Citigo, e-Up! și Fiat 500e – destine paralele și recuperarea de energie iarna

La ultimul salon auto IAA organizat la Frankfurt, în septembrie 2019, grupul VW a lansat o gamă variată de modele electrice, fără precedent în scurta istorie a electromobilității moderne.

In spațiul destinat produselor VW, Skoda, Audi, Seat și Porsche au fost expuse modele noi pentru toate buzunarele, începând cu tripleta mini VW e-Up, Skoda Citigo, Seat Mii și până la fabulosul Porsche Taycan, zona centrală de prețuri și performanțe fiind ocupată de familia de modele bazate pe platforma MEB, în frunte cu ID.3.

Dar minunea showului PR, a durat mai puțin decât ne-am imaginat la fața locului, cu toate că reprezentanți Skoda ne povesteau despre succesul modelelor diesel, în timp ce liderii lor prezentau pe scenă noul Citigo electric jurnaliștilor.

După doar un an, Citigo și Mii au fost sacrificați pe altarul profitabilității cu orice preț, iar e-Up! a avut misiunea ingrată de a echilibra balanța emisiilor de CO2 pentru flota de SUV-uri gigant trimisă să ocupe șoselele și mai ales strâmtele parcări europene.

Sursa: EU EVs

Privind la înmatriculările din Europa de vest monitorizate de EU EVs, observăm cum a doua generație e-Up! a șerpuit anul acesta aproximativ la nivelul anului 2020, cel cu debutul pandemiei, lock-down și toate implicațiile economice generate de acesta.

Cu totul altă poveste se derulează în fața ochilor când analizăm înmatriculările celei de a doua generații de Fiat 500e, asamblată în Italia.

Creșterea continuă a livrărilor de Fiat 500e l-au propulsat în Top 10 al înmatriculărilor europene, cu un număr de trei ori mai mare decât e-Up! în primele 11 luni din 2022.

Într-un fel, putem să ne declarăm foarte norocoși că în garajul virtual al proiectului Electromobilitate avem un Citigo din 2020 și s-a perindat un e-Up! din 2020 (Buburuza lui Marius ), apoi a sosit unul din 2021, cu Laszlo (CJ) la volan, și recent ni s-a alăturat Alin (BV) cu varianta produsă în 2022.

Odată cu Alin a sosit și Raul (TM) cu un Fiat 500e, ceea ce ne permite să monitorizăm și să documentăm experiențele trăite în paralel de colegii noștri din Brașov, Cluj și Timișoara.

Consum mediu săptămânal

Așa cum este firesc la început de iarnă, consumul este în creștere pentru toți participanții. În funcție de cazul de utilizare, fiecare are ritmul propriu de mers și preferințe de accelerare sau căldură în interior.

Fiindcă proiectul Electromobilitate își propune să colecteze experiențele reale de zi cu zi ale proprietarilor pe termen lung și NU ESTE un concurs de consum, am îndrumat fiecare participant să nu-și altereze stilul de condus, într-o încercare să arate cât mai bine în graficele săptămânale.

Zis și făcut, Raul recunoaște, oarecum timid, că: „nu am un stil de condus optim” și își aleargă micul prieten care mănâncă jar/electroni prin Timișoara.

In direct cu proprietarii

Raul – Fiat 500e, Timișoara

A trecut o săptămână friguroasă, cu ~1.5 zile „caniculare” pentru această perioadă.

Am parcurs 272 km doar în oraș, cu un consum mediu de 21.4 kWh/100km – drumuri multe si scurte.

Menționez că nu am un stil de condus optim, probabil aș fi scos o medie de 17-18 kWh/100km. In fiecare dimineață am folosit precondiționarea din aplicație.

Am observat că dacă mașina este conectată la wallbox și încărcarea programată s-a oprit, se folosește de curentul din stație pentru încălzire.

Clima e tot timpul setată pe Auto la 21 grade, cu AC pornit și ocazional folosim încălzirea în scaune.

Am resetat kilometrajul la aproximativ 15% SOC Duminica 11 Dec și am pornit încărcarea, întrucât bateria era caldă după un drum de 25 km.

De la resetarea kilometrajului am încărcat doar acasă, un total de 74 kWh (77.1 kWh din poza de mai sus – 10.94 kWh ultima încărcare până la 78% SOC + 7.18 kWh încărcarea de Duminică seara ce nu apare în grafic) – totalizând 52 lei costuri pentru o săptămână.

