Cu toate că nu am fost la fel de norocos ca Marius, care a avut ocazia să facă cunoștință cu ID.4 pe un drum mai lung și variat, de la Câmpina la Brasov, faptul în sine că modelul importat din Germania a ajuns în Motor City a fost o bună ocazie pentru un scurt test drive.

Partenerul meu de drum a fost Răzvan, îmblânzitorul de Corvette, pe care l-ați mai întâlnit în călătoria paralelă cu TM 3 de anul trecut și cu ocazia celor doua test drive-uri cu Tesla Model Y și Model X.
După o schimbare neanunțată a locului de derulare a evenimentului, am găsit tabăra echipei VW în parcarea unui mall, peste drum de locul anunțat inițial.
„A fost greu să ne găsiți?”
Bineînțeles că a fost greu, fiindcă – în absența unui semn care să comunice schimbarea punctului de plecare – atunci când am întrebat personalul de la recepție despre test drive cu VW ID.4 am primit acea privire tipică care iți transmite clar că trebuie să schimbi subiectul. Am încercat timid cu: „test drive cu mașini electrice?”… după care am fost îndrumați către micul show room Tesla din mall…

După alte câteva minute de căutări și completarea unui formular electronic, în care am re-introdus aceleași date ca în cel de programare on-line pentru test drive, am fost conduși la exemplarul destinat nouă și după un scurt instructaj, m-am instalat comod la volan.
Fiind cel de al 18-lea model electric pe care îl conduc, surpriza alunecării tăcute și a accelerației instantanee a dispărut, în schimb am rămas marcat de cât de confuze au fost instrucțiunile sistemul de navigație, ca să mă extragă din parcare și să mă lanseze pe direcția dorită de organizatori.
Odată scăpat din labirintul parcării, ID.4 s-a întins frumos la drum și suspensia mai îngăduitoare decât șuturile administrate nepoliticos de Model 3 la fiecare groapă, mi-a făcut plăcere. Nu același lucru pot spune despre frânarea regenerativă, care m-a obligat să pun des piciorul pe frână, un gest de impolitețe totală față de electronii risipiți în acest fel, după ce s-au muncit să accelereze 2.2 tone ale mașinii și încă vreo 0.2 ale noastre, de la 0 la 75 km/h, cât era admis pe traseul prestabilit al test drive-ului.

La jumătatea drumului am făcut schimb la volan și m-am mutat pe scaunul din spate, mai puțin confortabil, dar spațios chiar și pentru cei 1.80 m ai mei. Deși bancheta din spate este prevăzută cu propriile guri de aerisire, aerul condiționat nu este distribuit pentru pasagerii din spate la fel de eficient ca pentru cei din față.
Ziua fiind foarte frumoasă, cu o temperatură rezonabilă de 24 grade Celsius, nu am avut ocazia să verificam eficiența răcirii sau încălzirii, dar am apreciat umbrarul cu care este echipat plafonul transparent, după ce încălzirea excesivă din Model 3 prin imensul hublou de sticlă, este în continuare un motiv de bombăneală la începutul celui de al treilea sezon cald împreună.
In stilul „ce mi-a plăcut, ce nu mi-a plăcut” introdus de Radu și Marius în descrierea experiențelor lor de 12 luni cu Zoe și VW e-Up, trebuie să recunosc că desing-ul noului ID.4 este atât de obișnuit, că nici un participant la trafic nu a intuit că este vorba de un automobil electric. Ca urmare, am scăpat de veșniciile agresiuni și provocări la drag race de la semafoare, cu care sunt confruntat cu Tesla în Motor City, orașul marilor V8-uri.
Interiorul spațios și suspensia îngăduitoare, mi-au lăsat o impresie buna. În schimb modul în care utilizează platforma MEB spațiul disponibil lasă încă mult de dorit.


Dincolo de absența frunk-ului (foarte generos la Model Y și Mach-e), nici spațiul de sub podeaua portbagajului nu este la fel de mare ca cel disponibil la concurenții direcți.

Probabil cea mai mare dezamăgire, după ce am petrecut 20 de ani în proiectarea și producția de interioare auto, au fost câteva bucăți de plastic alb mat utilizate ca mânere pentru închiderea ușilor, în genul celor instalate la modele prototip sau pre-producție, în contrast cu interiorul închis la culoare. Ca și volanul alb, erau deja murdare, deși mașina condusă avea doar puțin peste 7300 km la bord.

La sosire am verificat parametrii de consum, parcurs și viteză medie afișate la bord și trebuie să recunosc că plângerile unor proprietari de ID.3 sunt absolut justificate în ce privește inerția ecranului și timpii de așteptare după fiecare comandă.


Rezultatul testului nostru (imaginea din stânga) cu viteză maximă de 75 km/h și câteva accelerații mai viguroase la plecările de la semafoare, se traduce în:
- parcurs: 61 km
- viteza medie: 33.8 km/h
- consum mediu: 17.8 kWh/100 km
Pe termen lung ID.4 a înregistrat următoarele valori (imaginea din dreapta):
- parcurs: 7364 km
- viteza medie: 25.7 km/h
- consum mediu: 20.7 kWh/100 km
Ne-am luat rămas bun de la gazdele noastre, cu satisfacția de a fi făcut cunoștință cu primul model VW asamblat pe noua platformă electrică dedicată a grupului VW, denumită MEB. Cu convingerea că ID.4 își va găsi clienți în America de Nord, chiar daca nu atât de mulți ca în Europa, sperăm că variantele produse la Chattanooga începând din 2022 vor beneficia de subvenția majorata la 10.000 USD propusă în noua legislație. Doar atunci, prețul de achiziție se va alinia cu performanțele.

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.