XC40, Model Y, Audi Q4 e-tron, Tesla Model S – Grupa Mare… mai altfel

Am încheiat ultima cronică pentru Grupa Mare cu mai multe curiozități adresate proprietarilor de Volvo XC40:

In principiu am dori să aflăm de ce XC40 nu se bucură de același succes în țară ca în Europa, unde după primele patru luni este instalat pe poziția a 6-a clasamentului înmatriculărilor BEV (100% electrice).

Sursa: EV Volumes publicat de CleanTechnica

Performanța este cu atât mai remarcabilă cu cât XC40 a depășit mașini cu ”pedigriu” excelent, dar cu livrări modeste, cum sunt gama de modele coreene asamblate pe platforma E-GMP (IONIQ 5 și 6, Kia EV6 și EV9) și a devansat pe teren propriu ID.4 și ID.3.

Audi Q4 e-tron

Fiindcă Q4 e-tron a urcat în Top 5 european, facem un apel la proprietarii dispuși să împărtășească experiența la volan cu acest model să ne contacteze pentru o colaborare de 12 luni la proiectul Electromobilitate.

Până se vor găsi voluntari din țară sau străinătate, care să-și investească timpul pentru colectarea și transmiterea datelor de la bord, vom arunca o privire la informațiile primite din Germania de la Markus (Solingen), un fost coleg, care după ce a condus pe TM 3 în 2019, a achiziționat două Audi Q4 e-tron.

Din conversațiile purtate pe tema mobilității electrice zilnice, am aflat că ambele mașini pot încărca atât acasă din panouri fotovoltaice, cât și la locul de muncă. Cu bucurie am văzut că centrul tehnic de la Burscheid, unde am activat din 2012 până în 2015, are în prezent 42 stații Type 2 și firma Adient (furnizor global de interioare pentru industria auto) încurajează utilizarea ”electricelor” ca mașini de serviciu.

Tesla Model S

Model S (MY2023) în vizită în Michigan

Model S nu mai face de mult parte din clasamentele înmatriculărilor la zi, dar mașina lansată în 2012 are o istorie remarcabilă și găsește în continuare susținători. Un super-fan a devenit și Ron (Washington) după o asteptare îndelungată pentru Cadillac Lyriq, pe parcursul căreia mașina s-a scumpit de două ori și problemele cu soft-ul, apărute la primele exemplare livrate, a făcut rapid înconjurul Internet-ului.

In același timp Tesla a redus prețurile, și noul Model S, produs la Fremont, California, cu acumulatori Panasonic proveniți de la Giga Nevada, s-a calificat pentru subvenția de 7500 USD. Decizia de achiziție a fost simplă!

După prima călătorie mai lungă în New Jersey, pentru cea de-a doua în Michigan, Ron a lăsat cealaltă mașină a familiei, un Volvo XC90, în garaj și a venit la întâlnirea din Motor City electric, cale de 850 km. A avut nevoie de o singură încărcare, pe care a sincronizat-o cu prânzul familiei.

Datele captate la bord după primul sezon rece, dovedesc eficiența proverbială a acestui model, ce a scris o pagină importantă de istorie electromobilistică modernă.

Ce legătura are Ron cu proiectul Electromobilitate? Și el a fost unul din cei ce au beneficiat de un test drive cu veterana TM 3 în toamna anului 2019, atunci când am revenit în SUA, după turneul pe două continente de peste 10.000 km, cu bucla europeană începută în portul Drammen, Norvegia, până în România și retur.

Volvo XC40

După ce Tudor (IONIQ 5, Timișoara) ne-a scris că va trece la comunicarea lunară (MULȚUMIM pentru cinci ani de informații săptămânale despre Ioniq, Kona, IONIQ 5 și Peugeot e208), Dan (Volvo XC40, București) a rămas singur pe baricadele Grupei Mari.

Iată ce ne transmite despre ultimele experiențe:

In ultimele doua saptamani am avut parte de drumuri relativ ok la începutul acestora, dar începând cu joia in ambele cazuri sa schimbat povestea. Practic aglomerația din oraș spre sfârșitul săptămânii își spune cuvântul cu varf si-ndesat. Dacă pana Miercurea aveam un mediu de 15.4 – 15.6 kWh / 100 km, la sfârșitul acestor săptămâni am ajuns cu un consum ridicat de 17.5+ kWh / 100 km. C’est la Vie!

Model Y

Ovidiu (MYP, București) a rămas și el de trei săptămâni singurul jucător activ al echipei Model Y, până Cristi (MYP, Brașov) s-a încălzit/odihnit în țări mai calde.

Săptămâna trecută MYP Tardis a parcurs 657 km cu 129 kWh consumați și o medie de 18,7 kWh/100km. 222 km au fost făcuți în regim extraurban, într-o plimbare până la Călărași și înapoi.

22 lei consumați în cadrul unei sesiuni de încărcare acasă, după ce am revenit de la Călărași, iar restul sesiunilor au fost gratuite la birou din PV. Ultima încărcare cu plată la stație rapidă a fost pe 12 aprilie, iar acasă nu mai încărcasem din 23 martie, cu alte cuvinte mai mult de o lună jumate fără să plătesc 🙂

Veterana, semințele și ”recolta”

Intre timp TM 3 (Tesla Model 3 LR rwd, fabricată în 2018) a acumulat peste 147.000 km și continuă să ne poarte fără probleme zi de zi și în excursii ocazionale. Refăcând după cinci ani o parte din traseul parcurs cu TM 3 în 2019, am avut imensa satisfacție să constat că impresiile culese la volanul veteranei au devenit pentru cunoștințele noastre imboldul de a studia mai atent piața de automobile electrice.

Când momentul a fost potrivit pentru fiecare, Markus (Audi Q4 e-tron), Horst (BMW i4), Andreas (Mercedes EQA) și Ron (Tesla Model S) (în ordinea în care au condus pe TM 3) au făcut pasul spre un automobil electric din Grupa Mare.

Dacă adăugăm toti colegii din țară care au procedat la fel, recolta este foarte bogată, după semințele semănate de TM 3.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.