Hyundai Kona – consumul după 50 de zile fierbinți și comparație cu alte modele

De câte ori avem ocazia să urmărim mai multe exemplare ale aceluiași model electric, circulând în diferite localități și condiții de utilizare, realizăm noi diferențe cauzate de numeroșii factori, ce au impact asupra consumului și implicit autonomiei.

Hyundai Ioniq

Între cele doua Hyundai Ioniq cu acumulator de 28 kWh (model 2018 și 2019), care au circulat marea majoritate a timpului la Sibiu și Timișoara, curba consumului mediu după opt luni de utilizare în paralel a fost remarcabil de apropiată.

Hyundai Ioniq – evoluția consumului mediu săptămânal

Când celor două modele cu acumulatorul mic, s-a adăugat Edi cu varianta 2020 și acumulator mare, circulând în București, am rămas surprinși de asemănarea consumului obținut de campionul eficienței, Ioniq, în toate cele trei incarnări care ne-au stat la dispoziție.

Tesla Model 3 long range, tractiune spate

La aceeași concluzie am ajuns comparând rezultatele după un an, obținute de cele două Model 3 LR, cu tracțiune spate, care din păcate nu se mai livrează în SUA, dar au fost reintroduse pentru piața din China.

Consum mediu TM 3 începând din 1 noiembrie 2018

Deși una circulă în Michigan (14.8 kWh/100km cu ierni geroase), iar cealaltă în Nevada (14.1 kWh/100 km cu veri caniculare), consumul mediu după aproape 29.000 km este foarte apropiat, ținând cont ca TM 3 a avut parte de peste 2000 km de Autobahn german și alți 4000 km de autostrăzi europene, unde se circulă cu viteze mai mari ca în SUA.

Peugeot e-208 și e-2008

După trei săptămâni în care ne-am învățat ca leul mare înghite mai mulți electroni decât leul mic, fiind un automobil mai mare, mai greu, dar echipat cu același motor, acumulator și electronică, „logica” a fost dată peste cap de două drumuri în condiții total diferite:

  • Tudor a mers pe autostrada cu 130km/h
  • Sivliu a circulat bară la bară pe Valea Prahovei

In aceste conditii, consumul celor doua Peugeot-uri a fost identic: 17.6 kWh/100km.

Hyundai Kona

Povestea celor trei Kona identice, sub urmărire săptămânală, este extrem de interesantă reprezentând trei cazuri de utilizare total diferite:

Foto: Attila Bereczki
  • Attila utilizează mașina zilnic pe un traseu scurt la serviciu și câteva drumuri mai lungi la Oradea și în județul Sălaj, despre care ați aflat la începutul săptămânii. După 52 de zile, de când ne transmite informațiile, Attila a acumulat 2005 km.
Foto: Tudor Marchis
  • Tudor are un drum ceva mai lung la serviciu (tot în Timișoara), dar a mers de mai multe ori la Cluj și în excursii mai lungi cu prietenii. Tudor a adunat 4306 km pe drumurile patriei.
Foto: Paul Vadeauna
  • Paul ne-a surpins cu dorul de duca care l-a purtat in doua luni din Banie la Amsterdam, apoi in Grecia si in final in Delta, totalul sau fiind de 16.505 km in aceasi perioada cu informatiile de mai sus.
    • Am primit informatiile de consum de saptamana trecuta cu comentariul: „nimic nou pe frontul de sud-vest!„. Inceputul anului scolar bate la usa si electro-hoinarii nostri se pare ca au inceput temele, cu mult inaintea elevilor.

Aceste trei cazuri de utilizare au rezultat într-o varietate interesantă de valori ale consumului mediu săptămânal pe care le-am discutat în amănunt în fiecare săptămână.

Concluzii parțiale

Lecțiile învățate din acest exercițiu meticulos de înregistrare a informațiilor de consum, parcurs și cheltuieli de întreținere, este că nici un model nu are „UN consum mediu„, ci o varietate de valori, ce pot varia semnificativ în funcție de stilul de condus, condițiile atmosferice, încărcare, diferențele de altitudine pe traseu, etc.

Rămâne ca fiecare electromobilist sa cunoască cât mai bine aceste variații, mai ales cele dintre sezonul cald și rece, ce ajutș la planificarea punctelor de reîncărcare și călătorii cu cât mai puține emoții.

Suntem în căutare de informații de consum și costuri de întreținere pentru modelele grupului Volkswagen. Dacă sunteți interesați să colaborați la proiectul Electromobilitate, scrieți-ne pe adresa office@electromobilitate.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.