Introducere
Aceasta este partea a doua pe care i-o voi dedica ID.3-ului cu statusul pe noiembrie, prima parte o găsiți aici:
Consumul ID.3-ului este direct proporțional cu modul de exploatare, dar cu toate acestea, ne situăm cu acest model în partea dreaptă a graficului, ce reprezintă valorile comunicate de toți participanții la proiectul Electromobilitate, acolo unde consumul este mai mare decât media întregii echipe (34 participanți în noiembrie).
Mai mult decât atât, Daniel (ID.3, Timișoara) m-a alertat cu ceva ce bănuiam și eu. Prin update-ul de soft VW a rezolvat cu încălzirea bateriei, am scăpat de 1-2 kWh consumați la fiecare pornire la rece, dar ne-am ales cu o penalizare de consum de la… climatizare.
În imaginea din stânga găsim un parcurs cu climatizarea pornită, iar în imaginea din dreapta un parcurs cu climatizarea oprită. După cum vedeți, distanța este identică, traseul identic, iar viteza medie extrem de apropiată.
Consumul? Dublu!
Asta înseamnă că nu vom bifa un consum de invidiat în această iarnă, din păcate.
Voi urmări și eu in detaliu acest comportament și revin cu un material.
Consumul mărit nu înseamnă costuri mărite! Aceasta este ”anomalia” mașinilor electrice.
Orice model electric poate fi încărcat de la o stație publică cu plată (cu un cost mare), de acasă (cu un cost mic), de la stațiile oferite de primării, SuperMarketuri sau angajatori (fără cost), iar de departe cea mai bună variantă: de acasă, folosind energia venită de la panourile fotovoltaice.
Călin (CJ) încarcă de la stațiile gratuite din Cluj, Marcel (CJ) încarcă gratuit la serviciu, Dan (TM) încarcă uneori gratuit pe cupon, iar uneori acasă (cu abonament Hidroelectrica) sau la stațiile din Timișoara contracost.
Eu încarc în deplasare la EnelX (cu abonament), acasă (tot cu abonament la Hidroelectrica) și rar spre foarte rar la Kaufland în mod gratuit, nu că nu aș vrea, dar cozile sunt uneori și de 3mașini/stație.
Statisticile lunare 2022
Parcursul nostru de la începutul anului arată ca în imaginea de mai jos.
Așa cum se observă ușor, folosim ID.3-urile așa cum avem nevoie, de la câteva sute de kilometri pe lună și până la valori de 6000 kilometri, așa cum a a parcurs Marcel (CJ) în luna iulie.
Apropos, în luna iulie am parcurs și 1000 km challenge, articolele sunt aici:
În imaginea de mai jos găsiți costurile maximale înregistrate de noi în 2022, cuprinse între echivalentul a 0.6l și 2.5l de carburant, per 100km.
Datele din ianuarie 2022 și până în prezent
Având informații pentru fiecare lună din 2022, am făcut o comparație între ID.3-ul lui Dan (TM) 45 kWh și ID.3-ul meu Alex (B) 58 kWh.
Diferența dintre bateriile celor două modele (45kWh și 58kWh) nu este decât de un modul de 6 kWh și o greutate de 32 kg.
În general eu am parcurs peste 2000 km lunar, ceea ce m-a ajutat să obțin consumuri mai bune iarna, comparativ cu Dan(TM).
În schimb Dan (TM) a obținut consumuri mai bune începând cu lunile mai călduroase, ajutat desigur și de jantele de 18” vs. 20” care încalță ID.3-ul meu vara.
În încheiere
Dacă v-a atras atenția vreo informație prezentată, dar nu ați găsit și răspunsul în articol, lasați un comentariu și vă ajutăm cu drag!
Software engineer in automotive industry since 2013.
Passionate about electric cars, with a true belief that the future is electric and that each and every one of us can actively contribute.