Țin să precizez din start că articolul care urmează se referă la o perioadă în care există o criză a pieței energetice, intens manipulată de guvernele în funcțiune ale Europei. Indiferent de țara pe care o luăm în considerare, fie ea Franța, Spania, Germania, România, Rusia – șamd – , producția energiei, de orice tip este delegată în marea sa majoritate către companii de stat.
Funcționarea acestor companii într-un context de piață liberă este limitată până în momentul în care statul are nevoie de capitalul financiar din fluxurile acestor companii pentru a regla inflația sau nivelul datoriei publice a respectivului guvern. Inclusiv la noi în țară, în anii precedenți, am avut decizii guvernamentale care au limitat atât profitabilitatea cât și modul de dezvoltare a activelor și pasivelor din domeniul energetic. Onor guvernul nostru decidând să retragă integral profiturile generate de companiile de stat de producere a energiei (Hidroelectrica, Complexul energetic Oltenia, Nuclearelectrica, majoritatea CET-urilor din țară, etc.), fără a mai permite investiții noi și dezvoltări de capacitate de producție și de injectare în rețea. Banii astfel colectați au avut ca destinație atât fondul casei naționale de pensii, al casei naționale de asigurări de sănătate precum și bugetul general consolidat pentru a susține diverse „investiții strategice” ale guvernanților. Și zic ale guvernanților pentru că acești bani au fost folosiți ca pomeni electorale, nu ca investiții guvernamentale care să dezvolte statul și să-i diversifice sursele de venit.
La ora actuală nu avem o criză a producției de energiei, având atât capacitate de producție cât și resursele necesare. Avem inclusiv capacitate suficientă de a distribui ce producem. Chiar dacă la ora actuală suntem în plin proces de reconfigurare a materiilor prime folosite în energie, în Europa ferită de război nu avem o problemă de producere și distribuire a energiei electrice.
Avem în schimb o problemă la nivelul pieței financiare a energiei electrice. Alergăm cu iluzia unei pieți liberalizate, deși este crâncen reglementată și care se zbate între (aproape) monopolul pieței de producție a energiei și oligopolul distribuției acesteia. Ah… asta combinat și cu un actor care joacă la trei capete: guvernul – care legiferează (ANRE), produce energia (companii de stat) și – chipurile – reprezintă interesele consumatorului final (prin niște alte organisme obscure, excepție ANPC). Și controlează piața prin Consiliul Concurenței.
Imaginea schițată mai sus nu este caracteristică României, ci este valabilă oricărui stat democratic. N-am dat noi gaura la covrig în cazul ăsta.
S-a scumpit energia electrică în România, în 2022?
Și da, și nu. În marea majoritate a pieței, pentru consumatorul final, fie el casnic sau industrial, facturile cu electricitatea, ca plată finală, au scăzut. Asta pentru că încă suntem sub plină intervenție guvernamentală care a plafonat prețurile către consumatorul final, sub auspiciul unor praguri de consum / eficiență energetică.
Această plafonare a făcut ca foarte multe (adică nu toate) companii și persoane fizice să aibă un preț real al kWh mai mic în 2022 decât în 2021. Unele analize indică reduceri nete între 10% și 30% a facturilor plătite. Dar o să vă las plăcerea ca prin Ianuarie-Februarie să citiți rapoartele de specialitate din acest domeniu. Sau să urmăriți campaniile electorale ce încep de anul viitor.
Însă, dacă tot a fost cazul de alarmare și speculă, în materie de servicii de încărcare a mașinilor electrice, mai toți furnizorii, cu excepția unuia singur – EnelX, au operat măriri succesive de preț care în final au rezultat în creșteri cuprinse între 20% și 80% din prețul practicat în 2021. Asta în condițiile în care investițiile în echipamente și rețeaua de încărcare a fost minimă. Și aici înșir doar premianții majorării de prețuri: Mol Plugee, PlugPoint și Polyfazer, care au făcut performanța să ajungă la 3 RON/kWh.
Din fericire, EnelX și-a păstrat condițiile pentru cei abonați, fapt ce a contribuit major pentru unii posesori de electrice, fiind mai ieftin să încarce la EnelX decât acasă. Pentru unii, nu pentru toți. Bravo EnelX!
Sunt curios dacă de la 1 ianurie, când intră în vigoare noile plafoane la prețul energiei, acești operatori își vor reduce prețutile practicate, întrucât singurul lor motiv comunicat a fost prețul energiei. Personal intuiesc că nu, că oricum și-au crescut prețurile pe fond de speculă, nu pe fond de costuri reale. Unii din ei poate se învață să-și facă din timp contractele de furnizare, poate mai iau niște lecții de la Renovațio sau EnelX.
