Tesla Model 3 LR – călătorii ”long range” (episodul 5)

După aventurile internaționale din Supercharger în Supercharger cu sora mai mică Model 3 SR, este probabil ușor de imaginat că varianta Long Range pornește la drumuri lungi fără rețineri, pauzele solicitate de pasageri fiind mai dese și uneori mai lungi, decât cele necesare mașinii pentru re-încărcare.

Aceasta a fost experiența din vară, în prima vacanță din Italia cu Model 3 LR, unde George (Ineu) a pornit la scurt timp după drumul inaugural București – Ineu. Parcursă de unul singur, fără încărcare intermediară, călătoria a fost urmărită cu mult interes de colegii din echipa proiectului Electromobilitate.

In mod asemănător, Răzvan a parcurs traseul Karstula (Finlanda) – Constanța de unul singur, după care pentru călătoria din România s-a adaptat vieții în doi.

Călătorii lungi alături de veterana Model 3 LR rwd

Prima mea experiență la drum lung a fost stranie, fiindcă în Europa puterea maxima de încărcare a variantei americane de Model 3 era limitată în 2019 la 7 kW, fără acces la Superchargerele europene.

Doar la drumul de întoarcere cu șase luni mai târziu, un update de soft făcut la service-ul din Linz (Austria) și un adaptor Tesla – ChadeMo, cumpărat de la Tesla Nürnberg (Germania), mi-au permis încărcări cu 50 kW pe drumul spre portul Drammen (Norvegia).

Călătoria de peste 10.000 km pe două continente a dovedit că electricele nu sunt limitate doar la circulația în oraș, dar cu toate evidențele, după cinci ani sunt încă destule voci care insistă cu această aberație.

Veterana proiectului nostru se simte cel mai bine pe continentul nord-american, acolo unde a fost proiectată să funcționeze în armonie cu rețeaua de încărcare rapidă Supercharger, care a crescut enorm în ultimii cinci ani, atât ca putere de încărcare, cât și ca densitate, așa cum indică harta stațiilor utilizate în SUA și Canada și memorate de aplicația Teslafi.

La fel cum au procedat colegii electromobiliști de pretutindeni, am documentat călătorii de peste 10.000 km într-o lună și etape mai lungi de 1000 km pe zi, demonstrând că un automobil electric eficient, susținut de o rețea de încărcare performantă, nu are limite decât la nivelul șoferului și pasagerilor, care au nevoie de pauze mai dese decât mașina.

Reîncărcarea rapidă, face pauzele extrem de plăcute pentru odihnă, o gustare sau o cafea și câțiva pași de dezmorțire. Pentru servitul mesei, deja este mai complicat fiindcă aplicația te va anunța că încărcarea s-a terminat, înainte ca prânzul sau cina să se fi încheiat.

Model 3 Long Range la început de iarnă

Toate observațiile de mai sus sunt verificate pentru campioanele distanțelor lungi în sezonul de primăvară și toamnă. Vara consumul este ceva mai mare (și autonomia mai mică) din cauza folosirii intense a climatizării. In schimb în sezonul rece, autonomia se reduce semnificativ în funcție de gerul de afară și stratul de zăpadă de pe șosea.

Pentru exemplificare, am prelucrat informațiile internaționale transmise de George (Ineu), Monica și Dan (Michigan) și Razvan (Karstula, Finlanda) pentru graficul de consum mediu săptămânal.

Răzvan – Karstula, Finlanda

In saptamana 46:

 • am condus 468 Km,
 • am încărcat 182 KWh,
 • am consumat 110 KWh,
 • consum mediu de 23.6 kWh/100Km
 • cost 0 (încărcare la locul de muncă)

Din cauza temperaturilor mici, în medie -8, am decis să încarc mașina zilnic. In săptămâna 46, am avut foarte multe drumuri scurte și dese, de aici și consumul uriaș, mai ales că mereu mașina mă așteaptă caldă. Poate săptămânile următoare să am drumuri mai puține, să vedem diferența.

Deși consumul a fost mai mare săptămâna trecută, media de la achiziție, pentru 41.564 km parcurși este 16 kWh/100km, deci consumul mare e totuși rar, legat de anotimpul rece și temperaturile scăzute.

Nu am reușit să alunec pe zăpadă și sunt foarte mulțumit de cauciucurile all-season; sper să le mai testez și în alte condiții, până acum au fost super.

Ceva probleme am avut cu zăpadă mare și gheață pe mașină. Zăpada topită se transformă în gheață și cel mai rău e că lipește portbagajul și nu îl mai pot deschide până nu sparg gheața 🙂

Ca o problemă de design, camera din spate se acoperă de zăpadă în câțiva metri de mers…

George – Ineu

 • 420 km efectuați
 • consum mediu 13.7 kWh/100km
 • 200 km făcuți în Oradea la ore de vârf dimineața și după amiază, iar restul DN-uri. Extra a fost o săptămână full ploi, cu mici excepții, vânt puternic și temperaturi, mai ales dimineața, spre 0 și chiar -2 grade.
 • Nu văd deocamdată pe frig eficiența așteptată față de Megan E-tech, care era echipat doar cu PTC. În aceleași condiții aveam consum similar.
 • am încărcat doar acasă din fotovoltaic
 • fără probleme
 • încă cu gume de vară

Monica și Dan – Motor City (Michigan)

La imboldul lui Marius (M3 SR, Câmpina), raportările săptămânale pentru veterana TM 3 LR rwd, care tocmai ce a trecut e pragul primilor 133.000 km, s-au plasat între valorile lui George și Răzvan, condițiile meteo din Michigan în această perioadă fiind pe la mijlocul celor relatate de colegii mei.

E drept că veterana TM 3, fabricată în 2018, nu beneficiază de pompă de căldură, dar fiind parcată în garaj, nu pornim la drum acoperiți cu zăpadă sau gheață, iar preîncălzirea o facem de cele mai multe ori cu energie din rețea. Cu urmare, consumul mediu de săptămâna trecută a fost 15.1 kWh/100km pentru 328 km, ceva mai mare decât media pentru noiembrie (14.6 kWh/100km), când am beneficiat de o vreme neobișnuit de caldă și lipsită de ploi.

Combinația de drumuri în oraș și pe autostradă în proporție de aproximativ 50/50%, în condiții de șosea uscată cu anvelope all season, a rezultat în valori cunoscute din media pe termen lung, care s-a stabilizat în zona 15 kWh/100km.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.