Veteranele dincolo de 110.000 km și o aniversare de doi ani

Renault ZOE, Kia Niro, VW e-Up fac parte din generația de modele electrice lansate în Europa înainte de anul 2020, când au intrat in vigoare, cu mare întârziere, amenzile pentru emisiile de CO2 pentru întreaga flotă produsă.

Negociate îndelung și pregătite pentru vot în 2013, normele europene, ce urmau să introducă amenzi pentru emisiile de CO2 ale întregii flotei produse, au fost blocate în ultimul moment de Germania și aliații ce beneficiază de producția componentelor auto ale numeroaselor firme în căutare de manopera mai ieftină, subvenții locale și energie la preț mai bun decât cea disponibilă acasă.

Sursa: Eurostat

Cu timpul suficient acordat pentru planificare, proiectare și lansare în productie, producătorii europeni s-au prezentat în 2020 cu o generație nouă de modele 100% electrice, al căror rol era să evite amenzile pentru depășirea cotelor de CO2.

VW ID.3 și Peugeot e-208 sunt două exemple aflate la poli opuși. În timp ce VW a decis să investească într-o platformă dedicată, Stellantis a ales calea platformelor mixte, care lăsa o portiță deschisă pentru productie în funcție de cererea clienților. Teoria de a lăsa cumpărătorului libertatea de-a alege pare logică la prima citire, dacă nu ar fi fost subminată de diferența de preț cu totul exagerată între variantele ICE și BEV, care indică lipsa de apetit pentru vânzarea modelelor electrice.

Cu o scumpire suplimentară, introdusă odată cu majorarea subvențiilor după primul lock down cauzat de pandemie, VW, Renault și alții au realizat avantaje pe termen scurt, dar au rămas în urma concurenței din Coreea și China din punct de vedere soft și inovații.

Dăm filmul pe repede înainte și astăzi, când China reprezintă aproape 60% din piața BEV la nivel global, gama extrem de complexă de modele produse pe plan local a fost expediată spre clienții din toate colțurile lumii, în timp ce legiutorii europeni construiesc ziduri de apărare a unei industrii vitale pentru prosperitatea alegătorilor.

Cu două excepții deocamdată, cei americani și europeni, unde autoritățile au decis să premieze ”elevii care nu și-au făcut temele de casă”, introducând taxe suplimentare pentru mașinile produse în China, clienții de pretutindeni încep să facă cunoștință cu mărci chinezești până de curând necunoscute.

Sursa: Atlantic Council

Dacă subiectul penetrării producătorilor chinezi pe piețele globale și taxele protecționiste sunt de interes, recomand dialogul video dintre Jose Pontes, care ne aduce statisticile de vânzare BEV de mai bine de 15 ani, mai întâi pe blogul EV sales, iar în prezent pe CleanTechnica, și Zachary Shahan, omul orchestră (director, redactor șef, CEO) de la CleanTechnica.

Modele veterane în cadrul proiectului Electromobilitate

Cu scopul de a furniza informații direct de la volanul unor modele 100% electrice, prin intermediul efortului generos al proprietarilor-voluntari, proiectul nostru urmărește gama unor modele ”veterane” care au scris fiecare câte o pagină din istoria recentă a mobilității electrice.

VW e-Up!

Lansat la IAA în 2019, noul VW e-Up și sora geamănă Skoda Citigo trebuiau să aibă o viată scurtă, până când vânzările noului ID.3 ar fi crescut suficient pentru evitarea amenzilor europene.

Imobilizat de probleme cu soft-ul, despre care am relatat la momentul potrivit, ID.3 a ajuns însă cu mare întârziere la clienții nerăbdători și VW s-a văzut obligat să continue producția de e-Up! după ce anunțaseră stoparea ei.

Tocmai din această generație de mașini produse după anunțul despre ”oprirea fabricatiei”, face parte exemplarul lui Alin(Brașov). Utilizat pentru transport de persoane, micuțul e-Up! a acumulat kilometri în cel mai alert ritm din întreaga mini-flotă parcată în garajul nostru virtual.

Deși Alin părea decis sa renunțe la mașină, recent ne-a transmis o imagine de la bord cu odometrul indicând peste 110.000 km fără alte probleme tehnice.

Skoda Citigo

Doina și Wiwi (Timișoara) continuă să ne țină la curent cu evoluția zilnică a partenerului lor de încredere pentru toate nevoile de deplasare în spațiul timișorean peri-urban.

Dincolo de cifre și statistici, ușurința utilizării, confortul încărcărilor acasă, absența problemelor tehnice și costurile extrem de reduse de întreținere și cu energia electrică, fac din Go-e un partener pe termen lung.

Peugeot e-208

Aflat în al patrulea an de producție, cel mai mic model electric oferit de Peugeot în prezent se menține în Top 10 al înmatriculărilor europene și își face treaba zilnică fără probleme la Timișoara și București, așa cum ne informează Laura (TM) și Bogdan (B).

