Așa cum mai scris aici, pentru mine calea mobilității electrice a pornit din dorința cumnatului de a cumpăra o ”electrică”, după care a renunțat datorită termenului de livrare. Astfel a devenit o oportunitate de care am zis că vom profita noi, cu gândul de a o vinde după un an.
Acum, dacă mă întreabă cineva daca vând mașina răspunsul este NU, dorința fiind de a mai cumpăra una cu un range mai mare, care să înlocuiască dieselul pe care îl dețin.
De ce ?… Datorită panourile instalate și costurilor foarte mici cu deplasările și întreținerea. Pentru ca da, prima revizie la mașină a constat în diagnosticare și schimbarea unui filtru habitaclu. Nu a mai fost nevoie de ulei (7.3L în cazul meu), filtru ulei, filtru motorină, sau distribuție.
Cum spuneam, mașina am comandat-o în iulie 2021, iar livrarea a fost în februarie 2022 Spring-ul fiind fabricat în noiembrie 2021.
Încărcarea cu panouri fotovoltaice
Legat de panouri, prima cerere a fost depusă în decembrie 2021 pentru programul casa verde 2022. Voiam un sistem de 5 kW, care prin casa verde ajungea undeva la 17.000 Ron, pe lângă ajutorul de la stat. Proprietatea fiind a părinților, am refăcut cererea în februarie 2022, dar nu am mai prins, răspunsul venind în decembrie 2022, iar pentru casa verde 2023 am renunțat complet, pentru că trebuia să am și adresa din buletin la adresa de instalare.
Cred că era limpede pentru toată lumea că încărcarea cu costuri 0 nu va dura o veșnicie. Pentru mine, prima alertă, care îmi confirma acest lucru a venit în septembrie 2022, când Lidl a oprit stațiile de încărcare, practic redirecționându-mă să fac cumpărăturile mai consistente la Kaufland pentru a obține cupoane.
Mituri și scepticism
În plimbarea prin țară am primit tot felul de întrebări penibile văzându-mă cu numere de Argeș.
Dacă ramai fără curent ce o să faci? Le răspundeam cu aceeași întrebare… dar tu dacă ramai fără benzina/motorina ce o sa faci ?
Surprinzător era ca majoritatea cu mașini foarte vechi, chiar mai mult de 15 ani, după cum arătau, veneau cu remarci de genul:
Ai văzut că a luat doar 1 stea?… Asta nu e mașină, e cutie de chibrituri.
Le-am răspuns că am văzut testul și zona habitaclului se prezenta chiar bine, în ciuda faptului că a primit doar 1 steluță (Euro NCAP) și e mult mai safe decât mașina lor în cazul unui impact.
Consum mic și economii realizate cu energie de la soare
Am tras linie și am făcut un calcul rapid privind economiile realizate. Aveam deja undeva la 25.000 km cu Springul la începutul lunii octombrie 2022. Țineți cont că am pus motorină la 7 lei, deși în decursul anului 2022 a fost mult peste:
- 8 L/100km * 7 lei/L = 56 lei/100 km
- 56 * 250 = 14 000 ron (costul pentru 25.000km)
- 14 000 ron/5 ron/Eur = 2800 Euro.
Deja recuperăm 40 % din prețul plătit pe mașină, în ideea în care costul cu încărcarea în toți acești km a fost de doar 72 Ron în cazul meu. În situația actuală, practic mașina se achită din economiile față de costul combustibilului la 60.000 km.
Pentru cârcotași: Am pus un consum de 8l/100km mașina mea fiind un Renault Espace 2.0 dci automată, care are un consum extraurban de 8l/100km, în cel mai fericit caz, și 12-13 urban.
Tot atunci, văzând că nu am nici un răspuns pentru casa verde, am decis să îmi instalez în regim propriu un sistem fotovoltaic. Ținând cont de faptul că în zona unde stau, e mai izolat (liniște și voie bună), curentul vine pe niște stâlpi de lemn, nemarcați de electrică, am impresia că stâlpii stau în picioare ținuți de cablurile de curent. În plus, avem multe probleme, la fiecare furtună avem oscilații de tensiune sau rămânem fără curent. În funcție de încărcarea din rețea, tensiunea la priză poate varia între 190 V seara și 250 V.