Concluzia e că pentru unii, prețul pe kWh a crescut. Pentru alții, a scăzut. Totul diferă în funcție de profilul de consumator.
În perioada martie-noiembrie 2021, costul mediu al unui kWh încărcat în konița mea a fost de 0,6677 RON.
În perioada martie-noiembrie 2022, costul mediu al unui kWh încărcat în konița mea a fost de 1,1740 RON.
Lecția 1: cei care caută/au căutat soluții pe termen mediu-lung, nu au fost afectați de această criză. Cei mai afectați au fost cei care au sperat că mâine apare o soluție miraculoasă. Dar ca în orice criză, există și un segment care vor specula (din plin) acest moment, în special cei care consideră ca prețul energiei pe ziua următoare (PZU) este singurul preț al energiei.
Discutăm pe parcurs de ce a fost mai mare costul unui kWh în 2022 față de 2021, deși acasă am avut un preț al kWh mai mic cu 5% în 2021 față de 2022.
Contează mult ce tip de consumator ești!
Pe de altă parte, o anumită categorie de consumatori, prin pachetul legislativ emis în 2022, a fost lăsată complet expusă pentru a suporta diferențele de profitabilitate proiectate/dorite de distribuitori. Adică cei care în anul 2021 au avut o medie lunară de consum peste 300 kWh. Și zic complet expusă pentru că s-a reacționat foarte greu la abuzul unor distribuitori de a modifica unilateral contractele de furnizare.
Din fericire, ANPC-ul, cel puțin în cazul meu și-a făcut treaba exemplar. Astfel că, chiar dacă pentru mai-iulie am avut niște facturi care nu corespundeau vreunui consum real sau a unui contract în curs, în august cei de la Engie au fost forțați să recalculeze facturile conform contractelor în vigoare.
Dar acest demers a presupus un consum de resurse, atât de timp, umane, precum și financiare. Recunosc că nu este la îndemâna oricui să ducă o luptă cu departamente juridice profesionalizate, astfel unii consumator renunțând la astfel de demersuri, lăsând companiile de distribuție să se bucure de rezultatul acestui bluf.
Din august sunt client Hidroelectrica, cu preț final kWh de 0,7312, la un consum estimat de 700kWh pe lună.
Lecția 2: Dacă nu te încadrezi în definițiile consumatorului vulnerabil, nu spera în plafonări sau salvări venite de la guvern! Nu da vrabia din mână pe cioara de pe gard! Mergi din timp și schimbă-ți contractul de furnizare, caută alternative care să nu depindă de bătaia vântului. Fugi de contractele care nu îți dau predictibilitate pe măcar 12 luni! Protejează-te, că nimănui altcuiva nu o să-i pese de tine!
Panourile fotovoltaice sunt o soluție?
Dacă ai cum să le montezi, off-grid. Da. Însă, atenție că panourile și instalația aferentă nu sunt gratuite, prețul unei instalații variind între 450 și 1200 EUR per kilowatt oră putere instalată.
Pe termen lung, impredictibilitatea legislativă și haosul generat de ANRE în zona prosumatorilor, mă împiedică să spun că va fi rentabil să fii prosumator. Și asta nu din cauza prețurilor din piață ci din prisma autorizațiilor și a modului de contorizare a energiei injectate vs consumată, precum și impunerea unor capacități de injectare care nu rentează. Din păcate gândirea distribuitorilor încă este suficient de limitată astfel încât să fie permise cazurile hibride pentru prosumatori.
Personal aș investi într-un sistem offgrid cuplat cu o capacitate de stocare (acumulatori, masă volantă, tank presurizat) pentru a putea ameliora consumul dinafara perioadelor cu soare.
Lecția 3: Dar, chiar și cu panouri, ponderația este soluția. Cea mai ieftină energie electrică, este energia pe care ai salvat-o de la consum.
Personal, am o limitare tehnică ce mă împiedică să montez un kit de panouri fără să sparg învelitoarea acoperișului, motiv pentru care tot amân această operație.
Pe de altă parte, am mai explicat cu ocazia altor câteva articole că variația posibilităților de încărcare și comportamentul nostru sunt factori decisivi în controlarea costurilor:
- Cum protejăm pe termen lung bateria unei mașini electrice?
- Costuri și economii după 120 mii km cu Kona EV
- Flashback: care este diferența de costuri între o termică și o electrică atunci când faci mulți kilometri?
- Mai este rentabilă mașina electrică, după atâtea scumpiri? Caz personal!
În acestă criză a prețurilor, mai este rentabilă mașina electrică?
