Spre sfârșitul lunii septembrie povesteam cum ne-am despărțit de ultima mașină cu benzină și despre planurile unei lungi călătorii electrice. Scriam atunci:
O singură întrebare mai rămâne de clarificat. Cum se derulează o excursie lungă cu Model 3, în care ocazional părăsești traseele de pe autostrăzi, acoperite de rețeaua Tesla Super Charger și te avânți pe drumuri secundare spre Parcurile Naționale și alte obiective izolate, unde găsești în prezent doar destination chargere răzlețe.
Adio benzină și… „samsari”
După prima săptămâna și 4470 kilometri parcurși în turul nostru botezat „Adio benzină!” avem primele rezultate intermediare ce conțin experiența strânsă în:
- patru zile de condus pe autostrada pe direcția est- vest (Detroit – Bozeman)
- trei zile pe drumuri de munte pe direcția nord- sud (Bozeman – Salt Lake City).
Experiențe noi pe autostradă
Spre deosebire de călătoriile spre coasta de est, Washington și Baltimore, întreprinse anul trecut, unde am găsit stațiile SC (Super Charger) în parcările unor benzinării, în călătoria spre vest majoritatea stațiilor SC le-am localizat în parcările unor magazine sau hoteluri.
Am parcurs cu destulă ușurință câte 1000 km pe zi, fiind doi șoferi, lăsând mașina să aleagă stația optimă pentru încărcări rapide, cel puțin în prima zi.
In cea de a doua, am fost confruntați cu vânt puternic din față, pentru mai bine de 500 km, și am înregistrat pe unele tronsoane un consum mediu peste 19 kWh/100 km, văzut înainte doar pe ascensiuni lungi (Transfăgărășan, Transalpina) sau pe Autobahn-ul german la viteze peste 160 km/h.
Vestea bună a fost că in ziua respectivă (6 octombrie) statul Minnesota a produs cu 20% mai multa energie electrică eoliană decât consumă statul in prezent. Mai multe detalii despre rentabilitatea investițiilor în producția de energie eoliană găsiți aici.
Chiar și in aceste condiții, TM 3 a găsit puncte de încărcare suplimentare, față de planificarea inițială și ca surpriză, o stație SuperCharger (cu opt puncte de încărcare) funcțională într-o foarte mica localitate (Wall în Dakota de Sud), care pe harta Tesla figura în construcție.
Fiind punctul de pornire spre Parcul National Bad Lands, SC-ul de la Wall deschide poarta spre turismul electric într-o zonă fascinantă. Combinat cu alte doua SC (Custer și Rapid City) acoperă o zonă turistică extrem de îndrăgita in Black Hills și Bad Lands.
Nefiind perioadă de concedii, la majoritatea stațiilor Super Charger am fost singuri la încărcare (imagini de la cel mai mare SC întâlnit până acuma la aeroportul O’Hare din Chicago), dar situația se va schimba odată cu popularitatea in creștere a noului Model Y. Așteptarea pentru încărcare ar putea deveni o realitate, așa cum am întâmpinat în Norvegia vara, în punctele de mare atracție pentru turiști.
De curiozitate, am încărcat la hotel peste noapte, la o stație Charge Point, utilizând adaptorul livrat odată cu mașina. E bine de știut că ai o alternativă, acolo unde nu sunt SC (Super Charger) sau Tesla DC (destination charger).
Experiențe din munți
De la Bozeman, Montana, am schimbat direcția spre sud, pornind prin munți, pe drumuri cu limitări de viteze și trecători la peste 2000 metri altitudine, unde am prins prima ninsoare.
Zona cuprinsă între stațiunea de schi Big Sky, Montana și parcurile naționale Yellowstone și Grand Teton este vizitată anual de peste 4 milioane de turiști. Fiind acoperită cu trei stații Super Charger plasate la Big Sky, West Yellowstone și Jackson este accesibila pentru Tesla, dar cu regret trebuie să mărturisesc că nu am întâlnit nici un alt model electric în prima săptămână, până în Salt Lake City, unde am dat de un BMW i3.
Un răspuns parțial
Mi-au rămas în gând cuvintele lui Dragoș, care la întrebarea mea despre achiziția unui M3, mi-a răspuns:
Îmi plac mașinile cu care poți să mergi câte sute de mile dorești, dacă ai nevoie…
Intr-adevar cu Model 3 long range poți să mergi sute de mile cu susținerea rețelei Super Charger. Mai mult ca oricând, pe parcursul celei de a doua zile, când vântul din față ne-a dat socotelile de acasă peste cap, am realizat că încărcarea poate deveni o încercare de răbdare și in plus, că fără o rețea densă și rapidă de încărcare, nu poți călători „câte sute de mile dorești, dacă ai nevoie„.
Desigur că vântul advers afectează și consumul vehiculelor cu motoare termice, dar densitatea rețelei de benzinării (clădită in peste o sută de ani) și mai ales viteza de alimentare, sunt mai potrivite pentru călătoriile extrem de lungi.
Pe de alta parte, pauzele de încărcare după două ore (și jumătate) de condus, în condiții normale meteo, sunt foarte bine venite și necesare pentru dezmorțire, etc.
Locuri inaccesibile pentru turismul electric?
O altă întrebare era cea legată de limitările impuse de densitatea si amplasarea punctelor de încărcare pentru atingerea unor obiective turistice.
După primele șapte zile am realizat că accesul dinspre Est in Yellowstone este in curs de rezolvare cu un SC in construcție la Cody, în rest nici o opreliște pe traseul de aproape 4500 km până astăzi. Secretul călătoriilor electrice lungi nu este atât de mult autonomia mașinii (care se obține cu acumulatori mari și scumpi deocamdată), ci în densitatea rețelelor de încărcare și a vitezei de încărcare.
Mai precis, au existat două ocazii în care nu am ajuns unde ne-am propus. Prima, în drum spre zona sudică din Bad Lands, unde tribul Oglala Lakota a interzis accesul străinilor pe drumul ce trece pe teritoriul tribal, din cauza epidemiei covid.
A doua, în Yellowstone, unde un drum pitoresc peste cea mai înaltă trecătoare din parc, Dunraven Pass la 2700 m altitudine, este închis pentru renovare.
Un MARE MULȚUMESC adresat celor ce întrețin stațiile de încărcare
Intr-un articol de anul trecut, discutam despre cum range anxiety (teama de autonomie) poate fi înlocuită de charge anxiety (teama de încărcare), atunci când numărul stațiilor de încărcare nu ține pasul cu creșterea parcului auto electric sau când stațiile nu funcționează.
In ziua buclucașă, cea cu vânt puternic din față, am întâlnit de trei ori tehnicianul Tesla care întreține stațiile Super Charger în Dakota de Sud. Echipat cu un laptop și căști de telefonie, este în permanentă legătură cu centrul de comanda al rețelei Tesla și călătorește zilnic de-a lungul autostrăzii pentru intervențiile necesare.
In primele șapte zile ale turului Adio benzină! am efectuat 20 de încărcări la SupeCharger, două la Tesla destination charger la hotel și una la Charge Point la hotel și toate au funcționat.
Tehnicienii care se ocupă de întreținerea lor, peste tot in lume, merită un MARE MULTUMESC, alături de cel adresat firmelor ce le instalează.
Electromobilitatea nu se poate dezvolta fără contribuția acestor eroi nevăzuți și necunoscuți, care bat zi și noapte drumurile, pentru ca noi, electro-maniacii, să putem călători în liniște și siguranță.
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.