Consum de ianuarie și alte informații utile de la proprietarii de Tesla Model 3

Iată-ne ajunși în zbuciumata lume auto într-o etapa de conflicte între producători și dealeri, cauzate în parte de volumul insuficient de modele electrice, comparativ cu cererea. Răsfoind presa internațională vom observa că:

 • Ford încearcă să tempereze pofta de adaosuri uriașe practicate de dealeri pentru F150 lightning;
 • Dealerii Stellantis au dat în judecata producătorul pentru modul de acordare a bonusului;
 • VW a decis sa repartizeze modele electrice în funcție de volumul total de vânzare, un criteriu arbitrar care nu are ceva comun cu cererea reală, ci doar cu atingerea coordonată a cifrelor de vânzare care să evite amenzile europene pentru emisii de CO2;
 • Nissan…etc.

Departe de complicatele, dar profitabilele, relații istorice dintre dealeri și producători, Tesla încearcă să demonstreze că se poate și fără veriga intermediară interpusă între client și firma producătoare.

Vânzările online au câștigat ca popularitate la majoritatea produselor, dar automobilele păreau ferite de comerțul online, până când Tesla a demonstrat că se pot realiza progrese semnificative și în acest domeniu. Modelul este replicat în prezent de firme europene, fiind și acesta un serios motiv de îngrijorare pentru dealerii auto.

Tesla în România

După repetate majorări de preț, oferta actuală (6 februarie) pentru Tesla în Romania pornește de la 45.970 Euro pentru modelul de bază, cu termen de livrare estimat în luna mai. După subvenție, în funcție de opțiuni, prețul de pornire se învârte în jurul valorii de 36.000 euro, ceea ce devine foarte atractiv, în combinație cu rețeaua de încărcare Super Charger aflată în extindere în Cluj și Brasov, pe lângă axa Timișoara-Sibiu-Pitești- București- Constanța inaugurata în 2021.

Consumul mediu din ianuarie

La fel cum comentam pentru toate modelele prezentate, începând cu cele mai mici și până la Niro, achiziția, înmatricularea și asigurările sunt doar primele puncte din efortul financiar de a ne continua călătoriile curat și liniștit. Costurile de încărcare și cele de întreținere sunt însă cele care vor determina, în timp, dacă am făcut o bună alegere.

Comparând consumul mediu din luna ianuarie, cu cel al întregii echipe angrenate în proiectul Electromobilitate, găsim patru Model 3 în mijlocul clasamentului, singura excepție fiind Marius (PH), care având deprinderile la volanul unei electrice formate după un an de experiență cu e-Up, obține valori de consum remarcabile pentru acest sezon.

O altă surpriză, a fost poziționarea lui Andrei (TM), cu cel mai performant exemplar înscris în proiectul nostru, un Model 3 long range dual motor, sub media de consum a echipei, după 3335 km parcurși în ianuarie.

Consumul mediu săptămânal

Despre prima săptămână din februarie Marius (PH) ne scrie:

SĂPTĂMÂNA  31 IANUARIE – 06 FEBRUARIE 2022

 • km parcurși – 403;
 • kWh consumați – 58;
 • consum mediu – 14,4 kWh/100 km;
 • viteza medie – 52,6 km/h;
 • temperatura medie a aerului – 2,7 grade Celsius;
 • kWh încărcați – 72 ( 100% CCS);
 • durată încărcări – 121 minute ( 100% CCS);
 • durată deplasare – 460 minute;
 • cost încărcări – 0.

Singurul lucru notabil este drumul la Brașov, care a stabilit un record de eficiență pe timp de iarnă!

 • Câmpina – Brașov – 89 km, 103 minute, consum mediu 143 Wh/km, temperatura între 4 și -2 grade Celsius.
 • Brașov – Câmpina – 89 km, 123 minute, mediu 136 Wh/km, temperatura între 0 și 6 grade Celsius.

Să treci de două ori munții, să urci de două ori la 1100m altitudine pe timpul iernii și să ai un consum mediu de 140 Wh/km mi se pare remarcabil!,

Darius ne-a furnizat câteva informații primite de la Adrian, un nou proprietar de Model 3 long range din Timișoara, care vin să sublinieze eficiența subliniată de Marius cu fiecare ocazie.

Trip 2 adulți, 2 copii, 2 sănii, portbagaj plin.

Timișoara – Sibiu
Temp 5 – 10 grade, preponderent 5 – 7;
Clima 20 grade, manual, fan 1, scaune și volan off;
Mașina precondiționată la plecare la priză casnică;
Timp 10.45 – 13.45, 3h circa;

Km 270;
Viteza 110 km/h, autopilot tot drumul;
Total Energy 43 kWh;
Avg Energy 159 Wh/km;

Sibiu – Timișoara
Temp 10 – 7 grade, preponderent 10 – 9;
Clima 20 grade, manual, fan 1, scaune și volan off;
Mașina încărcată pana la 90% la supercharger Sibiu, bateria precondiționată;
Timp 15.15 – 18.15, 3h circa;

Km 285
Viteza 120 km/h, autopilot tot drumul;
Total Energy 46 kWh;
Avg Energy 162 Wh/km.

Andrei (imaginea din stânga) și Darius ne-au trimis imagini de la bord cu consumul realizat ultima săptămână și totalul de la achiziție.

În plus, Darius a finalizat a doua etapă a călătoriei în Austria. Vizionare plăcută:

În loc de concluzii premature despre Tesla în România, amintim un avantaj (mai puțin cunoscut) al proprietarilor de Tesla: ABSENȚA REVIZIILOR PERIODICE!

Spre deosebire de producătorii tradiționali, care au păstrat obiceiul de a aduce clienții în service pentru revizii în perioada de garanție, Tesla face câteva recomandări de verificări și înlocuiri (exemplu: filtrul de polen), pune la dispoziție un video cu instrucțiuni succinte despre cum să iți faci singur schimbul și… drum bun!

Răsfoind articolele despre costul reviziilor periodice obligatorii pentru alte modele, vom găsi atât comentarii favorabile despre servicii bune și prețuri rezonabile, dar și unele aflate la polul opus. Fiindcă am început cu câteva titluri din presa internațională despre relațiile actuale tensionate dintre dealeri și producători, remarcăm absența acestui plan de frecuș în sistemul Tesla. Trebuie totuși să amintim că cele mai mari nemulțumi ale clienților Tesla sunt legate in prezent de service sau absența acestuia.

Vom reveni la subiect pe parcursul anului 2022 cu noi experiențe din service, pe măsură ce numărul kilometrilor acumulați crește vertiginos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.