Concluzii după 115.000 km electrici parcurși în sezonul rece

Unul din obiectivele proiectului Electromobilitate este să acumulăm informații săptămânale, direct de la proprietarii de automobile electrice, pentru a înțelege cât mai bine comportamentul pe parcursul celor patru anotimpuri, în cele mai diferite cazuri de utilizare.

Datorită electrochimiei acumulatorilor, performanțele acestora scad la temperaturi negative, iar în timp ce consumul de energie pentru confortul pasagerilor este maxim, recuperarea prin frânare regenerativă este minimă, rezultatul fiind multă îngrijorare în prima iarnă petrecută alături de un automobil electric.

Cu toate acestea cei 27 de participanți la proiectul Electromobilitate, care ne-au scris din Băilești, Brașov, București, Câmpina, Cluj, Ploiești, Sibiu și Timișoara, au acumulat 114.950 km în perioada noiembrie 2020 – februarie 2021, fiecare după nevoile proprii de deplasare.

Cazurile de utilizare individuale și clima în cele opt localități de reședință acoperă o mare parte din cele întâlnite în țară, la care am mai adăugat un Smart Fortwo cu care circulă Adi la Roma și două cazuri extreme, provenind din Nevada (climat foarte cald) și Michigan (climat rece), de unde avem informații după cea de a treia iarnă alături de două Model 3, long range, tracțiune spate.

Consum mediu noiembrie 2020 – februarie 2021

Cu două excepții, Ioniq-ul lui Edi și TM 3, care se află la al doilea respectiv al treilea sezon rece, 17 proprietari care au fost alături de noi din noiembrie până în februarie s-au aflat la prima întâlnire cu „iarna electrică”. Alți nouă participanți ni s-au alăturat pe parcurs și vor fi incluși în statisticile echipei în următoarelor anotimpuri.

Până atunci rezultatele individuale sunt:

  • Kona Highway – Andrei: 16.0 kWh/100 km (două luni)
  • Kona – Dan M: 17.2 kWh/100 km (trei luni)
  • Corsa – Dan I: 17.2 kWh/100 km (trei luni)
  • Niro – Tibi: 18.9 kWh/100 km (trei luni)
  • ID.3 Alex: 20.9 kWh/100 km (o lună)
  • ID.3 Cosmin: 22.5 kWh/100 km (o lună)

Două cazuri speciale sunt Smart-ul Klarei, unde consumul include pierderile de încărcare (22.9 kWh/100 km) și Tesla Roxanei, care în sezonul „rece” din Nevada realizează consumul minim din tot anul, nefiind necesară utilizarea climatizării.

Față de media consumului de la achiziție (martie 2019), pe parcursul lunii februarie consumul a fost MAI MIC cu 2%, climatizarea fiind foarte puțin utilizată, comparativ cu restul anului.

Cu totul altfel arată consumul pentru utilizarea unui Model 3 identic (LR, rwd), cu număr apropiat de kilometri, într-un climat rece.

Așa cum au semnalat cei mai mulți proprietari, consumul mediu la temperaturi negative crește peste media celui înregistrat pe termen lung, în cazul TM 3 cu 19% în februarie, luna cu temperaturile cele mai scăzute în Motor City.

Concluzii

Cele 27 de automobile participante au fost utilizate de fiecare proprietar după nevoile proprii și acoperă un domeniu foarte larg de valori pentru parcursul total, consum și implicit autonomie.

Așa cum am subliniat în rapoartele săptămânale, consumul iarna este afectat de o mulțime de factori, o importanță semnificativă având lungimea traseului și frecvența opririlor, în timpul cărora se pierde căldura acumulată în interior. Preîncălzirea habitaclului pentru confortul pasagerilor este una din cele mai îndrăgite funcții ale electricelor și poate fi utilizată înainte de plecarea la drum, chiar dacă mașina este parcată într-un spațiu închis.

Comparația procentuală a creșterii consumului celor două Kona electric și hybrid, utilizate în Timișoara în condiții asemănătoare, dovedește că atât consumul, cât și autonomia teoretică a automobilelor electrice sunt influențate mai puțin de temperaturile scăzute, decât la varianta hibridă.

Avantajul alimentarii rapide cu combustibil, comparativ cu încărcarea mai lentă iarna a electricelor, elimină însă discuția despre „autonomie” în cazul hibrizilor.

Cu costuri mai mici pentru energie și întreținere, chiar și în sezonul cel mai defavorabil pentru tracțiunea electrică, echipa noastră se îndreaptă cu un zâmbet larg și încrezător spre călătoriile lungi de primăvară, când consumul este minim și autonomia maximă.

Ne vom reîntâlni cu rezultatele drumurilor din lunile martie până în mai, după alte zeci de mii de kilometri parcurși în liniște și fără emisii la eșapament cu echipa proiectului Electromobilitate.

Ce alte informații ați mai dori să aflați după cei aproape 115.000 km parcurși iarna de echipa noastră cu automobile electrice? Scrieți-ne pe adresa office@electromobilitate.com, la rubrica de comentarii, pe facebook sau Forum. Mulțumim pentru colaborare!

1 Response

  1. Claudiu spune:

    Confirm si eu, Kona electric consum mediu noiembrie – 2020 februarie 2021 18kwh/100km.
    Interesant este ID.3 care cred ca are nevoie de update de soft…iarna e destul de energofaga.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.