„Anul destinului pentru industria auto”

Titlul nu provine doar dintr-o convingere profundă că spre finalul deceniului vom vedea câțiva învingători și mulți învinși pe frontul electromobilității, ci este un citat preluat dintr-un interviu acordat de Volkmar Denner, CEO Bosch, revistei Automobilwoche.

Pe lângă temele preferate la ora actuală de executivii din industria auto:

  • impedimentele create de restricțiile impuse în contextul pandemiei;
  • criza de componente electronice;
  • reglementările tot mai severe în domeniul emisiilor poluante;
  • impactul electrificării asupra forței de muncă;

Volkmar Denner definește 2021, care a început foarte prost pentru înmatriculările de modele echipate cu motoare termice, dar foarte bine pentru cele electrice în Europa, ca fiind „anul destinului pentru industria auto”.

După comunicatele publicate de Volvo și GM despre eliminarea treptată a motoarelor termice în următoarea decadă, cu siguranță Bosch nu este singura firma, care înțelege ca zilele ezitărilor pe calea electromobilității au trecut.

Ford promite o producție mixtă electrică și hibridă în Europa până în 2026 și 100% electrică până în 2030.
JLR (Jaguar Land Rover) declară că în 2030 toate modele Jaguar și 60% din cele Land Rover vor avea emisii zero.
Volkswagen accelerează tranziția spre electromobilitate cu promisiunea că până în 2030 producția va fi 70% electrică în Europa și 50% în China și SUA.
Pana și electro-scepticul Carlos Tavares, CEO Stellantis, afirmă că toate modelele europene vor avea variante electrificate până în 2025.

Seria de declarații nu vine întâmplător sau din vreo convertire ecologistă peste noapte și poate fi înțeleasa mult mai ușor privind încotro s-au îndreptat fondurile investitorilor în anul pandemiei.

În timp ce industria tradițională se prăbușea sub povara costurilor fixe ale unor unități de producție neutilizate, atunci când vânzările au scăzut brusc, firmele dedicate producției de automobile, acumulatori și componente pentru vehicule electrice au recoltat peste 100 miliarde euro de pe bursele globale. O listă extrem de interesantă a noilor cotații pe bursă din industria electro-auto în 2020, valorii inițiale și evoluției ulterioare a cursului acțiunilor găsiți aici.

Fără limitările unor investiții în fabricarea de motoare termice, cutii de viteze și a numeroaselor sisteme auxiliare (răcire, alimentare, evacuare, depoluare, etc.) ce fac posibilă utilizarea lor pentru automobile, un pluton de startup-uri dedicate producției de autovehicule electrice își anunță tot mai insistent prezența și concurența pentru buzunarul clienților.

Majoritatea acestor mici firme profită deocamdată de succesul Tesla, sau de talentul echipelor provenite din programele electrice abandonate de producători tradiționali. BMW a generat cea mai mare hemoragie de talent după stoparea programelor i3 și i8, care au alimentat startup-urile din China (Nio și Byton) și California (Canoo și Faraday Future) cu lideri și personal calificat.

Cu toate acestea, pericolul cel mai mare vine din parte giganților din IT și telecomunicații, care trebuie că zâmbesc îngăduitor la incapacitatea firmelor auto de a lansa software competent sau a implementării unor actualizări de soft OTA (over the air).

Șocul produs de Sony cu prototipul lansat la CES – Consumer Electronics Show în 2020, poate fi continuat cu o lungă lista de anunțuri ce prevestesc atacul industriei IT asupra punctelor slabe din industria auto:

Lista anunțurilor ce contribuie ca anul 2021 să fie recunoscut ca anul destinului pentru industria auto va continua. La finalul deceniului, câștigătorii (puțini) și învinșii (mulți) nu vor fi aleși de politicieni sau de conducătorii industriei auto, ci de clienți, care privesc automobilul tot mai mult ca un smart device și tot mai puțin ca un obiect de cult automobilistic, în sensul clasic.

In următorii ani va deveni tot mai puțin important cine produce tinicheaua, dar tot mai profitabil pentru cine are abilitatea să ofere aplicațiile cele mai utile la bordul automobilelor electrice, autonome și conectate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.