Ca să vă faceți o idee, cam așa arată doi dintre stâlpii pe care ajunge curentul în zona mea.
După numeroase sesizări la Electrica, în 2019, recomandarea lor era să se facă întărire de rețea, ceea ce însemna să vină cu 7 stâlpi de beton și trebuia să scot din buzunar 60.000 ron.
Deși recomandarea mea este pentru un sistem on-grid, unde ajungeți să mai luați bani pe curentul debitat în rețea, neștiind cât de mult mă poate afecta aceasta lipsă de rețea ranforsată, în octombrie am decis să încep căutările pentru un sistem off – grid de 5,5 kW, instalat în regim propriu. Cu stocare de 3 kWh, m-a dus undeva la 19.000 ron (acum posibil să fie mai ieftin).
Singurul dezavantaj al unui sistem off grid este acela că, dacă nu ai consum nu produce, producția fiind influențată direct de capacitatea de stocare și consum, neavând cerința de injectare în rețea.
În noiembrie au venit comenzile și am început montarea panourilor. Tot atunci am constatat că ar merita o suplimentare pentru capacitatea de stocare cu încă 3 kWh (aproximativ 3000 ron), pentru a face față cu brio peste noapte (de la 17- 7) și a nu mai folosi deloc rețeaua națională.
Din decembrie până astăzi curentul consumat de la panouri și baterii depășește 1800 kWh. De când am intrat în proiectul Electromobilitate pe 11 aprilie 2023, am consumat cu Springul aproximativ 750 kWh, mașina ajungând astăzi la peste 40.000 km.
Nu am o statistică câți au fost din panouri și câți pe cupoane, dar în luna iulie am donat deja 4 cupoane și mai am unul valabil până pe data de 07.08.2023.
Bilanț intermediar
Ce pot spune cu certitudine e că după instalarea panourilor costul cu electricitatea a scăzut la 0. Încă o economie datorată mașinii electrice, pentru că probabil nu făceam acest demers dacă nu avem Springul.
Cum spuneam, de la panouri am consumat deja peste 1800 kWh * 0.8 lei, înseamnă o economie de 1440 ron.
Un calcul la economiile aduse cu Springul în 40.000 km ajung la 21.600 ron, cu un preț de 6.75 ron/l la motorină, deși în 2022 prețul motorinei a fost trecut de 6.75 ron/l.
Trăgând linie la curent și carburant economisit, rezultă aproximativ 23.000 ron într-un an și jumătate cu Springul. Pot spune că am recuperat investiția cu instalarea panourilor.
De acum înainte, după încă 60.000 km mașina se va achita singură, iar costurile cu facturile de curent au dispărut .
Planuri de viitor
Pe viitor am luat în calcul vânzarea Espace-ului și achiziționarea unei mașini electrice mai mari, cu o autonomie mai mare, eventual și un upgrade la sistemului fotovoltaic pentru a putea produce mai mult curent.
Pentru cârcotași, pe viitor bateria Springului, luând în calcul și degradarea, poate înlocui cu succes acumulatorii utilizați în prezent, chiar dacă ar pierde 30% din capacitatea de stocare actuală.
Pentru cei care nu știu cum funcționează panourile, pentru a eficientiza încărcarea folosesc un încărcător de pe Aliexpress la care se poate regla intensitatea la 8, 10, 13, 16A.
- 16 A, 3680 W, 0 – 100 % ~8h
- 13 A, 2990 W, 0 – 100 % ~9h30
- 10 A, 2300 W, 0 – 100 % ~13 h
- 8 A, 1840 W, 0 – 100 % ~16 h
Timpii sunt dați pentru bateria Springului. Același încărcător poate încarcă și o baterie mai mare, dar durata de încărcare va crește proporțional cu capacitatea acumulatorului.
