Verba volant, scripta manent! ”Vorbele zboară, scrisul rămâne!”
Pe scurt, dus-întors am mers 1250 km, consum 142 kWh, 67 lei și 4 cupoane Kaufland, 58 km/h viteză medie.
De la Fălticeni, de la 8-9 ani am plecat de acasă în toate colțurile țării și tot așa la maturitate către colțurile Europei. Iubesc la nebunie să călătoresc, fie cu trenul, cu bicicleta, cu mașina sau per pedes. Nu stau locului. Mai nou, cu mașina electrică. Cu un Spring chinezesc de 200 și ceva kilometri autonomie.
Miercuri, 19 aprilie, după ce fiica cea mare a ieșit de la școală, la ora 11, ne-am urcat în Spring și am plecat spre Timișoara. Duminică, 23 aprilie eram înapoi acasă.
5 zile. Chiar dacă am lipsit ore la rând de lângă soție și copii, s-au bucurat la maximum de vremea bună și oportunitățile oferite de Timișoara. Am retrăit pentru câteva ore viața de student și am răspuns la întrebări în Piața Victoriei celor curioși despre mobilitatea electrică.
Mașina s-a comportat corespunzător. Mașina electrică. Mai bine zis automobil electric cu o mașină electrică într-însul, căci lucrează și în regim de motor, cât și în regim de generator (la vale, bateria se încarcă, da! Ați fi surprinși câți interlocutori au făcut ochii mari când le-am zis că la vale bateria se încarcă), conform cursurilor de MAE (Mașini și Acționări Electrice). Politehnica nu se uită…
2. Plecarea spre Timișoara
Nu a fost ca la prima călătorie lungă, cea de la Berlin, unde nu aveam experiența condusului electric și circulam ghidat de aplicația PlugShare și o intuiție moștenită.
Nu am contenit plimbarea prea des, decât atunci când alături de cei doi copii și soție am convenit să oprim la Piatra Neamț, Târgu Mureș și Deva. Mâncare, cafea, toaletă, dezmorțire. Nu suntem roboți să facem 620 km dintr-o singură tură.
Atâtea ”Nu”-uri. După o vreme din Nordul Moldovei nici măcar bacoviană, mai degrabă din nuvelele de iarnă ale lui Cehov, la Timișoara vremea a fost frumoasă, plăcută; de la zeci de centimetri de zăpadă la 20-24 grade. Ne-am încărcat cu energie, la propriu!
Miercuri, 19 aprilie, la ora 11.20 plecăm din Fălticeni (odometru 535 km) pe traseul Târgu Neamț – Piatra Neamț – Târgu Mureș – Deva – Timișoara (612 km). Am plecat cu 60%, afară erau 9 grade.
Am ajuns la 12:50 la Piatra Neamț (odometru 614 km) cu 29% la stația Electromagnetica de pe strada Bistriței, montată cu fonduri AFM de Primăria Piatra Neamț. Încărcarea CCS a pornit imediat din aplicație și stația debita 26 kW. Timp de 57 de minute am luat prânzul la Spartan Piatra Neamț Shopping City. Mașina a încărcat 19.33 kWh și a costat 23.24 lei (mai ieftin decât un meniu…).
Pe display, la 13:55, mi se afișa o autonomie estimată de 251 km, așadar mi-am programat următoarea oprire la Târgu Mureș. Drumul de la Piatra Neamț la Cheile Bicazului a fost spectaculos, ca de obicei. Iar apoi, prin Gheorgheni, spre Pasul Bucin și coborârea în depresiunile intracolinare de lângă Podișul Târnavelor au clătit ochii noștri dornici de aventură.
Un mare avantaj pe care l-am tot repetat în condusul mașinii electrice este că în curbele în vârf de ac specifice traversării unui munte mașina ia repede demaraj, are cuplu.
După ce fetele și-au făcut somnul de amiază, onor suspensiei calme specifice Daciei Spring, am ajuns la 17:38 la Târgu Mureș (odometru 812 km) cu 23% la Stația Kaufland de pe Gheorghe Doja. Am găsit stația liberă, am folosit pentru pornirea încărcării CCS un cupon Kaufland (al 2-lea în perioada iulie 2022 – aprilie 2023). Încărcarea CCS a pornit imediat din aplicația Renovatio și stația debita 32.5 kW. Mașina a încărcat 21.02 kWh în 58 de minute și dacă ar fi trebuit să plătesc ar fi costat 43.93 lei. Ne-am dezmorțit plimbându-ne prin magazinele din zonă.
