Consum energie săptămâna #5
Vremea în prima săptămâna din februarie a favorizat un consum diminuat față de săptămânile mai reci din ianuarie. Datele pentru săptămâna #5:
- Andrei (BV) a parcurs 1909 km cu un consum mediu de 16.1 kWh/100 km;
- Dan (B) a parcurs 358.1 km cu un consum mediu de 15.5 kWh/100 km;
- Titus (SB) a adunat 548 km cu un consum mediu de 20,3;
- Eu am parcurs 49.3 km cu un consum mediu de 16.4 kWh/100km.
Toate aceste date se văd în graficul de referință pentru consumul mediu săptămânal:

Numărul mai mare de kilometrii parcurși de colegii din echipa Kona din cadrul proiectului Electromobilitate a favorizat o diferența mult mai mică între mediile minime și cele maxime. Pe graficul domeniului de consum se văd cele 2 linii mai groase și se observă foarte bine diferențele între cele 2 ierni, 2020/2021 vs. 2021/2022. Lipsesc exact extremele drumurilor scurte care aduc un consum notabil (24kWh/100km sau chiar 30kWh/100km).

Toată această energie consumată mai sus de mașina electrică este absorbită de baterie de la priză/stații de încărcare. Despre încărcarea mașinii electrice ne-a expus Andrei punctul lui de vedere în articolul Ce am învățat după un an de încărcări? Între mituri și realitate, între frică și predictibilitate. Am mai puțină experiență (17000 km), dar susțin cea ce citim în articol. Fiecare pereche persoană-mașină caută acel echilibru care să permită utilizarea eficientă a timpului.
Costuri energie electrică
O mașină electrică acceptă 2 moduri de încărcare:
- AC (curent alternativ), furnizat de priza casnică sau de unele stațiile publice de încărcare AC.
- DC (curent continuu) furnizat de stațiile publice cu încărcare rapidă.
Costurile unei încărcări sunt date de contractul de furnizare din spațiul personal (pentru priză casnică) sau de costurile practicate de operatorii de stații de încărcare publice. Prin termenul de public mă refer la acele stații care sunt deschise tuturor utilizatorilor de mașini electrice.
Raportările lunii ianuarie, după un rulaj de 14200 km în echipa Kona, ne-au adus costurile din graficul următor:

Diferențele de cost vin din modurile de plata, promoțiile și gratuitățile utilizate. Nu în ultimul rând aceste diferențe de cost vin și din contractul cu furnizorul de energie electrică.
Dan a dat startul unui serial despre costurile cu energia pentru mașinile electrice în articolul sau SERIAL – Cu cât s-a scumpit încărcarea cu energie electrică?. Mai jos am extras câteva idei ale colegilor de echipă:
Andrei (BV)
În această lună am încărcat 1179,3 KWh cu un cost total de 772,25 RON (0,6548 RON/KWh)
Dan (B)
Rezumatul lunii cu defalcarea costurilor:
Eu am avut un parcurs de 2052 km cu un cost de încărcare de 171.9 RON. Vorbesc de 403 kWh trași prin 9 sesiuni DC (175 kWh) și 8 sesiuni AC (228 kWh). Cele 9 sesiuni DC au fost în parcările primăriei și costurile lor au fost de 21 RON per total.
Vom reveni în lunile următoare cu date mai concrete și comparații care să vină în ajutorul tuturor celor interesați de electromobilitate.

Ca inginer în domeniul telecomunicațiilor sunt un apropiat al tehnologiei de orice fel. Adăugăm grija familiei pentru un trai cât mai prietenos cu mediul și ajungem repede la ideea de electromobilitate. Așa începe aventura electrică 🙂