Am revenit! Aici, rămăsesem dator cu un articol dedicat primilor 10.000 km cu XC40 Recharge Twin. Numărul ăsta nu-l alesesem chiar arbitrar, acesta era media anuală aproximativă pe care am avut-o timp de 10 ani, când încă mă deplasam cu ICE (en. Internal Combustion Engine). Dar pe deoparte pentru un EV, cei 10.000 km nu mi s-au părut că pot contura o imagine mai amplă și pe de alta parte drumurile realizate la un an după achiziție s-au transpus într-o distanță de trei ori mai mare, adică 30.000 km. Distanță în care am pichetat aproape fiecare colțișor al meleagurilor naționale. Un prilej bun, cred eu, să descotorosesc bunele și relele cu XC40.
Iar în mod neortodox o să încep cu relele!
Ponoasele XC40 Recharge Twin
Nu pot să încep secțiunea asta fără să adresez așa-zisul ”elefant din camera”, anume: recall-ul datorat harness-ului pedalei de accelerație! Pe scurt izolația de umezeală a acestui harness pe unele modele XC40 electrice comercializate în SUA și fabricate între Sep 2020 și August 2021 (deci inclusiv modelele XC40 Early 2022) a fost inadecvată, rezultând în coroziunea unor circuite ale pedalei de accelerație.
Efectul acestei probleme a avut ca rezultat un recall a unui număr de 5351 de vehicule cu această potențială problemă conform raportului oficial NHTSA (National Highway Traffic Administration) pe care îl găsiți aici. Ulterior acestui recall, toate mașinile produse și comercializate, inclusiv la noi, au avut cu totul alt harness cu o izolație la umezeală adecvată.
Deci, din punctul ăsta de vedere elefantul este mai degrabă un șoricel care după estimatele raportului menționat a afectat 1% din vehicule. Personal, știam de această problemă încă de la achiziția mașinii, care în cazul meu este XC40 Late 2022. În plus unul din punctele atinse explicit pe certificatul de conformitate furnizat la achiziționare este conformitatea harness-urilor, iar în 30.000 km nu am avut acestă problemă.
În schimb chiar la scurt timp după achiziție (aproximativ Dec 2022), am avut o problemă de condens la unul din spot-urile de ceață. Astfel, am ajuns cu mașina în service la Primus Auto București, unde spotul a fost înlocuit pe loc și problema a dispărut. În plus, doar pentru siguranță cei de la Primus Auto, m-au chemat la două săptămâni după înlocuirea spotului și au înlocuit și ECU (electronic control unit) asociat. La XC40 exista cate un ECU per fiecare far, care controlează și spotul de pe aceeași parte. Ambele operații s-au desfășurat pe parcursul unei ore, iar mecanicul mi-a arătat inclusiv log-ul cu erori și recomandarea oficială de rezolvare data de Volvo.
În August 2023, a început să îmi vibreze un pic trapa panoramică pe parcursul închiderii. Am făcut din nou o programare în service (tot la Primus Auto). Ajuns acolo, vibrația a fost corectată prin ajustarea unui mic reglaj. Operația a durat doar câteva minute, a fost realizată pe loc și nu a necesitat nici o înlocuire de piese.
Toate bune și frumoase până prin Sep 2023, când OBC-ul (on-board charger) s-a oprit subit din a încărca cu puterea maximă pe AC. În loc de 16A pe trifazat (echivalentul la 11kW) sau 32A pe monofazat (echivalentul la 7kW), OBC-ul încărca doar cu minimul posibil de 6A (sau 1.3kW). Sincer am crezut ca OBC-ul are ceva ars și deja mă gandeam ca o să trântesc un articol de senzație, care va scădea credibilitatea Volvo. N-a fost să fie! 🙂
Ajuns la service, un update manual al acestuia a rezolvat pe loc problema. Cumva la ultima actualizare OTA (over-the-air) OBC-ul nu fusese și el actualizat. Iar de atunci și până acum în urma altor actualizări via OTA nu am mai avut probleme.
Totuși, chiar și daca s-a întâmplat o singură dată, fiind vorba de o componentă esențială, consider că Volvo trebuia să se asigure 100% că actualizările se realizează corect, cel puțin din punct de vedere al OBC-ului. Altfel, spus NU exista posibilitate de greșeală în acest caz! Doar se cheamă Volvo, nu Tesla! 😛
O altă problemă este un gâjâit sporadic al boxelor. Nu! Nu e o problemă a sistemului audio, ci tot una de soft, care se rezolvă printr-un restart al infotainment-ului. În 30.000 km nu mi s-a întâmplat decât de două ori, dar sper ca update-ul OTA cu versiunea 2.12 să rezolve problema asta.
Altfel, Volvo ar trebui să se grăbească să lanseze aplicația de jurnal de condus! Chiar dacă ritmul de update este acum programat cu date clare, oficiale și cu o frecvență rezonabilă, pentru o mașină premium, aplicația de jurnal pur și simplu NU poate să lipsească! Cea ce în prezent pentru XC40 este e o realitate. Mai mult, mă aștept ca încă de la lansarea acesteia să conțină pe lângă informațiile istorice și toate informațiile de diagnostic detaliat: de la state of charge (SOC), state of health (SOH) și pană la starea bateriei de 12V sau status-ul lichidului de parbriz.
