Bilanțul veteranilor – luna mai 2023

Fie că analizăm datele transmise de Radu (PH), după mai mult de 111 mii km parcurși cu Zoe în pragul aniversarii de trei ani, sau cele transmise de Tudor pentru Laura (TM), la aniversarea primilor trei ani de participare la proiectul Electromobilitate, sau de Tibi (B), ale cărui imagini cu Niro încărcat cu schiuri, biciclete și bagaje au decorat articole din ultimele 131 săptămâni, numitorul comun este LIPSA de probleme tehnice majore.

Tot trei ani am aniversat împreună cu Doina și Wiwi pentru Skoda Citigo ale cărui cifre de bilanț din luna mai și după trei ani le găsiți în articole dedicate:

Mi-ar place să adaug și veterana TM 3 în această listă, fiindcă după 240 săptămâni și peste 120.000 km parcurși pe două continente în slujba proiectului, ar merita din plin. Dar… drumurile de calitate proastă din zona Motor City (Detroit, Michigan) au tocat suspensia față și anul trecut a fost necesară înlocuirea brațelor și amortizoarelor, după ce mașina ieșise din garanție.

Renault Zoe, Peugeot e-208 și Kia Niro devorează electroni și parcurg kilometri după nevoile proprietarilor, mulțumindu-se doar cu reviziile periodice. L-am adăugat în categoria celor fără probleme pe termen lung pe Márton (MS), după ce ne-a relatat recent despre revizia de patru ani pentru Zoe, achiziționată second hand.

Cătălin (DJ) și-a câștigat un loc de cinste cu raportările lunare pentru Hyundai Ioniq model 2021, continuatorul de drept al tradiției începute în 2018 cu primele trei modele Hyundai Ioniq:

  • 2018 – ”Ionică”
  • 2019 – Tudor, Timișoara
  • 2020 – Edy, București

Cu peste 163 mii km la bord, Kona lui Dan (București, în prezent Elveția), achiziționată tot second hand, deține deocamdată recordul de ”uzură”, deși alți doi konași, Paul (Băilești) și Andrei (Brașov) îi calcă rapid pe urme.

Cu ajutorul ”veteranilor” și a exemplarelor ce au trecut de borna primilor 100.000 km și mai mulți proprietari, pătrundem într-o zonă mai puțin cunoscută din universul mobilității electrice, cea a defecțiunilor și costurilor ce apar după o exploatare îndelungată. Echipa activă în raportările din luna mai a acumulat aproape 1.7 milioane km la bord, un parcurs statistic semnificativ pentru numeroase concluzii pozitive, legate de costurile de exploatare.

Cu siguranță nu totul este perfect și relatările lui Ciprian (Gura Humorului) despre seria de defecțiuni întâmpinate de Zoe, sau cele ale lui Claudiu (Alba Iulia) despre Opel Corsa, sunt un avertisment despre necazurile ce pot să apară atât din punct de vedere tehnic, cât și al interacțiunii cu echipele din service-uri.

Un alt aspect nedorit, dezvăluit de accidentele suferite de colegii noștri în luna mai, sunt termenele extrem de lungi de livrare a unor piese de schimb, ce nu sunt caracteristice doar variantelor electrice, așa cum s-a întâmplat cu Kona lui Codruț (Baia Mare) și Florinel (Timișoara).

Bilanțul veteranilor

Radu – Renault Zoe, Crivina (PH), Odometru: 111439 km

În luna mai 2023, aplicația Tronity arată ca am:
– Parcurs (km/călătorii): 2957/96
– Petrecut la volan (ore/min): 68:44
– Încărcat (kWh/sesiuni): 412/17
– Utilizat (kWh): 327
– Consumat în medie(kWh/100 km): 11.8

Din aplicația CarManager, cheltuielile de alimentare, luând in considerare și aportul panourilor foto-voltaice, sunt: 121.32 lei, sau 4.10 RON/100km.

Aplicația FotoSolar dedicată monitorizării activității sistemului fotovoltaic, sintetizează pentru luna anterioară ca am produs/consumat casnic: 2.82 MWh/778.28 kWh

Drumurile scurte și medii s-au înmulțit, urmează curând și o excursie în Grecia, despre care probabil că voi scrie un articol. Până atunci vara începe și cu obișnuita serie de cheltuieli ce vin odată cu împlinirea în câteva zile (5 Iunie) a 3 ani de când sunt împreuna cu Zoe, respectiv RCA, rovinieta, apoi in Iulie CASCO și ITP.

Tibi – Kia Niro, București

In continuare, mesajele lui Tibi sunt de satisfacție alături de Niro, indiferent de traseu și încărcare a mașinii cu ”jucării” de vară sau de iarnă. O retrospectivă de lungă durată este în facere… atunci când timpul, inspirația și cheful de scris se vor alinia din nou.

Laura – Peugeot e-208, Timișoara

In 28 iunie se împlinesc trei ani de când Laura ne transmite săptămânal date prin intermediul lui Tudor. Probleme minore au mai fost, dar satisfacția alături de electro-leul mic rămâne la fel de mare ca în prima zi.

Cătălin – Hyundai Ioniq, Craiova,

În luna Mai am parcurs 2171 km cu un consum mediu de 14,6/100 km

Incărcări :

  • 81,9 kwh acasă x 0,78 lei/kw = 63,79 lei
  • 219,11 kWh Kaufland cupoane = 0 lei
  • 15,2 kWh Renovatio Echarge = 37,84 lei
  • Total kWh luna mai = 316,21
  • Total costuri încărcări luna mai = 101,73 lei
  • Preț/100 km = 4,69 lei

Atașat tabelul mai detaliat:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.