Un început de decembrie zgribulit pentru Grupa Mare din cadrul proiectului Electromobilitate, deși la această oră prognozele meteo, pentru săptămâna următoare, ne arată că se poate și mai frig.
Cu toate că în clasamentele globale și europene găsim Model Y și colegele în vârful înmatriculărilor, RO e-mobility index, publicat de Tudor (IONIQ 5, Timișoara) pe blogul lektri.co, dezvăluie că livrările acestoa în România au fost modeste în 2022. Cele patru modele incluse în Grupa Mare au reprezentat 6.5% din înmatriculările de automobile noi 100% electrice în perioada ianuarie-noiembrie 2022 (tabelul din stânga).


Tabele preluate din RO e-mobility index publicat de lektri.co
In componenta parcului auto electric (tabelul din dreapta), aflat în creștere rapidă aliniată cu prognoza statistică (curba S) rezultată din curba de adoptare a noilor tehnologii, Grupa Mare reprezintă în Romania 4.64%.
Comparativ cu Spring, care după un singur an de livrari reprezinta 35% din parcul auto electric românesc, Grupa Mare ar putea parea nesemnificativă. Cu toate acestea, bunăstarea industriei auto și a tuturor celor ce depind de acest important sector industrial, de la furnizorii de materii prime la cei de piese și subansamble, depinde de profitul realizat, care nu întotdeauna este proporțional cu volumul vânzărilor. Chiar și numai o comparație a încasărilor pentru fiecare model în parte, ar schimba cu totul aceste clasamente.

In direct cu proprietarii
Peter – IONIQ 5 AWD, Timișoara
O săptămână obișnuită cu naveta zilnică, și un mic road trip către cascada Șopot și Valea lui Liman. Ca de obicei, a fost interesant să observ consumul foarte diferit la urcare față de coborâre (diferența de nivel fiind de doar aprox. 500m). Per total, consumul mediu a fost în jur de 22.2 kWh/100km, pe o temperatură medie de ~4°C și cu aprox. 60% din drum pe autostradă.
M-am gândit să fac o încărcare (pentru siguranță) la întoarcere în Făget (sau Lugoj), însă singurul încărcător din Făget a decis să se strice fix în ziua respectivă, iar cel din Lugoj a fost ocupat, așa că ne-am continuat drumul până acasă fără încărcări intermediare. În curând se va da drumul și la stațiile de la MOL de pe autostradă (cele de lângă Margina și Susani), astfel aceste drumuri nu vor reprezenta o problemă nici pentru colegii cu baterii mai mici.



Am început să colectez date despre consumul extra, cauzat de temperaturile joase, dar mi s-a stricat adaptorul OBD2 ☹ Voi reveni cu date după ce îl înlocuiesc. La prima vedere pare să fie o diferență rezonabilă, dar depinde foarte mult de regimul de utilizare. Consumul crește radical în primele 5-10 minute, de la ~5kW la aprox. 0.5-0.7 kW, în funcție de diferența de temperatură. Dacă drumurile obișnuite se încadrează în intervalul 5-15 minute, atunci consumul mediu crește semnificativ față de cel de vară. La drumurile mai lungi diferența de consum este mai puțin relevantă, undeva la +10-15%. Voi reveni cu măsurători mai precise.
Tudor – IONIQ 5, Timișoara
O săptămână cu 659 de km din care 84 km sunt făcuți urban, și consum mediu de 23,6 kwh/100km.
Include drumul Viena -TM (urmează articol dedicat) la viteze de autostrada 130 km/h , temperaturi 2-4 °C.

Laurențiu – VW ID4, Cluj-Napoca
O săptămână clasică pentru noi, puțini km în oraș, urmați de o deplasare de peste 100 de km în județ. Deși ziceam săptămâna trecută că nu mai reușesc consumuri sub 20 kWh/100 km pe drumurile unde în vară scoteam sub 15, sâmbătă am reușit să văd pe ecran 18,5 kWh/100 km, cu ajutorul unei viteze medii mai mici.

Cristian, Skoda Enyaq, Brașov


Ovidiu – Tesla Model Y Performance, București