În rest, nu am ce să-i reproșez lui XC40 Recharge. Ba dimpotrivă, am numai cuvinte de laudă! Iar asta mă aduce la părțile bune sau chiar foarte bune despre această mașinuță sau cum îi spuneam anterior De ce trotineta de XC40?.
Cele bune să se-adune!
Experiență de service: După cum vă relatam, am ajuns în service de trei ori la Primus Auto București, care este dealer oficial Volvo și cei prin care am achiziționat mașina. Din prima pot să spun că experiența a fost una impecabilă și cu multă răbdare din partea celor de acolo. Programarea în service a fost până acum promptă și au grija ca înainte cu o zi de programare să o confirme încă odată.
Toate problemele pe care le-am relatat în această privință au fost rezolvate pe loc și apreciez întotdeauna faptul că mecanicul îți oferă toate detaliile posibile (de ce, cum, pași, etc…) chiar și-n ciuda temerilor mele fondate și nefondate pe care le-am avut. Astfel, mașina nu a stat mai mult de o oră la fiecare vizită. Nu luni de zile ca la alte case “mai mari”! Deci, la capitolul ăsta tot ce pot să zic este: țineți-o tot așa!
Update-urile: În privința actualizărilor OTA, eu am trecut până acum cu succes prin opt astfel de operații de la versiunea 2.04 până în prezent la versiunea 2.12. Ultima fiind în desfășurare fix când scriu aceste rânduri. Începând cu versiunea 2.11 fiecare dată de lansare a unei actualizări este publicată oficial (de exemplu aici) și este disponibil pentru orice mașină vizată în maxim trei săptămâni de la lansare, fără alte întârzieri. Țintele actualizărilor care le-am primit au fost multiple, de la optimizări vizibile ale trenului de rulare pana la stabilitatea infotainment-ului sau introducerea de noi aplicații sau feature-uri.
Multe dintre acestea au ținut cont exact de sugestiile/nemulțumirile utilizatorilor. Cum ar fi:
- adăugarea aplicației Waze,
- display-ul de Range în Gauge Cluster,
- enable/disable din butoanele de pe volan la ACC, inclusiv trecerea in clasic Cruise Control,
- Mirror folding disable,
- introducerea aplicației de YouTube, s.a.m.d.
Toate astea în mai puțin de un an. Totuși la categoria asta mi-as fi dorit să văd aplicația de Driving Jurnal, sincronizarea cu Gauge Cluster a aplicației Waze, la fel cum este pentru Google Maps, și un improvement pentru derularea hărții în aplicația Plug Share. Altfel, nu am avut parte de instabilități sau vreun efect de brick pentru care să nu pot utiliza mașina. Deci în mod categoric se poate spune că cel puțin pană acum Volvo și-a luat treaba de îmbunătățire a experienței via OTA în serios.
Ținuta de drum: X40 Recharge Twin comparativ cu celelalte modele din clasa sa, inclusiv Model Y, vine cu cea mai bună funcție de one pedal drive. Este extrem de intuitivă, te obișnuiești repede cu ea și frânzeză rapid și confortabil până la zero. Activând funcția în oraș, pe parcursul celor 30.000km, nu am avut nevoie de frână mecanică, nici măcar o singură dată. În plus dezactivarea funcției one-pedal, nu înseamnă dezactivarea frânei regenerative. Înseamnă în schimb că poți profita la maxim de coasting-ul din inerție al mașinii. Odată ce apeși pe frână, în mod inteligent intră tot frânarea regenerativă. Doar în caz de pericol, sau o apăsare a frânei cu o presiune peste puterea frânei regenerative va fi acționată frâna mecanică.
Eu nu am reușit decât la un test expres să activez frâna mecanică prin apăsarea completă a pedalei. Iar aspectul ăsta face ca atât la drumuri scurte cât și la cele lungi să stai la fel de confortabil. Bineînțeles, una din țintele principale ale lui XC40 Recharge este confortul. Dar asta nu înseamnă că dacă ești șicanat cu semnale luminoase de vreun din “ăsta” în “bemveu” (fie el treiar, pătrar, șeptar sau orice alt M) nu ai cumva posibilitatea “să îi dai rușine”. Dimportivă, o simplă apăsare pe pedala de accelerație, în experiența mea, îl face să dispară.
În plus, semnalele luminoase nu te deranjează nici noaptea. Efectul heliomat adaptiv al tuturor oglinzilor merge impecabil, păstrând complet vizibilitatea. Totuși, la mersul sportiv în curbe are o ușoară urmă de subvirare, cea ce face să se simtă oarecum greutatea mașinii. Dar, nu e ceva la care să nu te aștepți, sau ceva la care de exemplu în EQS, iX sau Model Y să nu se simtă.
Altfel, chiar și cu cauciucuri all season la viteze de autostradă antifonarea este impecabilă, foarte puțin zgomot patrunzând în habitaclu, chiar în ciuda formatului oglinzilor.
