Până la începerea livrărilor pe scară largă pentru noul Megane în Europa, locul dominant ocupant de Renault cu ZOE în clasamentele europene pentru automobile electrice din ultimul deceniu a fost preluat de alte mărci și modele.
Fără să fi devenit o vedetă a înmatriculărilor în afara pieței franceze, Peugeot e-208 a fost lansat în 2020, la timp pentru evitarea amenzilor europene pentru depășirea cotei de CO2. În plin lock-down din primăvara anului 2020, mai precis în 8 aprilie, Laura lua în primire un e-208 și ne mărturisea:
Am așteptat nerăbdătoare sosirea noului Peugeot e-208 și a venit ca o mare bucurie mai ales acum, în vreme de criză. L-am adus acasa cu emoție, am mai condus vreo 15 km, însă îl privesc ca pe o bijuterie și încerc să-i descifrez tainele în modul „static”, până când voi putea să mă bucur pe deplin de el.
Laura Marchiș, Timisoara
De atunci Laura si Tudor, care împrumută cu drag orice model electric pentru a-și rotunji experiența de zeci de mii de km acumulați cu Ioniq, Kona și IONIQ 5, au parcurs 11.257 km monitorizați săptămânal în cadrul proiectului Electromobilitate, cu un consum mediu de 18 kWh/100 km.






Remarcabil în scurta istorie a electro-leului a fost pe lângă lipsa problemelor tehnice, participarea la TOATE evenimentele organizate de echipa noastră, începând cu patru ediții ElectRoMania, TransCarpatica și cel mai recent Mulțumim Reșița. În acest fel, micuțul 208 și Laura, cu ajutorul lui Tudor, au devenit un punct de referință pentru numeroase întâlniri de promovare a mobilității electrice, despre care puteți citi în articolele listate la final.
Consumul mediu săptămânal
Utilizat în majoritatea timpul pentru deplasări în Timișoara, electro-leul s-a dovedit a fi mai gurmand decât cele două Opel Corsa construite pe aceeași platformă mixtă, care circula în București. Din păcate în ultima săptămână familia lui Razvan s-a izolat după o forma ușoară de covid, iar Dan nu a utilizat mașina. Le dorim însănătoșire grabnică tuturor!
Colegele franceze – Renault ZOE
Până la declanșarea fenomenului Spring, ZOE a fost modelul electric dominant în România. Ca urmare, cinci colegi au contribuit cu informații la zestrea de date compilate în cadrul proiectului Electromobilitate. Chiar dacă Andra și Darius au trecut între timp în tabăra Tesla, Radu (PH), Márton (MS), Șerban și Ciprian (SV) continuă să ne transmită date valoroase despre parametrii înregistrați de ZOE și despre costurile cu încărcarea, un subiect mult dezbătut încă de la începutul anului.


Indiferent dacă pasionații de statistici preferă imaginea de ansamblu, oferită de domeniul format din valorile maxime și minime obținute de participanți în fiecare săptămână, sau imaginea mai granulară a consumului fiecărui participant, din datele culese în ultimii trei ani putem genera imagini și statistici pentru toate curiozitățile.
Cel mai interesant rămâne însă dialogul direct cu proprietarii, de unde aflăm condițiile în care au fost utilizate cele patru ZOE.
Radu – Ploiești
Datele de exploatare în intervalul 28.02-07.03.2022 ale lui ZOE, sunt:
- Parcurs: 678 km
- Viteza medie: 45.5 km/h
- Consum mediu: 15.4 kWh/100 km
- Costuri alimentare: 73 lei
Am privit cu bucurie evenimentul de la Reșița, mai ales în aceste vremuri complicate și sper ca demersurile autorităților de acolo să se multiplice.
Mă simt ca un soldat pe frontul invizibil cu utilizarea combustibililor fosili, deși cred că războiul asta e clar de durată.
La cât mai multă mișcare Electrică!
Ciprian – Gura Humorului

Zoe a parcurs cam pe frig sub 0 grade:
- 458.7 km
- Viteză medie 58.6 km/h
- Consum 17.7 kWh/100 km
- Cost zero.
Șerban – Suceava
Salutări și felicitări pentru eveniment! V-am urmărit de la distanță și psihic am fost și eu cu voi!!!
Săptămâna trecută a fost scurtă pentru Furie, doar 23 km urbani parcurși cu un consum mediu de 27 kWh/100 km.
Márton – Târgu Mureș
ZOE a parcurs săptămâna trecută 315 km cu un consum de 15.6 kWh/100 km și viteza medie de 28 km/h.
Săptămâna asta au revenit temperaturile de -8 C în zona Mureș, aștept consumuri ridicate pentru încălzire.
După 1 an de exploatare feb-feb 2022, o să încerc și eu cuponiada de Kaufland. În luna februarie am renunțat să încarc acasă de la solar și mă reorientez către cupoane Kaufland.
În Târgu Mureș nu există stații gratuite și acum simt problema stației de la Kaufland, care este mereu ocupată și abia o găsești liberă. A doua problemă e neseriozitatea oamenilor care folosesc CCS, acționează butonul roșu pentru oprirea stației de foarte mult ori și nu le vine să creadă că opresc încărcarea și celorlalți pe Type 2.
În rest, noi ne axăm tot mai mult pe producția organizatoarelor FIZIMA, pentru Zoe și Spring.




Articole despre participarea electro-leului la evenimentele organizate de echipa proiectului Electromobilitate
- Test paralel Peugeot e-208 – Hyundai Ioniq (rezultate preliminare)
- Test paralel Peugeot e-208 – Hyundai Ioniq (confirmare rezultate)
- Test paralel Kona, e208 și Zoe ZE50
- Retrospectiva sezonului rece (II) – Renault Zoe, Opel Corsa și Peugeot 208
- Peugeot 208: electric vs. benzină
- „Diagonala” țării cu Peugeot e208
- ElectRoMania editia a doua la Brebu Nou, parcul National Semenic
- ElectRoMania ediția 3 – Păltiniș, Sibiu
- ElectRoMania ediția a V-a: un eveniment la înălțime, Păltiniș 1442 m
- ElectRoMania ediția a V-a: circuitul Sibiului

We are a team of electric car owners sharing our experiences with those who are interested in the subject. Starting from 2018, we collected information from 65 owners, documenting 1.9 million km, mostly in Romania and Europe, with some input from our colleagues in USA.