Unde încărcăm? Sondaj anual, ediția a V-a

O temă de dialog foarte des întâlnită între electromobiliști, dar și cu toți cei interesați de mobilitatea electrică, este modul de încărcare și dezvoltarea continuă a rețelelor destinate realimentării cu electroni a mașinilor noastre.

Pornind de la o ipoteză falsă, cea bazată pe afirmația că până nu vor exista tot atât de multe stații de încărcare câte pompe de carburant, tranziția spre electromobilitate nu poate prinde rădăcini solide.

Din fericire, investițiile private și planurile de finanțare guvernamentale încep să se modeleze după realitatea ce se conturează din numeroase sondaje de opinie. Indiferent de sursă, rezultatele din Europa și America de Nord dovedesc fără echivoc că majoritatea utilizatorilor de vehicule electrice încarcă acasă, în general noaptea, când consumul casnic de energie electrică este redus, sau ziua pentru cei ce au investit în panouri fotovoltaice, din motive ușor de înțeles.

Odată cu creșterea producției de energie electrică produsă cu panouri fotovoltaice, posibilitatea de încărcare la locul de muncă în timpul zilei devine un obiectiv strategic. Reducerea emisiilor poluante din transport, utilizând o pondere tot mai mare de energie regenerabilă sunt obiective strâns legate.

Ultimele rezultate despre încărcarea la domiciliu publicate de J.D. Power în colaborare cu Plughsare au fost amintite în articole recente.

În plus, trimestrial RO e-mobility index, compilat de colegul nostru Tudor (IONIQ 5, Timișoara) și publicat de lektri.co, indică evoluția punctelor de încărcare din România.

In acest context, proiectul Electromobilitate aduce o contribuție anuală adresând câteva întrebări actualilor utilizatori de automobile electrice. Ajuns a la cincea ediție, sondajul poate fi accesat la linkul alăturat.

UNDE INCĂRCĂM? Ediția 2024

Dacă sunteți interesați să vă adăugați vocea cu privire la modul de încărcare, termenul de completare al sondajului este 5 aprilie, obiectivul fiind de a publica rezultatele în 10 aprilie.

Vă MULȚUMIM pentru colaborare!

Rezultatele primelor patru ediții

Prima ediție – aprilie 2020

Ediția a doua – mai 2021

Ediția a treia – mai 2022

Ediția a patra – mai 2023

1 Response

  1. Cristian Bomboe spune:

    Acasa, cu incarcatorul portabil cu care a venit masina. Incarc noaptea asa ca nu ma intereseaza cat dureaza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.