15 zile cu VW Polo 6R. Cât am poluat și cât m-a costat distracția?

Timp de 15 zile am utilizat în mod curent a doua mașină a familiei, un VW Polo 6R (2010, 1.6/diesel, 90 CP, EURO 5). Da, da, cel care nu mai văzuse stație de motorină tocmai din septembrie 2022 🙃

Din istoria acestei mașini fac parte naveta Jucu – Cluj-Napoca – Jucu, drumuri internaționale în Ungaria, Italia și Croația, dar și perioade în care a fost hamalul de serviciu.

Prostiți de industria auto, ca mulți alții, cu sintagme precum ”clean diesel”, ”blue motion” și altele …

Chiar dacă o parte dintre utilizatori ne facem procese de conștiință, mi-ar plăcea să înțelegem că am fost manipulați. Vina o poartă în primul rând cei care au oferit informațiile false. Fără informații de calitate nici decizia cumpărătorului nu poate fi cea mai bună.

Dar asta e doar o părere, desigur putem continua această dezbatere zile întregi. Scandalul Dieselgate m-a dezamăgit profund. Mie mi-a deschis ochii. Am încercat câțiva ani să obțin remedierea despre care se vorbea la un moment dat în știri și pe alte canale de comunicare.

Nu am reușit, iar la un moment dat subiectul a fost făcut să dispară de pe agenda comunicațională. Astfel am fost prostiți a doua oară.

Parcurs și consum

Dincolo de evidentele imperfecțiuni ale mașinilor termice, e important să expunem lucrurile prin ochii utilizatorului.

În 13 februarie am urcat la volan având aproximativ un sfert de rezervor, convins că va trebui să ajung la pompă cel târziu în 1-2 zile. ODO: 221.565 km.

Până la pompă am parcurs 101 km. I-am realizat într-o singură zi. Am făcut plinul, 44 L cu un cost de 7.43 RON/L.

În 29 februarie am parcat mașina cu ODO: 222.397 km. Astfel am parcurs 832 km în cele 15 zile.

Merită precizat și faptul că un plin de combustibil ne-a ajuns pentru 729.2 km (!!!), un parcurs foarte bun. Comparând cu perioada de navetă precedentă, pot spune că am consumat ceva mai puțin de această dată. Mărturie stau datele adunate pe platforma fuelly.com, unde am monitorizat încă de la început această mașină. Pentru păstra datele clare consumul și celelalte calcule le voi face strict la cei 729.2 km parcurși cu un plin. Nu am mare încredere în datele afișate de VW, sincer.

Consumul pentru acest plin a fost de 6L/100km. Drumuri de navetă cu împărțirea obișnuită 50% pe DN și 50% urban. Din reprezentarea grafică realizată din platforma Fuelly reiese că vorbim de un consum care se așează în valorile standard, media generală fiind la 6.2L/100km.

Vremurile bune cu acele consumuri de 3-4L/100km au apus după schimbare EGR și modificarea parametrilor software particulari pe noul EGR. Presupun că acel EGR, care făcea din Polo un „clean diesel” a pierdut și el niscaiva procese…

Costuri

Căutăm de cele mai multe ori să „eficientizăm” costurile. Ei bine, asta am căutat și noi cu acest diesel. Să scădem costurile de navetă. Benzinarul din curte consuma mai bine de 10L/100km.

Costul acestui plin a fost în 14.02.2024 de 326.92 RON. Au fost 44 L de motorină la un cost de 7.43 RON/L.

Evident că mi s-a părut un cost mare inițial, dar am zis să vedem și performanțele și să judecăm la final.

Mai evident este faptul că mai aveam nevoie de ceva combustibil suplimentar pentru a putea parcurge distanțele obișnuite parcurse cu Kona în 2023.

Celor 832 km parcurși cu Polo adunăm cei 899.3 km parcurși cu mașina electrică (raportați în articolul: Bilanț Kona – februarie 2024 încheie cea mai caldă perioadă din istoria recentă a planetei). Pentru cei 1731.3 km mai aveam nevoie de cel puțin un plin și ceva.

Ajungeam la peste 700 RON costuri, sper să fim de acord și cu asta. Se păstrează costul de ~40 RON/100km pe cazul meu de utilizare.

