ANIVERSARE Ionuț, Spring – ”după un an am recuperat investiția cu instalarea panourilor”

Colaborarea cu Ionuț (Pitești) a început la doar o săptămână după ce Mihai (Fălticeni) ne anunța că al doilea Spring și-a făcut loc în garajul familiei, astfel formându-se echipa Dacia Spring, care atrage cel mai mare interes în rândul cititorilor blogului nostru.

Pe de o parte pare firesc, Dacia Spring reprezentând în continuare 40% din parcul BEV din România. În plus, este (încă) la un preț mai accesibil decât orice alt model 100% electric nou, oferind șansa de a experimenta mobilitatea electrică la volan. Pe de altă parte, niciun alt model din garajul nostru virtual nu atrage mai multe ironii și informații false din partea celor ce nu au utilizat Spring-ul pentru o perioadă suficient de lungă, ca să poată contabiliza economiile realizabile la bugetul familiei cu energia electrică și reviziile.

Marcel (Deva), Mihai (Fălticeni) și Ionuț (Pitești), cărora li s-au alăturat recent Ana Maria și Cristi (Iași), dovedesc că Spring-ul este o soluție economică de deplasare în aglomerațiile urbane. În plus, cu o doză bună de răbdare poate fi folosit și pentru distanțe mai lungi sau chiar foarte lungi. Ne mai amintim de călătoria lui Marcel în Germania sau cele ale lui Mihai la Berlin și Gdansk?

Spring și ”încărcarea de la soare”

Ionuț a debutat pe blog cu povestea unui tur al României la volanul Spring-ului. Nu știm cu siguranță dacă motivația unei astfel de călătorii a fost curiozitatea proprietarului unei ”mașini de oraș” sau convingerea inginerului, preocupat profesional de dezvoltarea noilor generații de Spring, că mașina va face față cu succes provocării.

A urmat o excursie pe litoral:

Apoi, cel mai important și consecvent pas, pentru cei ce aleg mobilitatea electrică din convingere că pot contribui la o lume mai bună, mai curată și liniștită: încărcarea de la soare.

In cazul de utilizare relatat de Ionuț timp de un an, în tandem cu alegerea Spring-ului pentru nevoile de deplasare zilnice, a venit și investiția într-un sistem de panouri fotovoltaice. Din articolul de mai sus, este usor de înțeles importanța asigurării unei surse de energie verde, care duce la costuri în scădere, pe măsură ce instalația se amortizează din consumul casnic, cel pentru încărcarea Spring-ului și ”mărunțișul” încasat ca prosumator.

Un calcul la economiile aduse cu Springul în 40.000 km ajung la 21.600 ron, cu un preț de 6.75 ron/l la motorină, deși în 2022 prețul motorinei a trecut de 6.75 ron/l.

Trăgând linie la curent și carburant economisit, rezultă aproximativ 23.000 ron într-un an și jumătate cu Springul. Pot spune că am recuperat investiția cu instalarea panourilor.

De acum înainte, după încă 60.000 km mașina se va achita singură, iar costurile cu facturile de curent au dispărut

Ionuț (Spring, Pitesti) – 2 august 2023

Statistici după 52 săptămâni

Din cele 52 seturi de date transmise de Ionuț pentru al patrulea Spring din garajul nostru virtual, rezultă un parcurs total monitorizat de 19.968 km, cu un consum mediu de  10.9 kWh/100km (identic cu WLTP!), mai mic decât cel estimat de EV Database, dar extrem de apropiat de cel realizat de Mihai la Fălticeni: 11.1 kWh/100km după 27.809 km parcurși în același interval de timp.

Sursa: EV database

Fără să redeschidem o discuție amănunțită despre ”valoarea medie” a consumului, toți factorii de care depinde și mai ales variația în funcție de sezon, rezultatul celor 52 de valori transmise de Ionuț se aliniază ”ca la carte” cu maxime în ianuarie, minime primăvara și toamna și o ușoara creștere în perioada de caniculă, datorită utilizării AC-ului, dar și a călătoriilor mai lungi, cu viteze mai mari decât cele pentru deplasările locale.

Dacă Spring a fost cea mai potrivită alegere pentru familia lui Ionuț se poate vedea din reprezentarea distanțelor parcurse săptămânal:

  • în 9 din cele 52 săptămâni monitorizate distanța parcursă a depășit 500 km

Ca urmare, o mașină echipată cu un acumulator mai mic, mai usor și mai ieftin este suficientă pentru nevoile uzuale ale familiei, 82% din deplasări fiind acoperite cu una sau două încărcări pe săptămână.

Discuția despre ”nevoia de autonomie mare” va continua, deși majoritatea celor ce insistă cu acest aspect vor transporta zilnic un acumulator mare, greu și scump, de care este nevoie doar de câteva ori pe an, pentru reducerea numărului de încărcări la călătoriile lungi.

Dincolo de statistici

Pe parcursul ultimilor cinci ani ne-am obișnuit să documentăm în detaliu experiențele la volanul unor modele electrice cu cifre și imagini, care nu lasă loc de speculații și presupuneri. Sunt date, care formează în timp statistici și dovedesc cât de economice sunt deplasările electrice, comparativ cu alternativele disponibile în prezent.

Dincolo de statistici sunt experiențele colegilor noștri, utilizatori mulțumiți după zeci de mii de kilometri parcurși cu modele electrice disponibile în țară. Convingerile și încrederea lor în mobilitatea electrică s-a format la volan, după un parcurs colectiv de peste 3.000.000 km în ultimii cinci ani. Fiecare a contribuit cu date, informații și relatări, care dezvăluie detaliile necesare pentru a înțelege această alternativă mai eficientă, mai curată și mai liniștită, existentă în prezent.

Fără experiența anterioară a încărcării la pompă în cinci minute sau a autonomiei de 1000 km cu motoare diesel și un rezervor de motorină pe măsură, generațiile viitoare vor îmbrățișa mobilitatea electrică în număr tot mai mare, pentru avantajele oferite de o tehnologie în curs de perfecționare.

Ionuț este unul din specialiștii a căror activitate zilnică este strâns legată de îmbunătățirea actualelor soluții, pentru un viitor mai bun. Modul în care transmite pasiunea și încrederea în mobilitatea electrică s-a reflectat cel mai bine în privirile curioase, fără prejudecăți, ale copiilor din comuna Șpring cu ocazia primei întâlniri din toamna anului 2023.

De ce Ionuț a fost singurul proprietar de Spring prezent la întâlnirea cu copiii din Șpring este o altă discuție, care ține de temerile și prejudecățile adulților, mai mult decât de performanțele acestui model fabricat în China, care a plasat România înaintea vecinilor în clasamentele de adoptare a mobilității electrice.

MULȚUMIM Ionuț pentru contribuția de zi cu zi la îmbunătățirea Spring-ului și pentru voluntariatul din ultimele 12 luni la proiectul Electromobilitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.