E interesant! Dacă ne luăm după consumul de la bord ar ieși un cost de 40.5 lei, ceea ce îmi spune că diferența de 11.5 lei sunt pierderi (22%). Rămâne de studiat acest detaliu pentru următoarele săptămâni.

Doresc să cresc puterea de încărcare până la aproape 5 kW să vedem cum se schimbă numerele de mai sus. Primele două încărcări din săptămână au fost efectuate la 2 kW, de obicei încarc cu 2.7 kW.

Laszlo – VW e-Up! model 2021, Cluj

La noi este frig dimineața de parcă ar fi -20 de grade (chiar dacă nu arată așa puțin termometrul). Consumul urcă frumusel zi de zi. Săptămâna trecută am făcut 458 km, cu acoperire din energie solară de 30%.

Pierderile măsurate de Laszlo pentru e-Up sunt 21.5%, foarte apropiate de cele sesizate de Raul pentru Fiat 500e (22%)

Alin – VW e-Up! model 2022, Brașov

Ma bucur că fac parte din comunitatea Electromobilitate și sper că informațiile mele să fie la fel de utile unui om care este pe cale să își cumpere un e-Up, așa cum și pentru mine au fost foarte utile informațiile transmise de Laszlo din Cluj, sau Citigo din Timișoara, ocazie cu care vă mulțumesc!

Menționez faptul că după aproximativ 500 km un prieten mi-a resetat trip2 din greșeală, moment la care mașina avea consum 14,7 kWh/100km. După un calcul cu 11,6 kWh/100 km, cât am acum pe ultimii 1000 km, rezultatul pentru acești 1556 km va fi 12.6 kWh/100km, parcurși peste 80% în regim de drum national (60-100km/h), cu temperaturi intre -5 si 17o C.

Când temperaturile au fost de la +12 în sus am mers doar cu eco+, în rest pe normal cu temperatura pe 22 grade, iar rezultatele sunt următoarele:

  • parcurs: 1556 km;
  • consum mediu: 12.6 kWh/100km;
  • am încărcat gratuit 45 kWh și
  • acasă la prețul de 0.79 ron, 140.51 kWh cu 111ron, incluzând si pierderile, deoarece îmi notez datele de la contor;
  • stații publice 89.8 ron.

Rezultă un preț total de 200.8 ron pentru cei 1556 km deci 12.9 ron/100km

Am făcut și prima vizită în service, pentru acel zgomot la frânare după o deplasare cu spatele, iar răspunsul a fost că mecanismul de frânare este rudimentar și necesită niște distanțiere din plastic pentru plăcuțele de frână, dar pe care nu le recomandă… Dacă nu ma pot obișnui cu acel sunet, să revin să monteze acele distanțiere.

Acum urmăresc un alt sunet la roata dreapta spate, pe care îl aud doar la denivelări, sper să mă înșel. 

Doina și Wiwi – Skoda Citigo, Timișoara

Informațiile transmise de Wiwi demonstrează din nou cum se produce saltul brusc consumului iarna, atunci când energia pentru climatizare depășește cea obținută prin regenerare.

Pentru exemplificare am marcat în tabelul transmis cu punctualitate de 132 săptămâni (începând cu 8 iunie 2020!) o linie din data de 17 decembrie, când temperatura exterioară a fost 4 C iar cea interioară 20 C.

Motorul electric (coloana verde) nu a avut cel mai mare consum din săptămână (13.7 kWh/100km), dar instalația de climatizare a consumat mai mult decât a recuperat Citigo prin frânare (ultimele două coloane din dreapta în tabel).

Rezultatul acestor condiții de mers este consumul rezultat (marcat cu roșu), care a fost de departe cel mai mare, 15.3 kWh/100km, din întreaga săptămână.

Indiferent de model, consumul de energie pentru confortul pasagerilor (habitaclu, scaune, volan) combinat cu reducerea energiei recuperate prin frânare regenerativă, când acumulatorul este rece, va duce la o creștere bruscă a consumului, atunci când temperatura scade sub zero grade. La întâlnirea cu primul sezon rece, fenomenul generează panică.

La următoarele este acceptat, înțeles și utilizarea mașinii se adaptează condițiilor din acest sezon, mai puțin favorabile călătoriilor electrice pe distanțe lungi. Trebuie știut că vor fi necesare mai multe încărcări și fiecare necesită mai mult timp, fiindcă încărcările, atunci când acumulatorul este rece, se fac intenționat cu puteri mai mici și durează mai mult.

Variația consumului mediu săptămânal pe baza informațiilor comunicate de proprietari – 132 săptămâni
Articole cu primele experiențe în sezonul rece

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.