Bilanț de noiembrie – echipa VW ID.3

Cu cinci membri foarte activi și numeroase articole publicate despre experiențele acumulate cu mașinile lor, echipa ID.3 este o bună sursă de informare despre primii pași făcuți de grupul VW pe calea mobilității electrice cu platforma dedicată MEB.

Că nu totul a decurs conform așteptărilor, mai ales în domeniul soft-ului, ați aflat deja direct de la proprietari, iar despre consumul și autonomia de iarnă vom afla mai multe pe măsură ce întreaga echipă va trece cu bine de rigorile anotimpului rece.

Cu excepția lui Daniel, care a realizat la Timișoara (unde vremea e mai blândă și terenul plat) un consum sub media mini flotei din cadrul proiectului Electromobilitate, ID.3-urile fac parte din grupul de modele cu consum ceva mai mare în echipa noastră. În funcție de cazul de utilizare, geografia specifică reședinței și mai ales rutina zilnică, diferențele între colegii din echipa ID.3 au fost de până la 33%.

Alexandru, Cosmin și Dan au scris săptămâna aceasta în detaliu despre călătoriile prin țară, despre cum s-au comportat mașinile lor și care au fost factorii care au afectat cel mai mult consumul, respectiv autonomia realizabilă fără emoții în acest sezon.

Nu este cu totul întâmplător ca ID.3-ul lui Cosmin se află în imediata apropiere a Konei lui Cristian, ambii circulând în Cluj, unde diminețile s-au răcit mai repede decât în alte zone, înregistrând valori negative. În plus, drumurile scurte parcurse de Călin până la facultate, țin ID.3-ul în acele regimuri tranzitorii mari consumatoare de energie, când o bună parte din prețioșii electroni sunt utilizați pentru încălzirea acumulatorului și a habitaclului.

Fenomenul a fost descris de mulți proprietari de ID.3 și ID.4, dar așa cum observăm la călătoriile mai lungi, consumul mediu se reduce, după valorile foarte mare din primii câțiva kilometri, permițând excursii frumoase cu familia.

Consumul mediu săptămânal

Pentru amatorii de statistici mai amănunțite am atașat variația consumului mediu săptămânal pentru ultimele 12 luni și cuvintele proprietarilor care descriu în ce condiții au fost realizate aceste valori.

Alexandru – București

În săptămâna 22-28 noiembrie am parcurs 841 km cu un consum mediu de 17.3 kWh/100 km.

Momentan sunt în service ca să verifice eroarea de martor SOS.

Am făcut și un drum București – Miercurea Ciuc fără să încarc, despre care am scris într-un articol și video publicate zilele trecute.

Daniel – Timișoara

Săptămâna ce a trecut s-a desfășurat cu puțini kilometri. Doar o ieșire până la sat a adus un plus la total. Ieșirea a fost făcută într-o zi de weekend cu temperaturi mult mai mari decât cele obișnuite, și de acolo rezultă media scăzută obținută. De aici înainte mă aștept să nu mai reușesc să obțin consumuri sub 18 kWh/100 km până în primăvară.

Am încărcat luna asta doar la Kaufland, la stațiile Renovatio:

  • Cupoane Kaufland: 120 kWh [încărcări DC]
  • WeCharge: 11.25 kWh [încărcări AC]

Săptămâna 22 – 30 Noiembrie

Tip traseuTemperatura exterioara medieTOTAL KM parcurșiKM Extra-urbanMedie (km/h)Consum (kW/h)Perioada
URBAN/EXTRA102351803816.922 – 30 Noiembrie

Total luna Noiembrie

Tip traseuTemperatura exterioara medieTOTAL KM parcurșiKM Extra-urbanMedie (km/h)Consum (kW/h)Perioada
URBAN/EXTRA1090748431.1216.2NOIEMBRIE

Cosmin – București

Săptămâna trecută am parcurs 981km cu un consum de 17.8 kWh/100 km, care au inclus excursia în Maramureș a cărei poveste o găsiți aici.

În total, în noiembrie am strâns 2738 km cu un consum mediu de 18.44 kWh/100 km.

Am făcut poza la ecranul greșit, dintr-un motiv stupid: cineva îmi scria mesaje succesive pe whatsapp și, deoarece apple car play se conectează automat wireless, sistemul de infotainment comuta pe apple car play la primirea fiecărui mesaj, doar ca să îmi arate notificarea cu mesajul.

După vreo 4-5 comutări din astea am pozat ecranul de consum, dar am văzut ulterior că nu era consumul de long-term. Eu văd asta ca pe o eroare de proiectare: este anormal să prioritizeze notificările de whatsapp în timpul condusului (eu eram staționat, dar nu face distincție).

Dan – Timișoara

Săptămâna 22-28 noiembrie:

  • 439 km parcurși
  • Consum mediu: 18.2 kWh/100 km
  • Viteza medie 28 km/h

Două mici excursii, una prin zona Hațegului (Hunedoara), iar alta prin zona Beiușului (Bihor), pentru care revin cu o poveste electrică.

Călin – Cluj

Săptămâna aceasta am parcurs 119 km (din care 42 extraurban), medie de 21km/h și consum mediu 25,3 kWh/100 km.

Toate nopțile au fost sub 5o C în ultimele două săptămâni la Cluj, din care cinci cu temperaturi negative. Sursa informațiilor: Meteoblue

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.