Bilanț septembrie – trei evenimente memorabile

In bilanțul lunii august ne-am luat rămas bun de la Codruț (Kona, Baia Mare) și am salutat sosirea în echipa proiectului Electromobilitate a noilor colegi Mircea (Leaf, Bucuresti) și Alexandru (Spring, Aiud) și revenirea lui László (Cluj) cu un VW ID.3, după o îndelungată participare cu VW e-Up!

In timp ce cu Mircea și Alexandru ne-am întâlnit la Deva, Hunedoara și pe Transalpina, cele trei evenimente care au marcat activitatea de promovare a mobilității electrice văzută de la volan în luna septembrie, László a fost blocat de încetineala cu care se derulează procesul eliberării noilor numere de circulație.

Am anunțat luna trecută sosirea lui István (Model 3, Târnăveni) în echipă.

Pentru septembrie am primit primul set de date: 3038 km cu 15.8 kWh/100km consum mediu, care documentează cum a acumulat peste 45.000 km în mai puțin de un an.

Pe ultima sută inainte de finalul lunii, ni s-a alăturat din nou Enyaq-ul, de data aceasta cu cel de-al treilea proprietar. BUN VENIT Adrian (București) în echipa proiectului Electromobilitate!

In plus, suntem bucuroși să confirmăm că unii proprietari sunt atat de mulțumiți cu experiența călătoriilor line, tăcute, fără fum, dar cu costuri reduse, încât au ales să achiziționeze a doua ”electrică”.

  • Ciprian, proprietar de ZOE din Gura Humorului, s-a decis pentru Megane și a transmis primul set de date;
  • Dan, după experiența foarte bună cu Volvo XC40 în București și toată țara, a ales o Tesla Model 3 LR;
  • Teo, după BMW X5 PHEV, dar cu exemple clare de eficiență mai bună în familie, Laura cu Peugeot e208 și Tudor cu IONIQ 5, s-a decis pentru Tesla Model 3 LR.

Bilanțul lunii septembrie conține ultima raportare pentru George (Ineu), după o colaborare începută în octombrie 2022 cu Renault Megane și continuată din luna mai 2023 cu Model 3 LR. Mulțumim George pentru datele transmise și pentru sfaturile foarte utile legate de instalații fotovoltaice și ”case verzi”, transmise cu generozitate colegilor.

Echipa și parcursul total

In primele nouă luni ale anului am primit informații despre experiențele la volan de la 64 de colegi electromobiliști, majoritatea din România. Parcursul total din primele trei trimestre (836.984 km) a depășit cel din întregul an 2022.

La bilanțul lunii septembrie au contribuit 48 de voluntari cu 17 modele diferite (marcă, model și km la bord), care reprezintă foarte bine înmatriculările recente și parcul auto electric din România.

In timp ce patru exemplare monitorizate în septembrie au depășit 100.000 km, grupul cel mai bine reprezentat este cel am mașinilor cu mai puțin de 50.000 km la bord.

Explicația este firească, entuziasmul este maxim în primul an de conviețuire cu o electrică. Mai târziu, devine ”noul normal” și colegii găsesc mai greu cuvintele să-și exprime plăcerea condusului electric.

Cu toate acestea, mulțumită celor ce au rămas alături de noi, după primele 12 luni convenite la începerea colaborării la proiect, avem oportunitatea să descoperim ce se întâmplă dincolo de borna primilor 100.000 km sau chiar mai mult.

In timpul călătoriei spre întâlnirea de la Deva, ”baba Kona” lui Andrei a depășit 222.000 km

O mașină care n-ar trebui să mai existe. Kona EV, la 200.000 km

Ce modele au participat la proiect în luna septembrie?

Cele 17 modele participante la bilanțul lunii septembrie au acumulat un total de peste 2.5 milioane km la bord, reprezentând garanția informațiilor bine documentate de proprietarii-voluntari cu multă experiență la volan:

  1. Hyundai Kona – 9 participanți din Sibiu, Cluj, Câmpina, Dej, Timișoara, Târgu Mureș, Târgoviște, Bolvașnița (jud. CS)Arad (în ordinea înscrierii în proiect);
  2. Tesla Model 3 SR –  7 participanți din Câmpina, Săbăreni, București, Craiova, Chiajna, Timișoara si Târnăveni;
  3. Tesla Model 3 LR – 3 participanți, București, Mangalia și Motor City (SUA);
  4. Tesla Model Y – 3 participanți din București, Brașov și Sibiu;
  5. VW ID.3 – 6 participanți din București (2), Cluj (3) și Timișoara;
  6. Dacia Spring – 5 participanți Fălticeni (2), Pitești, Iași și Aiud;
  7. Peugeot 208 – 2 din Timișoara și București;
  8. IONIQ 5 – 2 din Timișoara;
  9. Renault Megane – 3 din Deva, Arad și Gura Humorului;
  10. Renault ZOE – Crivina (jud. PH);
  11. Skoda Citigo – Timișoara;
  12. Fiat 500e – Timișoara;
  13. Volvo XC40 – București;
  14. Audi e-Tron – Bacău;
  15. Kia Niro – București;
  16. MG 4 – Pitești;
  17. Nissan Leaf – București
Albastru – localități de reședință
Roșu – evenimente de promovare a mobilității electrice

Parcursul, consumul și costul cu încărcarea din septembrie

În fiecare lună încurajăm participanții la proiectul nostru, care nu reprezintă o competiție de parcurs sau consum, să utilizeze mașinile după nevoile și preferințele personale. In acest fel, datele colectate de la bord sunt reprezentative pentru cele mai diferite moduri de utilizare ale ”electricelor” personale.

Luna trecută am avut din nou ocazia să comparăm consumul mediu după mersul în coloană, împreună cu invitații noștri, pe traseul:

  • Deva – Hunedoara – Cinciș – Deva, 21 septembrie
  • Deva – Hațeg – Petroșani -Transalpina, a doua zi.

Bilanț septembrie articole ElecRoMania și Transcarpatica IV

Bilanțul lunii septembrie ar fi incomplet, fără a oferi perspectivele participanților despre punctul central al activității echipei noastre, care s-a concentrat în jurul evenimentelor de la Deva, Hunedoara și Transalpina.

In timp ce întâlnirile cu publicul și elevii din Deva și studenții din Hunedoara au făcut parte din seria evenimentelor denumite generic ElectRoMania, plimbarea pe Transalpina a reprezentat cea de-a patra ediție a călătoriilor tăcute și fără fum la munte, ce promovează eco-turismul electric, din seria Transcarpatica.

Mulțumim Tudor și Alex

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.