Echipa ZOE – al treilea absolvent din promoția 2022

Echipa ZOE ne-a îmbogățit în ultimii doi ani experiențele electromobilistice cu informații extrem de interesante despre cazuri ideale de utilizare:

  • Navetiștii: Radu și Ciprian utilizează mașinile pentru drumuri zilnice relativ lungi (Ploiesti-Bucuresti și Gura Humorului-Suceava) aproape în ritm de metronom, cu distanțe și viteze medii foarte apropiate de la o zi la alta. Ambii au posibilitatea să încarce acasă, în plus Ciprian beneficiază și de încărcare la serviciu, stresul găsirii unei stații libere fiind astfel evitat.
  • Energie de la soare: Márton utilizează mașina preponderent în Târgu Mureș, dar încărcând acasă de la soare, cazul lui reprezintă acea situație ideală în care hârjoneală electro-scepticilor despre poluarea indirectă nu-și mai are obiectul criticilor sterile.
  • Călătorii de cursă lungă: Andra și Darius au fost drumeții de cursă lungă ai echipei ZOE, cu numeroase excursii în țară și două aventuri în Grecia (descrise aici și aici). Nevoile lor de deplasare i-au determinat în cele din urmă să renunțe la ZOE și să treacă în tabăra Tesla, nu în ultimul rând pentru accesul fără aplicații și complicații la rețeaua europeană Super Charger, pe care au savurat-o în prima călătorie din Austria.

Cel de al treilea absolvent al echipei ZOE, reprezintă un alt caz obișnuit de utilizare al unei electrice, în majoritatea timpului pentru drumuri scurte urbane, Șerban beneficiind de o Skoda Octavia ca mașină de serviciu, cu care bate drumurile țării.

Cu toate acestea o excursie la Vama Veche și alta la Brașov, plus alte drumuri în zona Bucovinei au fost documentate în detaliu, contribuind la zestrea de informații pusă la dispoziția celor interesați de mobilitatea electrică prin intermediul proiectului Electromobilitate.

Ne-am cunoscut on-line în primăvara anului 2021, când Șerban și-a manifestat interesul de a se alătura echipei proiectului Electromobilitate.

După ce ne-am întâlnit la Suceava, în timpul unui popas de o noapte la Trans Carpatica, am înțeles mai bine de ce și-a botezat Serban mașina FURIA. Dinamic și veșnic pe fugă, Șerban a definit limitele superioare de consum realizabile cu ZOE în circulația urbană pentru echipa ZOE.

Rezultatul după 8.879 km monitorizați în cadrul proiectului Electromobilitate a fost un consum mediu de 17.2 kWh/100 km.

Sursa: EVdatabase

Valoarea este cu doar 2.4% mai mare decât cea indicată de EV database pentru ZOE R135, dovedind că mersul sportiv cu Furia nu este o raritate, micuța vedetă franceză încurajând prin performanțele dinamice „tricotatul” în traficul aglomerațiilor urbane, cu demaraje instantanee și o direcție precisă.

După primul an de colaborare, Șerban ne-a trimis imagini frumoase din zona pitorească unde locuiește și unde călătorește cu plăcere cu familia la final de săptămână.

Adăugate la colecția de imagini superbe transmise din nordul țării, acestea definesc și mai bine dorința firească de natură pură și aer curat, care ne scoate din aglomerațiile urbane, mult prea poluate după peste 100 de ani de utilizare a motoarelor termice ca principală sursă de energie pentru deplasări individuale.

Este timpul să facem pasul spre mobilitatea electrică, alimentată cu surse de energie curată, în număr tot mai mare, pentru ca următoarele generații să se poată bucura de aceleași priveliști pe care le savurează Șerban și noi toți în prezent.

MULȚUMIM Serban pentru imagini și pentru colaborarea din primul an cu echipa proiectului Electromobilitate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.