Cum se compară aceste costuri cu cele realizate de Kona în 2023? Fără aport solar. Luna august e excepție! De ce? Pentru că toate informațiile spun că un diesel sare de 2.200 RON pentru o astfel de aventură 🙃

15 zile de poluare

Am scris deja în zeci de articole despre cum afectează mobilitatea și în special mașina termică mediul înconjurător. Dar acum vorbim despre Polo, iar acest ”clean diesel” poluează. Datele sunt următoarele și nu includ cota parte de Dieselgate:

CO2 emissions: 112 g/km
Carbon Monoxide: 0.084 g/km
HC Emissions: N/A
NOx Emissions: 0.125 g/km
HC+NOx Emissions: 0.142 g/km
Particulates Emissions: 0.1 g/km

81.6 kg CO2 aruncate în atmosferă în 15 zile! Sau dintr-un plin! Mai sunt niște sute de grame de CO+HC+NOx plus alte particule. Muuuult mai nocive, dar ce importanță mai are. Cifrele acestea sunt doar niște detalii statistice.

Pentru cei peste 70.000 km parcurși de Kona până acum s-a scutit mediul înconjurător de peste 8 tone CO2. Din nou întrebările: e mult?, e puțin? Și aici putem avea un răspuns simplu: DEPINDE!

  • Depinde cât ne pasă de noi și de ceilalți;
  • Depinde cât ne pasă de sănătatea noastră și a celor din jur;
  • Depinde cât ne pasă de viitorul planetei și a generațiilor viitoare;
  • DEPINDE

Regret aceste 15 zile? Evident! Dar … am făcut tot ce a ținut de noi să reducem deplasările, am folosit cu succes funcția start/stop și, cred că cel mai important, am oprit motorul de fiecare dată când am staționat. Am învățat ceva din campania „Oprește motorul!”.

Gânduri de final

Poluarea ar putea părea nimic când ne uităm la un singur exemplar. Dar dacă multiplicăm la dimensiunea parcului auto? Din câteva căutări găsesc că România are un parc auto cotat spre 8.000.000 de autoturisme. Puțin peste jumătate sunt diesel. Un parcul auto învechit, dominat de mașinile peste 10 ani și cu norma de poluare EURO 4. Coroborat cu starea tehnică precară, eludarea componentelor de control a noxelor (filtru de particule) și lipsa verificărilor, ajung la concluzia că Polo nu poluează la acest moment cum o fac marea majoritatea a mașinilor din acest parc învechit.

Toate articolele despre noxe vorbesc doar de mașinile nou înmatriculate. Astfel nu ne putem face o idee despre impactul asupra mediului. Totuși, dacă zilnic în România ar circula timp de 15 zile 1.000.000 de mașini cu specificațiile prezentate în articol am avea 81.600 de tone CO2 emise. Iar într-un an 2.000.000 de tone!

15 zile în care Polo ne-a tocat creierii…

…la propriu. Iar simțul olfactiv, pfiu!

Totuși Polo e o mașină dragă nouă, dar care și-a atins limitele în această epocă a tranziției la energii regenerabile. Chiar dacă e o mașină care a trecut ITP-ul pe bune, chiar dacă are zvâc, chiar dacă ne încălzește garajul iarna (deh, căldură reziduală pentru minute bune) 🙃, chiar dacă putem asculta CD-uri cu muzica rock din anii ’80, chiar dacă ne leagă amintiri, ea nu ne mai oferă confortul necesar. Nici nouă, nici celor din jur!

În schimb mașina electrică oferă igiena electronilor încărcați acasă, liniștea din habitaclu și grija pentru mediu, dacă e să ne oprim doar la unele dintre atuuri.

Să nu mă luați cu poluarea de la anvelope sau de la plăcuțele de frână, vă rog. Folosim aceleași anvelope doar. De ce ar polua anvelopele de pe electrice mai mult? Nu există argumente aici. Cât despre discurile și plăcuțele de frână … mă pufnește râsul! Sunt ca noi la peste 72.000 km, ale mele. Nu sunteți impresionați? Stați așa că ne zice curând Andrei (Kona, Brașov) cum sunt ale lui neschimbate și aproape fără uzură la 200.000 km. Pentru că… frânare regenerativă!

Revenind la al nostru „clean diesel”, informațiile greșite și chiar minciunile producătorului ar fi trebuit pedepsite și în Europa. Pe termen lung prevăd că vor fi pedepsite, dar nu de justiție, ci chiar de cei care au fost păcăliți. Și spun asta din prisma faptului că noi i-am pus gând rău lui Polo, credem că e momentul unei schimbări. Polo va preda ștafeta anul acesta unei electrice mici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.