu informațiile selectate de șofer.
Mai jos câteva imagini cu informațiile de interes, despre selectarea modului de conducere (confort, dinamic, etc), comenzile climatizării, odometrul și autonomia și imaginea hărții locale, proiectată pe ecranul din fața șoferului.
Comanda și livrarea
După test drive-ul foarte convingător pentru un automobilist obișnuit cu automobile premium și pentru care viteza de încărcare și eficiența sunt de importanță secundară, Răzvan s-a interesat de detaliile comerciale. Așa am aflat că mașina se configurează on-line, că termenul de livrare este de cel puțin șase luni, în funcție de opțiunile alese și că în prezent e-tron Sportback se califică pentru reducerea de 7.500 USD de la taxele federale, Audi fiind încă foarte departe de vânzarea celor 250.000 de exemplare, care elimină complet subvențiile în cazul Tesla și GM.
Dacă noua propunere de lege va fi aprobată, subvenția mărită la 10.000 USD va fi acordată doar vehiculelor electrice asamblate în SUA, ceea ce ar descalifica cele două variante Audi e-tron, produse în Belgia.
VA URMA
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.