Vizită la Schaeffler pentru startul Eurocharge 2024

Pe 1 octombrie 2024, la Snagov Country Spa, ne-am adunat 20 de oameni cu 8 mașini electrice pentru startul celui mai complex proiect din presa auto românească de până acum: un roadtrip de peste 9000 km, de la București la Lisabona și retur. În anii trecuți am participat la două tururi similare, dar pe o scară mult mai mică: Rocharge 2022 și Rocharge 2023 (alături de Andrei Dumbravă).

Cred că pentru cei ce urmăresc acest site nu mai este o surpriză că, în prezent, drumurile lungi cu o mașină electrică nu doar că sunt posibile, dar au devenit mult mai comode decât în urmă cu câțiva ani. Infrastructura de stații de încărcare s-a dezvoltat atât de mult încât, de cele mai multe ori, nu mai este nevoie să îți planifici din timp un drum care depășește autonomia mașinii. Pleci spre destinație, iar când autonomia scade sub 100 km, cauți pe Plugshare ce stații de încărcare ai în apropiere.

Line-up-ul din Eurocharge 2024 este compus din:

  • Audi Q6 e-tron quattro
  • Ford Explorer Premium Extended Range
  • Hyundai Ioniq 6 Premium 2WD
  • MG 4 Exclusive Long Range
  • Porsche Taycan RWD Battery Performance Plus
  • Renault Scenic Esprit Alpine
  • Volkswagen ID.7 Pro
  • Volvo EX40

Deși ne aștepta un traseu lung de peste 9.000 km, primele două zile au fost dedicate deplasării până la Brașov, socializării cu noii colegi de road trip și, mai ales, vizitării a două locații Schaeffler, inclusiv fabrica Vitesco, care a fuzionat cu Schaeffler chiar în ziua plecării noastre din Snagov. După fuziune, Schaeffler a devenit cea mai mare companie din lume care produce componente auto și software pentru mașini electrice.

Acum doi ani am văzut ce invertoare se produceau în fabrica de la Ghimbav, iar anul trecut am aflat cum le testează în laboratorul din Timișoara. Anul acesta am descoperit cum se produc plăcile de circuite (PCB) și invertoarele pentru Renault 5, precum și sistemele de propulsie mild hybrid și electrice. Motorul modelului compact Kia EV3, care va ajunge în Europa anul acesta, va fi fabricat lângă Brașov.

Cum arată un invertor de tensiune înaltă dintr-o mașină electrică

Un alt utilaj interesant din fabrica din Ghimbav a fost laserul verde, folosit pentru sudarea metalelor. Datorită lungimii sale de undă mai mici față de un laser tradițional, roșu, rata de absorbție a metalelor cu reflexie ridicată (precum cuprul și aluminiul) crește semnificativ. Acest lucru duce la o utilizare și prelucrare mult mai eficientă, permițând sudura directă a cuprului. Am văzut câteva componente de invertor realizate astfel, iar sudura era atât de fină încât părea că piesa fusese turnată direct în acea formă, fără nicio intervenție suplimentară.

Piesă unde panglicile de cupru au fost sudate folosind laser verde

După vizita din Ghimbav, ne-am deplasat la zona de producție Schaeffler din Cristian, aflată la 11 km distanță. De mulți ani trec pe lângă acea zonă în drum spre Brașov, dar nu mi-am imaginat niciodată ce se ascunde dincolo de pereții halelor imense. Am vizitat trei hale de producție din cele șapte.

Zona de producție Schaeffler din Cristian, lângă Brașov

Cât timp noi am vizitat halele, o parte din angajații Schaeffler au venit să vadă cele 8 mașini electrice

Prima hală a fost cea destinată industriei auto, unde se produc componente pentru 90% din industria auto europeană. Aici sunt fabricate piese pentru o gamă variată de mașini, de la Dacia Sandero până la BMW i7, Porsche 911 GT3, Ferrari sau Lamborghini.

A doua hală a fost dedicată producției de rulmenți pentru industria grea. Când mă gândeam la rulmenți, îmi imaginam rulmenții de câțiva centimetri de la rolele clasice. Dar aici am văzut rulmenți uriași, destinați centralelor eoliene cu diametrul palelor de peste 200 m, având un diametru de până la 3 m și greutăți de 12 tone.

Inele de rulment pentru centrale eoliene

Ultima hală vizitată a fost cea de forjare, unde am asistat la procesul prin care un cilindru de oțel este încălzit la peste 1200°C și transformat într-un inel pentru rulmenți. Tot acolo există și o presă hidraulică de 4.000 de tone, folosită împreună cu un cuptor rotativ pentru a da forma finală produsului. A fost o experiență inedită pentru mine, neavând anterior contact cu o hală de producție industrială de asemenea dimensiuni. 

După această vizită, ne-am întors la hotel pentru a ne pregăti de traversarea Europei către vest. Următoarea zi urma să ne ducă până în capătul sudic al lacului Balaton, în Ungaria.

Eurocharge este un proiect susținut de SCHAEFFLER și organizat de Autocritica
Încărcat de OMV eMotion și Renovatio e-charge
Green Partner: Autonom
Stații de încărcare: MOON România
Pus pe șosea de Michelin
Tehnologizat de Server Config

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.