Nu în ultimul rand cu ACC (adaptive cruise control sau altfel spus self-driving nivel 2) în experiența mea merge foarte bine. Activat în trafic urban cu bicicliști și puzderia de livratori pe scutere – a citi specimenul din urmă: kamikaze-ul autohton! – XC40 nu s-a panicat încât să activeze emergency braking. Personal eu consider asta testul perfect relevant având în vedere haosul traficului Bucureștean. Totuși senzitivitatea senzorilor vis a vis de plante mai poate fi un pic ajustată. Mi s-a întâmplat în cateva rânduri să mi se activeze emergency braking din cauza unei bălării un pic mai înalte.
Încărcarea: În cei 30.000 km am încărcat de aproximativ de 175 de ori având un raport de 2/3 de încărcări lente AC versus 1/3 DC rapide. A nu se înțelege că aceste încărcări au fost de între 0% – 100% sau mereu între 20% – 80%. Nici pe departe! Nu așa se încarcă o mașina electrică!
Starea de încărcare a mașinii a fost menținută uzual deasupra pragului de 20% și acolo unde a permis timpul sau vremea a fost încărcată până la maxim 80%. Doar în două ocazii a fost încărcată pe post de test la 100% și fix la atingerea pragului de 100% am plecat direct la drum. Pentru toate aceste încărcări media de timp cumulată în cei 30.000 km se află undeva la 6 ore. În timp ce, pentru încărcările rapide pe DC media de timp este înjur de 26 de minute. Da! Exact! În medie, timpul petrecut la încărcătoarele publice rapide în 30.000 km, având un număr total de aproximativ 60 de încărcări, pentru fiecare încărcare nu am petrecut în medie mai mult de 26 de minute.
Spre exemplu, încărcarea rapidă la 150 kW (maximul cât poate XC40 Recharge Late 2022) în condiții meteo complet nefavorabile, dar cu bateria pre condiționată, s-a desfășurat pe parcursul a 32 de minute între 20% – 80% conform curbei de încărcare prezentate mai jos.
Este suprizător faptul că, chiar și în condiții extrem vitrege XC40 Recharge a tras cu o putere între 115 kW și 147 kW până la 40% și s-a menținut peste 80 kW până la 60%. Am luat ca exemplu acesta extremă deoarece în condiții favorabile, tot la încărcătoare de 150 kW obțin în mod constant o putere între 53 kW – 57 kW chiar la 80%, iar comparativ timpul de încărcare este considerabil mai mic, între 21 – 24 minute.
Astfel, timpul de încărcare declarat este Volvo este cel real. În plus, în 2023 Volvo a lansat o versiune îmbunătățită a lui XC40 atât la puterea de încărcare – de la 150 kW la 205 kW – cât și la capacitatea bateriei – de la 78 kWh la 82 kWh brut.
Autonomie și Consum: În mers normal (ne-economic) și vreme relativ favorabilă de primăvară / toamnă, la drumuri în afara orașului am obținut repetat o autonomie între 360 km – 380 km, unde media minimă de consum a atins 16 kWh/100 km. În timp ce pentru același stil de mers pe vreme complet nefavorabilă, tot în afara orașului am obținut o autonomie între 320 km – 350 km și o medie de consum maximă de 24 kWh/100 km.
Lucrurile stau mult mai bine pentru deplasările în mediu urban, unde am obținut pentru vreme favorabilă o autonomie între 510 km – 530 km, cu o medie de consum minima de 14 kWh/100km. Iar pentru vreme complet nefavorabilă o autonomie între 390 km – 450 km, cu o medie de consum maxima de 20 kWh/100 km. Astfel, și la această categorie WLTP-ul declarat de Volvo, 434 km în regim combinat, pare să fie cât se poate de realist. Iar îmbunătățirea adusă bateriei pentru noul model sigur va avea un impact bun asupra acestor cifre.
Integrări: Actualizarea prin OTA a lui XC40 nu este singurul soft care care s-a îmbunătățit pe parcurs. Aplicația de mobil (Android / IOS) a suferit și ea mai multe actualizări. Printre acestea se numără îmbunătățiri de conectivitate, adăugare de statistici și status-uri mai detaliate, s.m.a.d. Mai mult, dacă sunteți pasionați de smart-home vă puteți integra foarte ușor mașina în diversele platforme. Spre exemplu pană și în Home Assistant există direct Add-on Mqtt dedicat, cu ajutorul căruia puteți să automatizați ce vreți și ce nu vreți.
Sunt multe altele de povestit, dar am să mă opresc aici. În final, rămâne totuși întrebarea:
mi-aș mai lua acest model acum?
Categoric, am avut comparativ puține probleme și nesemnificative, relativ la modele din aceeași clasă, iar restul deja v-am povestit! Mi-aș schimba părerea imediat doar dacă Volvo își schimbă atitudinea și nu continuă activ să adreseze sugestiile/nemulțumirile – unele chiar menționate în acest articol. Altfel, prefer serviciile, liniștea și confortul oferit de Volvo XC40 și cel puțin momentan nu l-aș da la schimb nici măcar pe un … nou nouț! Cât despre ICE-uri o să revin doar forțat!