Am văzut deja multe comentarii în care lumea se văita că încărcarea nu mai este gratis. Acum o părere personală, care ține de terminarea cupoanelor gratis de la Kaufland, o greșeala din punctul meu de vedere. Ar trebui oferit un număr de kWh/lună în baza valorii cumpărăturilor făcute cu cardul Kaufland, pentru că astăzi consumați 1 cupon indiferent dacă încărcați 2 kWh sau 80 kWh.
Concluzia
Mașina electrică nu o iei pentru a o încarcă gratis. Nu pentru asta a fost concepută. O mașina electrică va aduce reduceri semnificative la buget pe termen mediu și lung. Veți întreba cum?
Simplu, vei pleca de acasă cu o autonomie estimată în funcție de starea de incarcare (SOC – state of charge). Multe modele au range peste 400 km, deci e posibil să iți ajungă dus-întors.
Ca exemplu, în cazul meu un drum până la Mare, că e la noi sau la bulgari, va însuma undeva la 780 km dus-întors. Asta înseamnă ca vei încărca doar la întoarcere și nici atunci probabil full. Cu cât range-ul e mai mare, cu atât și economia cu încărcarea va fi mai mare (deși prețul de achiziție este mai ridicat), considerând că pornești la drum cu acumulatorul plin cu energie de la soare.
Dacă punem un consum de 15 kWh/100km, pentru 800 km vei consuma 120 kWh. Dacă bateria ta are capacitate peste 60 kWh, putem spune ca vei încărca pe parcurs doar 60 kWh și e suficient să ajungi acasă. Practic o încărcare gratis de la panouri de acasă, cu încă 60 kWh încărcați pe drum, hai să spunem la 2.5 lei/kWh (deși majoritatea sunt mai ieftine), asta va însemna un cost de 150 lei pentru 800 km, sau 18.75 ron/100 km. La Spring vei avea nevoie de 3 încărcări pe parcurs, plus cea de acasă, pentru același drum de 800 km .
Mașina electrică, cel puțin pe drumurile din România se apropie de valorile declarate de producători, fiindcă nu prea avem autostrăzi, cam peste tot viteza este limitată de trafic, localități, etc.
La final, să amintesc că vă așteptam în 23 septembrie în centrul țării, la Șpring (jud. Alba) cu Spring, unde vom schimba opinii și experiențe în direct. Colegii din echipa proiectului Electromobilitate vor veni cu o gamă largă de modele să ne salute la Șpring.
Între ce ore încarci cei 10kWh necesari pt naveta zilnică de 100km? Întreb pt că ziceai că practic nu mai consumi curent de la rețeaua națională, dar mare parte din ziua lumină mașina nu este acasă, iar capacitatea de stocare de la fotovoltaice e doar 3+3kWh.
Eu nu am o naveta zilnica de 100km . Dar de asta recomand un sistem on grid . Practic de produci ziua ii recueprezi noaptea din rețea. Teoretic cu 6kw pot incarca 20%. Eu incarc doar ziua din panouri sau incep cu prima ora daca e mai goala, lucrând de acasă, iar capacitatea de stocare este suficientă pentru ce se consuma noaptea. Frigider, tv, boiler, hidrofor, și pentru spikurile care mai apar in timpul zilei. Adică mașină la incarcat pe 10 a + mașină de spălat+ hidrofor. Se duce spre un 5kw + consum.
Scuze, naveta zilnică 100km era dintr-un articol anterior, tot cu Dacia Spring, și mi s-au amestecat povestirile 🙂
Eu am acelasi sistem off grid ca si tine (dupa interfața invertorului) iar le timp de zi nu pot sa incarc Springul la priza din garaj.
Pe încărcător imi apare eroare. Primul bec verde si cel de jos rosu. Am verificat impamantarea este ok, iar pe timp de noapte incarca. A mai patit cineva problema asta citind cartea se pare ca este o problemă cu tensiunea din retea. Din invertor nu am nici o eroare si aparent am 230V si indicati si masurati. Am sistem de baterii tot de 3kW.
Tu incarci tot cu incarcatorul masinii? Sau ai altfel de stație?