Peugeot e-208 la întâlnirea cu a treia iarna

In fiecare an, atunci când temperaturile scad, vedem în media socială numeroase postări cu imagini de la bord indicând „consumuri” foarte ridicate. Deși reacția este firească la prima întâlnire cu iarna, aceste informații punctuale dau multă apă la moară celor ce vor să ne convingă de greșeala făcută, atunci când am trecut la o formă de deplasare mai eficientă, mai puțin poluantă și foarte tăcută.

Conștienți de rigorile iernii, ce se manifestă prin reducerea autonomiei și a vitezei de încărcare, încercăm să creionăm o imagine mai nuanțată, compusă din zeci, uneori chiar sute de valori comunicate de proprietarii participanți la proiectul Electromobilitate.

După ce am prezentat ieri variația consumului mediu săptămânal pentru Citigo și e-Up începând din 8 iunie 2020, dovedind că în fiecare sezon rece consumul va crește până la aproape dublul valorilor minime din primăvară sau toamnă, astăzi ne vom concentra pe alt echipaj veteran din proiect: Laura și electro-leul (Peugeot e-208).

Peugeot e-208 după 130 săptămâni

In plin lock-down din 2020 Laura a luat în primire primul Peugeot e-208 din garajul nostru virtual.

Botezat electro-leu și alintat electro-leul mic, când două surate mai mari e-2008 au parcat alături, Peugeot-ul Laurei se întâlnește cu a treia iarnă blândă de la Timișoara.

Cazul de utilizare al Laurei este unul des întâlnit pentru un automobil electric, majoritatea kilometrilor fiind parcurși în aglomerație urbană cu naveta la serviciu și drumurile după cumpărături, totalizând mai puțin de 200 km pe săptămână, de multe ori chiar mai puțin de 100 km.

Cele câteva călătorii mai lungi sunt legate fie de concediu, fie de participarea la evenimentele de promovare a mobilității electrice organizate în cadrul proiectului nostru, la care Laura și Teo au răspuns întotdeauna prezent cu electro-leul.

Consumul mediu – 130 săptămâni

Variația consumului indică „țurțuri” majori iarna, când consumul mediu săptămânal crește până la 25 kWh/100km, dar în ianuarie 2022 a depășit plafonul celor 30 kWh/100km.

Sunt aceste valori mari o problemă reală pentru Laura?

Iată ce ne scrie Tudor (IONIQ 5, TM) despre consumul Peugeot-ului:

Consumul este mare, dar irelevant pentru distanțele parcurse de mama, întrucât poate încărca ori de câte ori e nevoie pentru a avea confortul preîncălzirii.

Autonomia redusă pe perioada iernii nu este o problema la stilul ei de circulat și nevoile zilnice.

Desigur, autonomia scade, dar nu sub limita dorită pentru deplasările din Timișoara. În plus, încărcarea se face acasă, în prezent la o stație de 7.4 kW, dar pentru mai bine de doi ani la o priză casnică, așa cum a descris Tudor în detaliu în articolul: Cum încărcăm trei mașini la o priză casnică de 230 V?

La întâlnirea cu cea de a treia iarnă, Laura își vede liniștită de drum, utilizând preîncălzirea și climatizarea după preferințele personale, fiind convinsă că electro-leul o va duce întotdeauna tăcut, lin și cu confortul necesar la destinație.

Consumul mediu săptămânal – 12 luni

Privind doar la ultimele 12 luni, este ușor de văzut că valorile din acest sezon sunt foarte apropiate de cele de anul trecut. In plus, colegii de echipă, Claudiu (AB) cu Opel Corsa și Bogdan (B) cu Peugeot 208 model 2022, ne-au comunicat valori apropiate de cele ale electro-leului, deși modul de utilizare este total diferit.

În timp ce Claudiu conduce pe distanțe medii (300 – 600 km pe săptămână), în zona Alba Iulia și munții Apuseni, Bogdan are un traseu urban la București, foarte asemănător cu cel al Laurei la Timișoara. Doar media orară este mai redusă, oglindind un fel de concurs nedorit al orașelor cu cea mai îmbâcsită circulație. Vorba lui Marius (Tesla Model 3, Câmpina), după ultimul drum la Supercharger-ul de la Promenada, „traficul din București este inuman”! Viteza medie comunicată de Bogdan în ultimele săptămâni (15 km/h) confirmă acest lucru.

În concluzie, valorile punctual foarte ridicate postate pe te miri unde, de multe ori reprezintă consumul de energie pentru confortul pasagerilor blocați în trafic și nu sunt o reflectare realistă a eficienței tracțiunii electrice. Pentru a înțelege cu adevărat ce se întâmplă cu electricele iarna, trebuie o analiză mai profundă pe termen lung, așa cum s-au dorit ultimele noastre articole de început de iarnă și cum am publicat în fiecare an, începând din februarie 2018.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.