Pe display, la 18:40, mi se afișa o autonomie estimată de 294 km, așadar mi-am programat următoarea oprire la Deva. Intenționam să nu mai intru în Deva, dar erau câteva recenzii negative la stația Mol de pe A1. Așadar, ne-am urcat pe autostrada A3 Târgu Mureș – Chețani, am mers pe scurtătura de la Ocna Mureș și am urcat din nou pe autostrada Turda – Sebeș și apoi pe A1 Sebeș – Deva.
Viteza de circulație a fost 95-100 km/h.
Noaptea s-a instalat și noi am ajuns la Kaufland Deva la 21:10 (odometru 997 km) cu 9%. Stația era ocupată de un coleg cu Tesla, dar a eliberat-o în 5 minute . Am folosit alt cupon Kaufland. Mașina a tras cu 33 kW, încărcând în 55 de minute 20.38 kWh. Dacă ar fi trebuit să plătesc ar fi costat 42.59 lei. In timp ce am făcut ultimele cumpărături pentru perioada următoare masina a încărcat până la 85%, iar pe display, la 22:09 mi se afișa o autonomie de 182 km – suficient până la Timișoara.
Ieșirea din Deva a fost martoră la atingerea primilor 1000 km cu Dacia Spring kaki. 🙂
Am ajuns la 00:20 (odometru 1147 km) cu 12% SoC în fața cazării – River Residence Timișoara, care a fost una excepțională, permițând inclusiv self check-in și parcare rezervată și stație de încărcare la 50 de metri…
După ce fetele s-au băgat la somn, am încercat să încarc la stația EvGo Smart Charge splai Nicolae Titulescu. Era un Spring de ridesharing cu 100% care a ocupat aiurea pe Type2 până dimineață. Mai era un IONIQ 5 care abia ce terminase de încărcat. Am scos mufa CCS și am pus-o la Spring. Aplicația nu a vrut să pornească deoarece utilizatorul nu sincronizase cardul. Florinel, atent la mesajele mele de pe grupul de WhatsApp, mi-a recomandat să introduc cardul. Dăă! Însă aplicația nu m-a atenționat clar care e problema, ci mi-a scris: ”Action not found in controller”.
3. Timișoara
După o odihnă mai mult forțată, joi, 20 aprilie, duc la ora 08:00 Spring-ul din nou la stație, cu cardul bancar sincronizat de data asta. Mașina a tras foarte bine, începând cu 33 kW la 10% și 29 kW la 50%; a oprit încărcarea în 61 de minute (de la 10% la 100%). Cu ocazia asta am făcut și un pseudo test de încărcare, bateria acumulând 24.27 kWh și debitând din portofel 26.7 lei. Spring-ul de ridesharing încă ocupa Type2… Trebuie dată o lege în sensul ăsta, e incredibil!
La 09:30 fotografiam Spring-ul lângă ”garsoniera” lui Tudor (IONIQ 5) și Leul lui Marcel. Începem activitatea profesionist organizată de Tudor și Andrei, atrăgând priviri și întrebări de la jurnaliști, profesori, studenți.
Cu nostalgie mi-am amintit de anii de studenție. Profesorii expunând argumente bazate pe teorie și studenții punând întrebări interesante, alături de jurnaliștii curioși de bucuria noastră să susținem mobilitatea electrică.
La 14:40 am încheiat prima activitate din această etapă și am luat fetele la plimbare prin frumoasa Timișoara.
Vineri, 20 aprilie, a fost ”zi liberă” și am făcut zeci de mii de pași prin oraș, bucurându-ne de vremea bună și atracțiile zonei. Am încheiat printr-o plimbare cu tramvaiul GT4M Armonia, tramvai modernizat la Pașcani, proiect la care am participat și eu acum cu aproape 10 ani în urmă.
Sâmbătă, 21 aprilie, la ora 08:18, Spring-ul kaki era spălat și pieptănat, gata de expoziție.