DA! și asta dintr-un motiv foarte simplu: economia este interconectată, iar orice variație de preț din domeniul energiei, fie ea și electrică, pe principiul vaselor comunicante, se răspândește peste tot. Este adevărat că prețul electricității în piața de energie a variat, dar nici petrolul nu a stat locului.
În continuare o să aleg pentru analiza 2021 vs 2022, intervalul martie-noiembrie, pentru relevanță (ianuarie și februarie fiind în condițiile anului precedent, plus că, lucrurile au început să escaladeze începând cu 24 februarie 2022). Așa cum știți, monitorizez prețul combustibililor cu ajutorul Peco-Online. În ultimul articol din această serie o să aveți la dispoziție și setul de date integral.
În 2022 am circulat mai puțin decât în 2021, asta din cauză ca mașina a stat o lună în service pentru a fi reparată după o tamponare cu un câine, precum și restrângerii activităților mele personale, ce au necesitat ceva mai puțină alergare. Acest parcurs nu a fost influențat de prețul kWh, ci mai mult de motive personale, anul acesta având nevoie de odihnă mai mult ca niciodată.
Este greu să faci caclule simple atunci când atât prețul kWh cât și cel al combustibilului variază. Bașca, prețul energiei electrice este puternic influențat de locul de consum.
Acest lucru este vizibil și din datele agregate din tabelele de mai sus, în 2022, încărcând acasă doar 64,1% din energia încărcată în 2021. Asta pentru că în 2022 m-am bucurat și eu de mai multe concedii, mai multe perioade în care am fost plecat de acasă mai multe zile consecutive.
Dar, cu toate astea, economiile nete înregistrate lună de lună, față de mașinile pe care le-am avut înaintea konei, de putere și dotări similare, a rezultat în economii nete substanțiale, așa cum se poate observa și în graficul de mai jos:
Ce este important la acest grafic, este că
Lecția 4: economiile nete rezultate din diferența de preț combustibil-electricitate sunt dependente (variază) în funcție de numărul de kilometri parcurși. În 2022, la 64% din rulajul înregistrat în 2021, economiile nete sunt similare, sub variația rulajului.
Dacă normalizăm variațiile de parcurs în 2022 și ne uităm la cât ne costă în medie 100km parcurși cu mașina electrică în 2022, comparat cu 2021, obținem următoarele date:
Ceea ce ne dă și ultima lecție din acest articol:
Lecția 5: Datorită varietății posibilității de încărcare, economiile pe 100km parcurși cu o mașină electrică, în 2022, sunt cel puțin la fel de mari ca în 2021. În majoritatea cazurilor sunt chiar mai mari.
Ce nu spun graficele de mai sus, e că în 2022, am încărcat și înafara țării, la tarife destul de mari (pentru că… Grecia și Bulgaria), chiar recent am preferat să încarc la prețuri destul de piperate, pentru că am preferat comoditatea în detrimentul prețului. Și pe parcursul lui 2022 sunt multe astfel de exemple.
Iarăși, ce nu spun aceste grafice, e că în 2021, am încărcat gratuit 2,6 MWh, reprezentând 28,36% din toată energia consumată în perioada de monitorizare din 2021. Iar în 2022 încărcat gratuit 1,4 MWh, reprezentând 21,22% din energia consumată în perioada de monitorizare din 2022.
M-am născut mai la stânga de Liveniul lui Enescu, unde ulterior mi-am petrecut copilăria. În poveștile super-eroilor ce m-au înconjurat. Cu bune și rele, dar – oricum – cu bună-credință. Care m-au învățat că trebuie să și dăruiesc ca să primesc ceva. De peste 20 de ani mă implic activ în ONG-uri. Tot de peste 20 de ani mi-am dedicat cariera tehnicii și securității. Iar acum am descoperit gașca asta faină de la ElMob cu care vreau să descopăr și să savurez o nouă bucurie. Că-s oameni faini și merităm asta cu toții.
Ah! Acum locuiesc la dumbrava.net!
O posibilă alternativă la instalarea individuală de panouri solare este asocierea cu mai mulți într-o cooperativă care deține în comun panouri și produce și livrează curent electric; un fel de „am curent de la două panouri și jumătate într-o fermă solară la niște kilometri de casă”.
E un risc, ca la orice investiție, dar mie unul mi-a sunat bine: https://cooperativadeenergie.ro/
pai problema fundamentala este exact dorinta de asociere/cooperativizare. Stau la duplex si solutia de prindere fara gauri implica sa trec suportii si pe acoperisul vecinei.
Din cauza varstei, nu e de acord cu aceasta lucrare, asa ca… ori cand ma apuc de renovat ori cand se decide si vecina.