După ce am trecut în revistă parcursul și consumul întregii echipe participante la proiectul Electromobilitate și am disecat informațiile furnizate de echipele cu mai mult de trei participanți (Kona, ID.3, Tesla, ZOE), a sosit momentul să punem față în față cele mai mici (e-Up, Citigo și Spring) și cele mai mari modele (ID.4 și IONIQ 5).
Decizia spre ce categorie de automobil electric ne orientăm la prima achiziție este în mare măsura influențată de buget, așa cum demonstrează statistica înmatriculărilor din luna aprilie, unde Dacia Spring conduce din nou detașat.
Dacia Spring continuă să fie cea mai bine vândută mașină electrică, fiind clasată pe locul I cu 506 înmatriculări, mai mult de jumătate din totalul lunii Aprilie.
Tudor Marchiș – Romanian e-mobility index by lektri.co
Odată cu creșterea parcului auto second hand electric în Europa de vest, unde s-au înmatriculat peste 3 milioane de automobile 100% electrice in ultimii zece ani, alternative mai ieftine pentru modele mai spațioase, încep să apară, chiar dacă anul acesta prețurile sunt exagerat de mari, din cauza problemelor cu livrarea noilor modele.
Comparația de mai jos are scopul de a clarifica că prețul de achiziție este doar primul pas. Exploatarea curentă a unor modele de dimensiuni și performanțe diferite, implică și costuri foarte diferite, ce pot fi de la simplu la dublu, atunci când comparăm Citigo cu IONIQ 5. Esențial în decizia de achiziție este răspunsul la întrebarea: Pentru ce vom folosi prima electrică a familiei?
Dacă majoritatea drumurilor zilnice sunt în oraș, probabil un model mini acoperă cel mai economic nevoile de transport „fără fițe”, cum scria recent Doina în bilanțul după doi de conviețuire foarte economică cu Citigo.
Dacă însă rutina săptămânală este o combinație de drumuri scurte în oraș cu excursii mai lungi la sfârșit de săptămână cu întreaga familie, copii, jucării, bunici și bagaje, un model de gabarit mai mare este recomandabil, câtă vreme înțelegem că va genera costuri mai mari pe întreaga durată de exploatare. Desigur, încă mai există posibilitatea de încărcare gratuită, care anulează diferențele de consum, dar pe lângă energie, electricele noastre mai consumă (uneori cu poftă) anvelope, unde diferențele de preț pot fi considerabile, ca să nu vorbim de asigurări.
Bilanț pentru luna aprilie
Pentru a demonstra că atât cele mai mici, cât și cele mai mari modele NU sunt utilizate după șablonul descris mai sus, să analizăm parcursul celor două echipe:
- total mini în aprilie – 5.607 km, din care Marcel a adunat cu Spring 3303 km… Adio utilizare urbană pentru Dacia Spring!
- total grupa mare – 6.021 km, din care Laurențiu s-a mulțumit cu 456 km, preferând să meargă pe jos la serviciu.
Nu poate fi o surpriză ca Citigo, e-Up! și Spring sunt plasate în treimea inferioară de consum. În schimb, faptul că ID.4 a scăpat de încălzirea acumulatorului și Laurențiu a realizat în aprilie exact valoarea de consum mediu a întregii echipe (16 kWh/100km) este o veste foarte bună.
Doina și Wiwi au trecut cu Citigo sub 10 kWh/100 km, valoare unde au rămas până în luna octombrie, pe parcursul ultimilor doi ani.
Cele două IONIQ 5, după o lună în care au acumulat majoritatea kilometrilor pe autostradă, la viteze mai mari, s-au poziționat în extrema dreaptă a valorilor de consum. Pentru cine a urmărit evoluția exemplarului lui Tudor încă din octombrie 2020, valorile de consum nu pot fi o surpriză, primele drumuri de calibrare între Timișoara și Sibiu, înainte de Trans Carpatica, încheindu-se cu o valoare de 20.1 kWh/100km.
Rămâne să aflăm de la Tudor și Peter ce ne rezervă IONIQ 5 în canicula verii, când instalația de climatizare va lupta să mențină temperatura potrivită în spațiul interior foarte generos.
Revenind la ID.4, cu Laurențiu la volan, anul trecut ne-a încântat cu valori de consum medii săptămânale sub 16 kWh/100 km, din luna mai (achiziție) până la începutul lunii octombrie.
Dacă aveți alte întrebări pentru actualii proprietari, înainte de a vă decide pentru un model mini destinat drumurilor zilnice în oraș sau unul maxi, care acoperă nevoile în timpul călătoriilor lungi, puteți întâlni pe Marcel (Dacia Spring), Laurențiu (VW ID.4) și Tudor (IONIQ 5), alături de alți 25 participanți cu Hyundai Kona, Tesla Model 3, Opel Corsa, VW ID.3, Peugeot e-208, Mitsubishi Outlander și alte modele electrice și PHEV la cetatea din Alba Iulia, în 14 Mai după ora 19 (noaptea muzeelor) cu ocazia electro-șezătorii organizate de primăriile din Ciugud, Păuca și Alba Iulia în colaborare cu proiectul Electromobilitate.
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.