Niro, ID.4 și IONIQ 5 – bilanțul lunii noiembrie

Pentru cei interesați de un automobil electric spațios, oferta devine tot mai bogată, odată cu interesul crescut al producătorilor tradiționali de a-și polei goana continuă după profit cu declarații ecologice.

Dacă 2022 promite cele mai multe lansări noi tocmai în acest segment crossover/SEV (Sports Electric Vehicle), opțiunile din 2020 au fost destul de limitate în Europa, dar 2021 a sosit cu modele noi și foarte interesante. Pentru proiectul Electromobilitate beneficiem în continuare de contribuția lui Tibi, care a achiziționat un Niro în 2020, cam în aceeași perioadă cu Marius și Teo.

Anul acesta s-au alăturat Grupei Mari, cum am denumit echipa celor mai spațioase vehicule, Laurențiu cu ID.4 și, la finalul lunii octombrie, Tudor cu IONIQ 5.

Nu poate fi o surpriză faptul că cele mai spațioase (și grele) vehicule din garajul nostru virtual au consumul mediu în jumătatea superioară a domeniului de valori.

IONIQ 5

Pentru a înțelege mai bine prima valoare medie, surprinzător de scăzută (17.5 kWh/100 km), în care IONIQ 5 a parcurs 4229 km, trebuie să știm că aproape o jumătate au fost acumulați în raidul montan Trans Carpatica.

Traseul ales pentru prima ediție, a prevăzut traversarea zilnică a munților și a rezultat în etape parcurse exclusiv pe DN-uri, cu viteze medii limitate de traversarea a numeroase localități.

La finalul călătoriei de cinci zile, din prima săptămână a lunii noiembrie, scriam:

In concluzie, pentru cei 1977 km parcurși de IONIQ 5 pe traseul Trans Carpatica consumul mediu a fost 15.6 kWh/100 km.

IONIQ 5 – bilanț Trans Carpatica și epilog

Din aceste două jumătăți inegale de lună, una cu drumuri lungi pe serpentinele Carpaților și alta în jungla traficului din aglomerațiile urbane, rezultă că pentru condițiile din noiembrie în Timisoara consumul mediu a fost 19.2 kWh/100 km.

VW ID.4

La fel ca IONIQ 5, și ID.4 a avut parte de două segmente distincte de utilizare în luna noiembrie.

Din totalul de 1314 km, peste 790 au fost parcurși de Rita și Laurențiu, pe propriul lor traseu pentru participarea la Trans Carpatica, unde ne-au însoțit în ziua a patra, de la Suceava la Baia Mare.

Participarea lor și a prietenilor din Huedin cu Kona 2021, ne-a permis un foarte interesant schimb de experiență, în care am condus pe rând IONIQ-ul și ID.4.

După un prim test în vară, în care ID.4 nu m-a impresionat chiar de loc, în călătoria de la Câmpulung Moldovenesc la Petrova (mai exact complexul Dacii Liberi) am trăit o plăcere deosebită în alunecarea lină peste Pasul Prislop și în continuare prin satele aglomerate de pe Valea Vișeului. Am reflectat mult la aceasta experiență, ca să înțeleg mai bine de unde provine percepția atât de diferită, despre același automobil.

După un recent test cu Model Y, la valonul căruia m-am urcat direct după ce am condus aproape o oră Model 3, am înțeles mai bine cât de subiective sunt senzațiile la volan și cât de mult sunt influențate de mașina cu care ești cel mai obișnuit, sau de la al cărei volan tocmai ai coborât.

Astfel, în primul test din vară, am condus ID.4 după doi ani și jumătate la volanul unui Model 3 și câteva test drive-uri scurte cu alte modele electrice noi (Polestar 2, Mustang Mach-e, Volvo XC 40 Recharge, e-tron Sportback, etc). În schimb, cea de a doua experiență, cu mașina lui Laurențiu, pe lângă traseul mult mai potrivit pentru a savura precizia direcției și suspensia îngăduitoare, a avut o durată mai lunga, care iți permite acomodarea cu mașina. În plus, s-a derulat imediat după ce am coborât de la volanul noului IONIQ 5, o mașina cu gabarit și greutate mai apropiate de ID.4.

Kia Niro

Cum sezonul de schi, în care Tibi ne-a încântat anul trecut cu imagini cu Niro cărând echipamentul prin munți, nu a demarat în noiembire, pe lângă valorile de parcurs și consum am primit un scurt mesaj:

Au fost doar drumuri în jurul Bucureștiului sau la cumpărături, nimic lung.

Alte articole după prima iarnă cu Niro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.