Ca în fiecare an, sosirea sezonului rece marchează primele momente de panică pentru noii proprietari de mașini electrice. Consumul crește brusc în diminețile reci, autonomia scade și grijile se acumulează.
In fiecare an am scris un articol „de liniștire” pentru cumpărătorii ce și-au luat în primire noile modele electrice în perioada de primăvară și vară, pentru a evidenția sursele consumului crescut și precauțiile suplimentare necesare în sezonul rece.
Statistica modelelor din garajul nostru virtual
Pentru luna octombrie am adăugat informații despre Skoda Citigo, două Zoe ZE 50, Smart-ul Klarei și un al doilea Peugeot e-2008, în total 15 surse de informare pentru cei interesați de achiziția unui automobil electric în viitor.
Pentru început câteva precizări:
- „Consumul” Smart-ului (reprezentat cu albastru) INCLUDE pierderile de încărcare , o informație extrem de utilă comunicată de Attila, după ce a determinat în vară că pierderile de încărcare pentru Kona sunt de aproximativ 10%.
- Automobilele din garajul nostru virtual circulă în orașe diferite și proprietarii au rutine zilnice căt se poate de diferite, condiții care rezulta în diferențele consemnate între Citigo și e-Up, cele două Zoe și două e-2008 (ambele în Bucuresti), sau cele cinci Kona.
- Rămâne o curiozitate diferența mare a consumului între Peugeot e-208 (Timișoara) și Opel Corsa-e (București), ambele bazandu-se pe aceeași platformă a grupului PSA.
De ce crește consumul în diminețile reci?
Fără a intra în detaliile fenomenelor electro-chimice la nivel molecular, este suficient de știut că acumulatorii suferă la frig. Cât de mult este afectat consumul de temperatura exterioară, putem afla în cazul TM 3 cu ajutorul aplicației Teslafi, utilizată pe durata călătoriei „Adio benzină!”
Din datele colectate de Teslafi pentru aproape 7600 kilometri, consumul are variații mari în funcție de temperatură (de la 11.9 la 20 kWh/100 km).
Factori ce influențează creșterea consumului în sezonul rece
Influența cea mai mare în diminețile reci asupra consumului o are energia consumată pentru aducerea acumulatorului la temperatura optimă de funcționare.
Valorile nu sunt publicate (în general) de producători și diferitele soluții tehnice utilizate, cu și fără pompă de căldură, au eficiențe diferite. Pentru conducător, acest consum suplimentar se suprapune cu cel al încălzirii habitaclului, scaunelor, dezghețarea parbrizului și lunetei, prin urmare o serie de consumatori, a căror contribuție este indicată de unele modele la bord și rezultă în valori neobișnuit de mari.
Dimineața am plecat pe 3 – 5 grade și înapoi pe 12 – 16. Dimineața stau 2 minute să se dezaburească și să se încălzească înăuntru, ceea ce nenorocește media.
Cristian, Kona Highway, Cluj
In exemplele furnizate de Cristian pentru Kona Highway, observăm în diminețile reci din Cluj în 27 și 28 octombrie „consum” de peste 30 kWh/100 km pe distante scurte de 3 km. In aceleași zile, pentru drumuri mai lungi, consumul revine în domenii mai cunoscute, iar în 30 octombrie pentru o călătorie de 53 km, Kona realizează o medie foarte bună de 14.7 kwh/100 km.
Un alt factor important, ce duce la creșterea consumului în sezonul rece, este frânarea regenerativă limitată. Când acumulatorul este rece, încărcarea bruscă, datorită frânarii regenerative, este limitată intenționat, pentru a proteja acumulatorul.
De ce ne preocupă consumul în sezonul rece?
Interesează pe cineva valorile consumului în sine?… probabil că nu, cel puțin câtă vreme se mai poate încărca gratuit. Dar valorile ar trebui bine memorate, fiindcă consumul afectează autonomia și determină punctele de încărcare pentru călătoriile mai lungi, posibile iarna cu mașini electrice, dar cu o planificare mai atentă.
Odată ce a fost atinsă temperatura optimă de funcționare, energia acumulatorului este utilizată pentru deplasare și consumatorii suplimentari de siguranță și confort, iar consumul afișat la bord scade treptat spre valori cunoscute.
Un alt impact major au drumurile foarte scurte în oraș, când deschiderea portierelor duce la pierderea căldurii din interior și la nevoia de reluare a ciclului de încălzire, dezghețare, dezaburire, la fiecare revenire a pasagerilor.
Dar cum mașinile electrice, spre deosebire de cele clasice, nu poluează direct, când se încălzesc înainte de pornirea în cursă, confortul în oraș este o prioritate pentru călătoriile scurte, unde autonomia nu devine o apăsare majoră, ca în cazul celor lungi.
Soluții?
Exista puține soluții pentru scăderea consumului în anotimpul rece, dar din experiența cu Ioniq și Model 3 am învățat să folosim preîncălzirea, cât timp mașina este conectată la o priză pentru Ioniq si oricând este necesar pentru Tesla.
Experimentând cu diferite soluții de încălzire, am obținut un bun confort încălzind scaunele și volanul, dar reducând viteza ventilatorului.
Ce alte soluții ați găsit pentru modelul vostru electric? Scrieți-ne pe adresa office@electromobilitate.com sau la rubrica de comentarii.
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.