Checkpoint-ul din Piața Operei avea să primească de la 09:30 participanții evenimentului.
Având cele 17 mașini expuse, curioșii ne întrebau tot felul de lucruri, unii crezând că mașinile erau de vânzare. 🙂 Petele diverse de culoare animau zona, iar ecranele din mașini erau privite de sute de curioși. Chiar dacă unii începeau cu 4-5 întrebări sceptice, încet-încet ascultau răspunsurile noastre și, sperăm noi, au plecat lămuriți.
La 13:30 s-a ”spart gașca” și s-a reorganizat la hub-ul de încărcare elektri.co, urmând ca la 17:20 să facem turul orașului în stilul nostru: fără zgomot, fără fum, pentru un viitor mai bun! În tot acest timp, mașinile s-au încărcat, la fel și noi la un local din zonă.
De asemenea, mi s-au răspuns la câteva întrebări de către specialiștii lektri.co privind stația de încărcare din portofoliul acestora. Opțiunea de ”load balancing”, care poate lucra în tandem cu panourile solare, precum și graficele care mi-au fost prezentate au clarificat câteva curiozități pe care le aveam.
După încheierea circuitului în jurul zonei centrale istorice și, după fotografiile pentru fiecare grupă în parte, ne-am îndreptat în direcția de interes a fiecăruia. Având în vedere că duminică aveam să plec spre casă, mi-am luat la revedere de la colegi și ne-am urat Drum bun!
La 19:30 am făcut plinul bateriei tot la stația de lângă cazare. Am folosit Type2, am încărcat 6.69 kWh și am fost sărăcit de 7.36 lei. La 20:31, aveam 100% SoC, autonomie estimată 228 km, iar cu ultimele clipe de energie, am făcut încă o tură a parcurilor pline de flori din oraș, promițându-ne că vom mai reveni!
4. Întoarcerea de la Timișoara
Duminică, la ora 08:19, predam cheia gazdei care aflase și ea de evenimentul ”cu stegulețe” din centrul Timișoarei. Și cum Parcul Justiției a fost văzut noaptea doar în nuanțe de gri datorită lipsei de lumină, am mai făcut încă o tură de lalele și narcise. Cu odometrul la 1184 km, am stabilit traseul Deva – Târgu Mureș – Piatra Neamț – Fălticeni (612 km).
Înainte de a urca pe autostradă, am oprit și la magazinul Cramele Recaș de pe DN6 pentru o încărcare corespunzătoare. Nici o vizită la Timișoara nu trebuie să rateze o vizită pentru o captură viticolă corectă. Urmărind știrile ProTv pe telefon, ne-am văzut pe micile ecrane alături de Tudor, Andrei și… domnul ministru al mediului.
– Există deja aproape 29.000 de mașini electrice în România. Stațiile de încărcare nu țin însă pasul cu această evoluție
După un rulaj constant cu 95-100 km/h pe autostradă, am ajuns la 11:11 cu 25% SoC la Kaufland Deva (odometru 1342 km). Stația era liberă și am pornit-o cu un cupon. Temperatura bateriei era de 23.5 grade Celsius, exterior 20, trăgeam cu 32 kW. La momentul încărcării, situația sistemului energetic național era următoarea:
La 12:14, bateria a încasat 20.16 kWh și dacă aș fi plătit aș fi dat 42.13 lei. Pe bord era afișată o autonomie de 213 km. Ne-am urcat din nou pe autostradă și am coborât pe la Teiuș, urmând traseul Blaj – Jidvei – Târnăveni. Belvederile de la Blaj și Târnăveni ne-au încântat nespus, Spring-ul unduindu-se tăcut pe serpentinele și pantele și rampele succesive specifice unui traseu de podiș.
Ajungem cu 16% la 15:09 la Kaufland Târgu Mureș (odometru 1524 km), unde găsim stația ocupată. La CCS era o Skoda Enyaq, care avea proprietarul prezent pe plugshare, așa că după o conversație de câteva minute a deblocat încărcarea și mi-a cedat conectorul CCS. Jos pălăria!!
Afară erau 23 grade, bateria avea 35 de grade Celsius. Și după câteva cumpărături, iată că apare Márton și, în spiritul său specific de om ospitalier, schimbăm câteva idei. Tot de la el aflu că întâlnirea de la Ciugud din 13 mai are un punct de interes comun – expoziția CoBuild. Ne promitem revederea și ne luăm rămas bun.