Laura – Timișoara

Despre evoluția electro-leului în luna iunie Tudor (IONIQ 5, Timișoara) ne informează:

Peugeot-ul Laurei a acumulat în luna Iunie 603 km cu un consum de 14.7 kWh/100 km și 26 km/h viteză medie. Încărcarea se face majoritar de la soare, așadar costurile sunt minime.

I-a oferit în schimb emoții în una din zilele caniculare din această lună, printr-o eroare despre Electric traction system, care a apărut pe bord cu indicația de a opri mașina, însă odată ajunsă acasă și oprind mașina, eroarea s-a resetat până la următoarea pornire și ne mai revenind ulterior.

Bogdan – București

După doi ani de participare la proiectul Electromobilitate, Bogdan ne-a transmis 99 seturi de date, din tot atâtea săptămâni în care a utilizat mașina.

In acest interval de timp am monitorizat 17.765 km cu un consum mediu de 16.2 kWh/100km.

Variația valorilor de consum mediu realizat preponderent în București, dar și cu ocazia călătoriilor mai lungi evidențiate în graficul de mai sus, urmează ciclul anotimpurilor, cu cele mai mari valori transmise în sezonul rece.

MULȚUMIM Bogdan pentru colaborarea îndelungată, informațiile transmise de la volanul Peugeot-ului și articolele publicate la blogul electromobiliștilor. Te așteptăm cu drag la următoarele evenimente organizate de echipa noastră.

Bilanț pentru luna iunie

  • Distanța totală: 1106 km
  • Consum mediu: 14.8 kWh/100km
  • Viteza medie: 31 km/h

Absolut nimic negativ de raportat, totul perfect cu ea. 

Kia Niro

Tibi (București) este ”ultimul mohican” rămas pe baricadele proiectului nostru cu Kia Niro, după o îndelungată colaborare începută în noiembrie 2020. Mașina continuă să-și facă datoria, după mai bine de 60.000 km monitorizați în cadrul proiectului.

Văd că am ieșit foarte bine la costul/100km, după ce am încărcat la o pensiune și la o parcare din Brașov unde nu se plătește încărcarea.

Fiat 500e

A doua iterație a Fiat-ului 500 electric este ultimul produs FCA (Fiat Chrysler Automobile) înainte de a se forma gigantul Stellantis.

Începând din decembrie 2022, Raul (Timișoara) ne transmite vești bune și mai puțin bune de la volan. Recent s-a alăturat echipei proiectului Electromobilitate Florin (Constanța) cu un MG 4, după o experiență de trei ani și peste 50.000 km cu un Fiat 500e. Vom încerca să aflăm mai multe detalii despre experiența cu micuțul italian.

Fiat 500e a parcurs în luna Iunie doar 291 km, efectuați în oraș cu un consum de 16.8 kWh/100km.

Luna aceasta am încărcat doar 45 kWh AC acasă, cu un cost aprox. de 32 RON.

Mașina a stat blocată în service puțin peste două săptămâni pentru câteva intervenții CASCO ce trebuiau să dureze maxim 2-3 zile. Din fericire, după cateva insistențe și-au asumat greșeala (au stricat senzorul de ploaie la înlocuirea parbrizului) iar ieri a ajuns din nou în parcare, direct la încărcare. In timpul intervențiilor a pierdut ~20% din SOC fără a rula – probabil bateria s-a consumat în timpul sesiunilor de diagnoză în care au încercat fără succes recalibrarea senzorului de ploaie și lumină.

Raul – Fiat 500e, Timișoara

Renault Zoe

Vom încheia bilanțul veteranelor pentru luna iunie cu vedeta europeană incontestabilă, care a dominat înmatriculările pe bătrânul continent până la debarcare Tesla.

Radu – Crivina (PH)

Radu a așternut experiența primilor patru ani și peste 145.000 km într-un articol dedicat, care merită citit de toți cei interesați de fiabilitatea ”electricelor” sau de achiziția unui ZOE rulat.

Márton – Târgu Mureș

Zoe 41 a parcurs în iunie 2026 km cu consum 14,7 kWh/100km pe bord, temperaturi de 30-34o C în Târgu Mureș, deplasare 60% drumuri naționale.

Am încărcat 361 kWh, din care 192 kWh aport solar. Consumul după pierderi de incarcare 17.8 kWh/100km.

Costurile de încărcare sunt 168 ron. Dacă aș fi circulat distanța cu Skoda Octavia, aș fi alimentat de 1007 RON.

In luna Iunie ieșirile au fost din Târgu Mureș către Cluj Napoca, Târnăveni, Bistrița și un drum spre Brașov. 

Bilanțul veteranelor pentru luna iunie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.