ANIVERSĂRI – Trei ani Laura (TM) și primul an Mihai (SV)

Cu multă bucurie și recunoștință salutăm fiecare absolvent al celor 12 luni de colaborare la proiectul Electromobilitate. Motivul este cu mult peste cifre, statistici și experiențele depănate cu multă pasiune, exprimată mai ales în primele luni de fiecare nouă posesoare a unui automobil electric.

După un timp, alunecarea lină și tăcută devine noua normalitate, la fel și economiile realizate, evitarea benzinăriilor și confortul încărcării acasă. In acest context se naște întrebarea: ce anume determină colegele și colegii noștri să continue transmiterea de informații săptămânale, știind că activitatea în cadrul proiectului nu este remunerată?

De ce nu se bucură pur și simplu de mașinile lor, fără bătaia de cap a colectării și transmiterii săptămânale de date? In fond, și-au investit economiile într-un mijloc de transport pentru nevoile zilnice de deplasare și călătoriile în locuri de interes, nu pentru a ajuta pe alții să înțeleagă bucuriile și necazurile (actuale) cu mobilitatea electrică.

Pe parcursul ultimilor cinci ani de colaborare săptămânală cu 80 din cei peste 30.000 proprietari de automobile electrice din România (mai mult de doi dintr-o mie), am avut privilegiul de a cunoaște dedicația și pasiunea pentru o cauză comună, legată de energie regenerabilă și soluții de transport mai puțin poluante, decât cele folosite în prezent.

Contribuția la proiect ca serviciu social

Autorul cărții ”Visul european”, Jeremy Rifkin, dedică un capitol societății civile, în care subliniază rolul de parteneriat cu politicul și economicul în luarea deciziilor ce afectează viitorul tuturor. Este ușor de înțeles că fără implicarea celor în cunoștință de cauză, în orice domeniu ce afectează viitorul comun, rezultatele nu vor fi optime. In acest context, subliniază importanța a ceea ce denumește ”community service”.

In decursul anilor, toți participanții la proiectul Electromobilitate au dedicat mult timp acestui concept de serviciu în folosul comunității, contribuind cu datele colectate la cunoștințele în curs de formare despre conviețuirea zilnică cu un automobil electric în România și nu numai.

Community service is very different than labor in the marketplace. One’s contribution is meant to advance the social capital of the community. While economic consequences often flow from the activity, they are secondary to the social exchange. The goal is not the accumulation of wealth but, rather, social cohesion and weel-being.

Jeremy Rifkin – The European Dream

Serviciul în folosul comunității este foarte diferit de activitatea prestată în piața de muncă. Contribuția cuiva este menită să avanseze capitalul social al comunității. Deși consecințe economice decurg adesea din activitate, ele sunt secundare în raport cu schimbarea socială dorită. Scopul nu este acumularea de bogăție, ci, mai degrabă, coeziunea socială și bunăstarea.

TREI ANI: Laura – Peugeot e-208, Timișoara

De curând Laura ne-a împărtășit experiența alături de micuțul Peugeot electric în Timișoara, la trei ani după achiziție.

După 19.735 km monitorizați săptămânal, Laura va continua să transmită, cu ajutorul lui Tudor (IONIQ 5, TM), date în fiecare lună. Cât de utile sunt, pentru cei interesați de mobilitatea electrică, informațiile despre fiabilitatea noii tehnologii și costurile de întreținere ce pot să apară după o durată de utilizare mai îndelungată?

Pe baza întrebărilor primite la diferitele evenimente de promovare a mobilității electrice organizate de echipa noastră, la majoritatea cărora a participat și Laura cu Teo și Electroleul, știm că din necunoscutele: fiabilitate, reparații, cost, rezultă principala inhibiție la achiziție, pe lângă prețurile exagerate practicate în prezent pentru modele noi.

Contribuții pe termen lung, ca cea oferită cu generozitate de Laura după o utilizare zilnică de trei ani în oraș, elucidează o parte din misterul fiabilității. Exemplarul Laurei a avut o singură defecțiune, ce a necesitat transportul Peugeot-ului la service. Astfel de informații, despre lipsa de bătăi de cap, deschid ușa spre o cale de acces mai ieftină în universul mobilității electrice: cea a mașinilor second hand.

In loc de rămas bun, spunem BINE AI VENIT Laura, în cea de a doua etapă a maratonului comun pe căile încă nebătătorite ale mobilității electrice din România! Să ne poarte călătoria comună spre alți mulți ani și kilometri tăcuți, curați și fără probleme.

PRIMUL AN: Mihai și familia, Fălticeni

Mihai a recunoscut din primul rând prin care am făcut cunoștință online, că meritul achiziției unei Dacia Spring este al tatălui său.

După numeroși kilometri parcurși în 2022 cu Springul, întreaga familie a îndrăgit economiile aduse în așa măsură, încât anul acesta al doilea Spring a intrat în serviciul de navetă zilnică.

Mihai nu s-a lăsat intimidat de opinia dominantă, că Springul este doar o mașină de oraș. Pe lângă diferite călătorii în țară, colegul nostru a relatat cu amănunte aventura de la Fălticeni la Berlin și retur. De ce la Berlin? Fiindcă se poate!

Pe lângă acest spirit autentic de aventură și dedicația pentru cauza eco-turismului electric, Mihai a devenit cronicarul Grupei Mici și purtătorul de cuvânt al tuturor springarilor pentru numeroase interviuri, alături de Tudor, în cadrul proiectului Electromobilitate.

Organizator de evenimente, participant întotdeauna gata să ajute și instigator al unor viitoare întâlniri, cel mai bun exemplu fiind invitația La Șpring cu Spring în 23 septembrie, Mihai își implică familia, ”cele trei fete” cum îi place să spună, în călătoriile electrice în lungul și latul țării.

Dincolo de informațiile amănunțite furnizate săptămânal despre două Springuri și încărcarea lor de la panourile fotovoltaice, în cele 45 articole publicate pe blog Mihai ne ajută să înțelegem realitățile locale, de la starea rețelelor de încărcare din nordul țării, până la… locurile unde vom găsi cele mai bune fructe de pădure.

MULȚUMIM Mihai pentru un an extrem de interesant petrecut împreună. Vă îndemnăm să urmați în continuare de sfaturile tatălui, care a deschis larg poarta spre universul mobilității electrice pentru întreaga familie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.