Am plecat la 16:20 cu 96% autonomie (bateria avea 42 de grade Celsius, afară erau 21), 223 km autonomie estimată, încă 266 km până la Fălticeni și 187 km până la Piatra Neamț. Am încărcat 22.09 kWh și dacă aș fi plătit aș fi dat 46.17 lei.
Am ieșit repede pe la Miercurea Nirajului, Ghindari, bucurându-ne de peisajele ce se desfășurau în fața noastră. Am traversat Pasul Bucin și Gheorgheniul plin de lucrări. De asemenea, drumul de pe porțiunea Gheorgheni – Lacu Roșu a fost plin de gropi și de capcane, fapt pentru care a necesitat o rulare cu viteză mai redusă.
De la Lacu Roșu la Piatra Neamț prin Cheile Bicazului, cu geamul dat jos, Springul zumzăia laolaltă cu râul Bicaz.
La 20:07 am oprit, pentru siguranță, la Electromagnetica Piatra Neamț (odometru 1713 km) unde am încărcat pe CCS 8.06 kWh pentru 9.7 lei. O scurtă oprire pentru toaletă și dulciuri pentru copii, după care ne mai despărțeau 79 de km până la Fălticeni. Atenție, pe display era indicat 26% SoC și autonomie 81 km. Deci, aș fi putut să parcurg traseul Timișoara – Fălticeni din 2 încărcări (Deva și Târgu Mureș).
But, safety first!
În parcarea Shopping City Piatra Neamț am numărat 12 locuri de parcare cu tot atâtea porturi CCS/Type2. E un bun exemplu și pentru alte localități.
La 20:27 aveam 56% SoC, autonomie estimată 170 km. Seara se mijea în zare și eram bucuroși că noaptea nu ne-a prins prea mult pe drum.
Am ajuns acasă cu bine la 22:00, cu 22% SoC, consum mediu 11.5 kWh/100 km și viteza medie de 58 km/h cu odometru final de 1792 km.
5. Concluzii. 1257 km cu 67 lei
Ne-am simțit bine la Timișoara și ne bucurăm că am participat alături de colegii din echipa proiectului Electromobilitate la celebrarea celor 5 ani ai proiectului și 2.000.000 km electrici monitorizați.
Ca fapt divers, pe ruta de dus, Fălticeni – Timișoara, am obținut un consum mediu de 11.7 kWh/100 km și o viteză medie de 62 km/h. Timp efectiv de încărcare pe CCS: 170 minute.
La ruta de întors, Timișoara – Fălticeni, am obținut un consum mediu de 11.3 kWh/100 km și o viteză medie de 54 km/h. Timp efectiv de încărcare pe CCS: 138 minute.
1 – încărcare Electromagnetica Piatra Neamț (19.33 kWh) – 23.24 lei
2 – încărcare Renovatio Kaufland Târgu Mureș (21.02 kWh) – 0 lei (cupon Kaufland)
3 – încărcare Renovatio Kaufland Deva (20.38 kWh) – 0 lei (cupon Kaufland)
4 – încărcare EvGo Smart Charge Timișoara (24.27 kWh) – 26.7 lei
5 – încărcare EvGo Smart Charge Timișoara (6.69 kWh) – 7.36 lei
6 – încărcare Renovatio Kaufland Deva (20.16 kWh) – 0 lei (cupon Kaufland)
7 – încărcare Renovatio Kaufland Târgu Mureș (22.09 kWh) – 0 lei (cupon Kaufland)
8 – încărcare Electromagnetica Piatra Neamț (8.06 kWh) – 9.7 lei
Energie totală consumată: 152 kWh = 142 kWh + 10 kWh (diferența SoC 60% (plecare) – 22% (sosire))
Îmi plac mașinile, trenurile, sunt pasionat de industria transporturilor, în general și de industria feroviară, în particular, călătoresc de-a lungul și de-a latul României, Europei, experimentând provocările mașinilor electrice, care mi-au demonstrat că oferă o lume mai bună, mai curată și liniștită pentru urmașii noștri! Hai la drum cu mașina electrică!